praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Letter met haakjes, boogjes en streepjes

Het Tsjechische alfabet telt meer letters dan het Nederlandse. Dat komt omdat het Tsjechisch met diakritische tekens wordt geschreven. Dat zijn tekens, haakjes, boogjes, accenten rondjes, die op een letter worden gezet en nodig zijn voor de uitspraak.

Een voorbeeld in het Nederlands is de trema: Ž. Maar onze taal kent deze tekens vrijwel niet. Het Tsjechisch heeft er veel. Wanneer je weet hoe je de letters met diakritische tekens moet uitspreken is de uitspraak van het Tsjechisch niet erg moeilijk.

Er is echter een uitzondering en dat is de letter R met een boogje: Ř ř die voorkomt in de achternaam van de bekende Tsjechische componist AntonŪn DvořŠk. Nederlanders spreken deze R uit als een R gevolgd door J zoals uitgesproken in het woordje jam. Luister naar het volgende lied om de uitspraak onder de knie te krijgen.

Wanneer je probeert deze letter Ř ř goed uit te spreken en het lukt niet, laat het een kleine troost zijn dat veel Tsjechische kinderen uispraakles krijgen om deze letter goed uit te spreken.

De letters W, X en†Y bestaan niet in Het Tsjechisch, alleen in leenwoorden zoals; whisky, xenofobie en ypsilon.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.