praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Shopping tips voor rolstoelgebruikers en mindervaliden

Shopping in Praag is rolstoel-vriendelijk omdat de voornaamste winkelstraten, Wenceslasplein en Na Prikope, geheel voetgangersgebied zijn. Begin met shoppen op het Wenceslasplein aan de kant van het museum want het plein loopt geleidelijk af, bijna ongemerkt, maar dat merk je pas als je 'naar boven' gaat richting museum. Het binnengaan bij individuele winkels levert vrijwel geen problemen op.

De winkelstraten in de oude stad, Karlova straat en Celetna straat, zijn smal, vrij hobbelig en bovendien druk met langzaam lopende toeristen. De Parizska-straat is de duurste winkelstraat in Praag met vestigingen van grote modehuizen als Louis Vuitton, Prada, Dior en andere. De stoepen hier zijn geplaveid met mozaieksteentjes en een beetje hobbelig.

Praag_rolstoel_vriendelijk_shopping_na_prikope.jpg
Winkelstraat Na Prikope en het mozaikplaveisel

Winkelcentra in het centrum geschikt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden

1. Palladium, Namesti Republiky
Neem de hoofingang aan het plein, de zij-ingangen hebben een paar treetjes. Vlak naast de hoofdingang meteen rechts is een brede lift, ook naar de parkeergarage.
* Met 200 winkels en 32 horeca gelegenheden is Palladium de grootste shopping mall in het centrum van Praag. De Food Court op de vijfde verdieping heeft een grote keuze van gerechten uit alle hoeken van de wereld. Heel speciaal is restaurant Vytopna waar je bestelling per modeltrein, computergestuurd, naar je tafel wordt gebracht.

2. Kotva, Namesti Republiky 8
Naar binnen gaan is geen probleem, maar de lift is nog geen meter breed, parkeergarage.
* Het is de moeite waard om toch even naar binnen te gaan vanwege de opvallende constructie. Het plafond wordt gedragen door achthoekige pilaren die op parasols lijken. Het assortiment is het best te vergelijken met de Bijenkorf.

3. Cerna Ruz, Na prikope 12
Shoppen op de begane grond is geen probleem maar de lift is skechts 90 cm breed. Er zijn toiletten voor mindervaliden maar die zijn een trapje af.
* Een goede combinatie van dure en minder dure winkels, ook internationale ketens en boetieks. De Moser kristalwinkel is zeker een bezoekje waard.

Praag_rolstoel_vriendelijk_winkelen_cerna_ruz.jpg

4. Myslbek, Na Prikope 19
De begane grond is zonder obstakels te bereiken. De lift is vrij klein en minder dan ťťn meter breed.
* Myslbek ziet er van buiten aantrekkelijk en modern uit. Het winkelaanbod valt wat tegen.

5. Slovansky Dum, Na Prikope 22
Goed bereikbaar want de winkels zijn alleen op de begane grond.
* Slovansky Dum is chic en trendy, een combinatie van winkelcentrum met up-market winkels, bioscoop en tuin met restaurants.

6. Quadrio, Spalena 22
De hoofdingang aan de Spalenastraat is ongeschikt vanwege een aantal treetjes. De achteringang aan Vladislavova is zonder obstakels. De lift is meteen links maar slechts ťťn meter breed.
* Met een zestigtal winkels is Quadrio aan de kleine kant. Toch de moeite waard om heen te gaan al was het alleen maar om het kunstwerk 'K on Sun' van de Tsjechische kunstenaar David Cerny te zien. Het is een draaiend sculptuur dat het hoofd van Franz Kafka voorstelt. Je zult het niet snel over het hoofd zien want het is 11 meter hoog. Het staat op een pleintje bij de achteringang.

Praag_Quadrio_K_on_Sun.jpg
K on Sun achter Quadrio winkelcentrum

Parkeergarages in het centrum
Parkeren op straat is vrijwel onmogelijk omdat het hele centrum blauwe zone is en alleen voor vergunninghouders. Een handige parkeergarage voor het winkelgebied Wenceslasplein en Na prikope is de garage van Kotva of het Palladium winkelcentrum, beide zijn op namesti Republiky. De parkeergarage op Karlovo namesti is zeer rolstoel-vriednelijk, maar van hier is het nog een flink stukje lopen naar het winkelgebied.

Winkelcentra buiten het centrum
In totaal zijn er zo'n dertig winkelcentra in Praag. De meeste in de buitenwijken, vaak bij het laatste metrostation. Er is altijd een grote parkeerplaats en er zijn liften om naar de bovengelegen verdiepingen te komen. De restaurants zijn meestal op de bovenste verdieping en vaak ingericht als food court.†Lijst van de belangrijkste shopping malls buiten het centrum.

1. Premium Outlet Prague Airport, na Kopanine 421
Alle winkels zijn op de begane grond. Parkeergelegenheid met 2400 plaatsen. Rolstoelverhuur bij het informatiecentrum.
* Met 70 winkels en 200 premium brands met outletprijzen, is POP een unieke winkelervaring. Een perfecte mix van bekende merken zoals Calvin Klein, Pepe Jeans en Gant, United Colors of Benetton. Verschillende coffeebars en een buitenterras met zicht op aankomende en vertrekkende vliegtuigen. De engine showroom staat vol met klassieke auto's.†POP ziet er niet uit als een 'gewoon' winkelcentrum. Je winkelt in gezellige straten die lijken op winkels in het oude centrum van Praag.

2. Fashion Arena Outlet, Zamenhofova 40
Alle winkels zijn op de begane grond. Het winkelcentrum is in de vorm van een arena met een grote parkeerplaats in het midden.
* Met meer dan 100 merkboetieks is fashion Arena een shopping en koopjes paradijs. Kortingen van 50 tot 70% zijn heel normaal. Je vindt hier Tommy Hilfiger, Mustang, Mango, Guess, Esprit en nog veel meer. Er is ook volop gelegenheid om iets te eten en te drinken, Chinese, Japans en biologische burgers van Tsjechische boerderijen.

3. Europark, Nakupni 3
Roestoel- en mindervalide-vriendelijk, rolstoel verhuur bij de informatiebalie, parkeerplaats.
* Europark ligt vlak naast Fashion Outlet Arena. Groot aanbod van winkels waaronder mode, parfum, cosmetica,boeken, schoenen en kinderkleding. Voor kinderen van 3 tot 10 jaar is er het Pirateneiland met speelgoed, klimmuur, interactieve spelletjes en een kinderbioscoop.

Openingstijden van winkels in het centrum van Praag
* Winkelcentra van 09.00/09.00 tot 20.00/21.00/22.00 uur
* Grote supermarkten van 07.00 tot 21.00/22.00 uur
* Kleinere winkels van 07.00/08.00 tot 18.00/19.00 uur
* Kleine supermarkten en groentewinkels van 07.00 tot 22.00/23.00 uur.
* Alle winkels in Praag zijn open van maandag t/m zaterdag. Winkels in het toeristische centrum en de grote winkelcentra ook op zondag.

Praag_rolstoel_vriendelijk_shopping_pariszka.jpg
Mozaikplaveisel in de Parizska straat


Lees verder
Rolstoel-vriendelijke theaters
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers
Rolstoelvriendelijke restaurants
Rolstoel-vriendelijke attracties in Praag
Rolstoel-vriendelijke wandelingen
Op pad in Praag met de rolstoel


foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.