praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Shoppen op het Wenceslasplein

Wenceslasplein, het grote plein midden in Praag, heeft een grote winkeldichtheid. Vrijwel elk pand huisvest een winkel – schoenen, boeken, kristal en alles wat je nodig of niet nodig hebt. Voeg hierbij een aantal warenhuizen en je hebt uren, zo niet dagen, winkelplezier. Moe van het shoppen? Strijk even neer op een van de vele gezellige terrasjes. Loop vooral even door de vele winkelpassages. Deze passages zijn een integraal onderdeel van sommige van de paleisachtige huizen aan het Wenceslasplein en bestaan uit een doolhof aan gangen die van het plein naar de achterstraten leiden.

Praag_shoppen_wenceslasplein.JPG

Shoppen op het Wenceslasplein

Shoppen op het Wenceslasplein is van alle kanten indrukwekkend. Het mooiste uitzicht over het plein heb je vanaf het bordes van het Nationaal Museum. Van hier loopt het plein in een lange glooiende lijn naar de na Prikope straat, met een onophoudelijke mensenzee aan weerszijden. Met een lengte van 750 meter en een breedte van 60 meter is het nauwelijks een plein te noemen. In de gebouwen die het Wenceslasplein omzomen zijn winkels, warenhuizen, hotels en restaurants rijkelijk vertegenwoordigd. Begin je shopping-tocht aan de kant van het Nationaal Museum, dan loop je naar beneden, is minder vermoeiend.

Praag_shoppen_wenceslasplein_2.JPG

Shoppen aan de oneven zijde van het Wenceslasplein
Vanaf het Nationaal Museum naar de Na prikope straat
* Yves Rocher, voor een betaalbare schoonheidsbehandeling of gewoon wat verzorgende produkten om mee naar huis te nemen.
* Jannis Fashion, chic en toch betaalbaar.
* Palac Knih, Palace of Books, doet zijn naam eer aan, vier verdiepingen propvol boeken, ook in het Engels
* Debenhams, degelijke Engels warenhuis
* H&M, behoeft geen beschrijving
* Van Graaf, vijf verdiepingen, Boss Orange, Tommy Hilfiger, Esprit, Marc O’Polo, Gerry Weber en nog zo'n tweehonderd merken meer.
* Bohemia Crystal, niet alleen kristal maar ook heel veel Praagse souvenirs
* C&A, vertrouwd zoals in Nederland
* Winkelpassage Koruna op de hoek van het Wenceslasplein en de Na Prikope straat.

Praag_shoppen_wenceslasplein_1.JPG

Shoppen aan de even zijde van het Wenceslasplein
De opmerkelijkste winkels aan deze kant van het Wenceslasplein, van de na Prikope straat naar het Nationaal Museum
* Bata de vlaggenschipwinkel van de Tsjechische schoenenindustrie, meer up-market dan de Nederlandse tak van de Bata.
* Marks & Spencer, Engelse mode ten top, English afternoon tea op de derde verdieping
* Dum Mody, vijf verdiepingen vol begerenswaardige mode – het enige warenhuis dat dateert uit communistische dagen en nog een heel klein beetje deze sfeer uitstraalt. 

Shopping in winkelpassages
Winkelpassages liggen aan de even zijde van het Wenceslasplein. Ze zijn onopvallend en je loopt er makkelijk voorbij. Lucerna passage en Koruna zijn de bekendste. Loop de route van 'wandeling door winkelpassages' en je ontdekt nog meer leuke plekjes in de buurt van het Wenceslasplein.

Passage Rokoko,  Wenceslasplein, 38, is een extensie van de Lucerna en u Novaku passage. Het is een doolhof van gangen in het huizenblok tussen het Wenceslasplein, Vodickova en Stepanska. De Rokoko passage is gebouwd in art nouveau stijl. Je vindt hier winkels, mode boetieks, A3 Sport Store, Costa Coffee en het Rokoko theatre.

Passage Fenix, Wenceslasplein 56, was een van de eerste gebouwen in functionalist-stijl. Loop even naar binnen en proef de sfeer van de jaren dertig. Er zijn hier vooral kantoren en weinig winkels.

Ben je helemaal suf gewinkeld op het Wenceslasplein, maar nog niet moe van het shoppen, ga dan verder op Na Prikope en de 28 Rijna straat, of stap even binnen bij Starbucks op nummer 57, of bij Bakker Paul op nummer 42 voor Franse specialiteiten. Shoppen op het Wenceslasplein is ideaal voor een ontspannen middagje tijdens je city trip naar Praag.

Tip van de redactie van Praag-Nu: Nog meer shoppen in Praag

foto's Marianne Crone  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.