praag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Shoppen in de Celetna straat

Shoppen in de Celetna straat in Praag is de perfecte keus voor een gezellig middagje winkelen en een beetje cultuur snuiven. Je vindt hier winkel na winkel, de een nog interessanter en exclusiever dan de ander. Wanneer je weg bent van houten speelgoed en marionetten breng dan beslist een bezoekje aan U Zlateho Lva. Boheems kristal vind je in tal van winkeltjes in deze gezellige winkelstraat. Voor non-shoppers is de architectuur van de panden een aanrader.

De Celetna straat loopt van het Republiky plein naar het Oudestadsplein. Het is een alleen-voetgangersstraat en vaak ietsje minder druk dan Karlova, een andere winkelstraat in het historisch centrum van Praag die ook naar het Oudestadsplein gaat. Let speciaal op het plaveisel – witte en zwarte kinderhoofdjes in patroon aangelegd.

Praag_celetna_shopping_1.JPG

Shoppen in de Celetna straat
Shoppen in de Celetna straat is een plezier voor shopaholics maar ook voor iedereen die shoppen verafschuwt. Celetna is een smalle straat met heel veel winkels en veel mooi versierde gevels.

Het Huis van de Zwarte Madonna, op de hoek van Celetna en Ovocny trh
Aan de ingang van de Celetna staat de gotische Kruittoren uit de elfde eeuw en een van de overgebleven stadspoorten van Praag. Het eerste gedeelte van Celetna heeft geen hoogstandjes wat winkels betreft, wel mooie architectuur. Op de hoek van Celetna en Ovocny trh staat Het Huis van de Zwarte Madonna, een prachtig voorbeeld van kubstische architectuur. Kubista heeft hier een filiaal waar je prachtige voorwerpen kunt kopen in kubistische stijl – theeserviezen, schalen en vazen maar ook meubilair. Het  museum van Tsjechisch kubisme is ook gevestigd in het pand van de Zwarte Madonna.

Praag_celetna_shopping_3.JPG

The Art of the Slavonic Matryoska, Celetna 23
Matroesjka's zijn Russisch van origine maar ook geliefd in Tsjechië. De prijs is afhankelijk van het aantal poppetjes in de set. Ook wanneer je niets koopt, krijg je toch een uitleg over de matroesjka's, hoe ze gemaakt worden en de verschillende soorten, hoe de Tsjechische variant te onderscheiden van de Russische.

Pohadka U Zlato Lva, Celetna 32
Het is onmnogelijk om deze winkel over het hoofd te zien: de gevel en al het houtwerk is groen en in gouden letter: U Zlateho Lva, en dat betekent de Gouden Leeuw. De winkel is vol houten speelgoed. Hier vind je ook Molletje in alle soorten en maten. Molletje, krtek in het Tsjechisch, is de held van een reeks tekenfimpjes gemaakt door de Tsjechische animator Zdeněk Miler in de jaren vijftig en zestig en nog steeds heel populair. 

Boekwinkel Karolinum, Celetna 18
Boekhandel Karolinum is de universiteitsboekwinkel, handig om te weten wanneer je een speciaal boek zoekt. Er is een grote keuze aan Engelse titels.

Praag_celetna_shopping_4.JPG

Manufaktura en Boheems kristal
Loop ook even binnen bij Bohemian Crystal Souvenirs (Celetna 36) voor betaalbaar kristal, Carmen Fasion (Celetna 2) voor mode van leer en bont en Manufaktura (Celtna 12), een cadeauwinkel met een grote keuze aan allerlei hebbedingetjes van sloffen gevoerd met schapenwol tot cosmetica op basis van bier.

Chocola, martelwerktuigen en glaswerk
Voor lekkerbekken is er V! Va Praha, met chocola, snoep en gebak. Leer alles over chocola in het Chocolade Museum op nummer 10. Voor fans van de Middeleeuwen is er op nummer 12 het Museum van Martelwerktuigen. Voor kristal en porselein ga je naar Blue op nummer 2 en Moser op nummer 29. Beide zaken hebben de prachtigste kristallen schalen, glazen, karaffen en allerlei bekende porselein-merken, niet goedkoop wel heel mooi en prachtige kwaliteit, alles handgemaakt. Aan het einde van de straat zie je de toren van het stadhuis op het Oudestadsplein.  

Non-shoppers vergapen zich aan vaak Middeleeuwse architectuur van de volgende panden in Celetna: 

* In de Witte Leeuw (U bílého Iva); Celetna 6
* In de Zwarte Zon (U černého slunce), Celetna 8
* In de Witte Pauw (U bílého páva), Celetna 10
* Hrzánský Paleis, Celetná 12
* Caretto-Millesimo Paleis Celetna 13
* Menhart Huis (Menhartovský dům); Celetna 17
* Huis van de Zwarte Madonna (Dům U černé Matky Boží); Celetna 34

Praag_celetna_shopping_2.JPG
                                                        Huis van de Zwarte Madonna

Locatie en bereikbaarheid
Celetna straat is op de grens tussen Nove Mesto en Stare Mesto, vlakbij het Republiky plein met twee winkelcentra: Kotva en Palladium. Obecni Dum, het gemeenschapshuis, op de hoek van Republiky en Celetna is het mooiste art nouveau gebouw in Praag.

Metro lijn B station namesti Republiky, tram 6, 8, 14, 15 halte namesti Republiky. 

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.