praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Shoppen in de wijk Vinohrady: veel locals weinig toeristen

Shoppen in Vinohrady leent zich uitstekend voor 'shoppen zonder toeristen'. Vinohradska is de belangrijkste straat in deze wijk. De Vinohrady buurt ligt net buiten het toeristische centrum van Praag en staat bekend om de vele antiekwinkels maar ook om kleine speciaalzaken zoals Greek Corner voor Griekse olijven en olijfolie. De wijk heeft twee winkelcentra: Atrium Flora en Vinohradsky Pavilion gehuisvest in een voormalige art nouveau markthal.

Praag_atrium_flora.JPG

Shoppen in de wijk Vinohrady: veel locals weinig toeristen
Shoppen in de wijk Vinohrady is een aanrader voor shopaholics die in alle rust en zonder te veel toeristen willen winkelen. De belangrijkste winkelstraat in deze wijk is Vinohradska, een brede laan die loopt van het winkelcentrum Atrium Flora tot het Centraal Station. Neem metrolijn A naar het metrostation Flora. Loop daarna de Vinohradska-straat af richting centrum. Deze straat loopt licht hellend naar beneden en maakt het shoppen minder vermoeiend.

Winkelcentrum Atrium Flora, Vinohradska 151
Winkelcentrum Atrium Flora is met 135 winkels aan de kleine kant voor Praag. Toch vind je hier alles wat je nodig hebt en ook heel veel wat je niet nodig hebt. Op de vierde verdieping is de Food Court met allerlei lekkere eettentjes. Wil je iets typisch Tsjechisch neem dan koffie met open sandwiches bij Ovocny Svetozor naast de McDonald's.


Praag_shopping_Vinohradska_1.JPG

Hochman, Vinohradska 129
Hochman is gespecialiseerd in gordijnen, vitrage, matrassen en nog veel meer artikelen die je als toerist in Praag niet nodig hebt. Ga toch even naar binnen of kijk alleen in de etalages om te zien hoe winkels eruit zagen voor de val van het communisme. Loop de Vinohradska straat af en zie hoe de winkels steeds chiquer worden. Eerst kom je langs kleine winkels, vaak overblijfselen uit communistische dagen toen etaleren nog geen vak was. De etalages staan dan ook volgepropt met bijna alle artikelen die in voorraad zijn.

Country Life, Vinohradska 125
Country Life is gespecialiseerd in bio-levensmiddelen: peulvruchten, zelfgebakken brood, noten en granen, alles van bio-boerderijen in het Bohemen. In het centrum van Praag is een ander filiaal waar je behalve bio-procukten koopt ook heel lekker vegetarisch eet.

Boerenmarkt op Jiriho Podebrad plein
De boerenmarkten Praag zijn gespecialiseerd in bio producten. Zodra de lente aanbreekt, zetten de boerenmarkten hun kraampjes op meedere pleinen in Praag. De boerenmarkt op Jiriho Podebrad plein is dichtbij het Wenceslasplein en een bezoekje waard: speciale kaassoorten en ook gerookte kazen, een Tsjechische specialiteit, wijn uit MoraviŽ en allerlei soorten geurige kruiden. Smaak, ruik en koop. Afgezien van biologische groenten en fruit vind je hier imkers die hun honing en zelfgemaakte jam verkopen. En dat zijn leuke cadeautjes!


Praag_shop_vinohradska__(5).JPG

Vinohradsky Pavilion, Vinohradska 50
Vinohradsky Pavilion was het eerste winkelcentrum dat na de Fluwelen Revolutie werd geopend. Het bood veel exclusieve designermerken zoals Sergio Tacchini, Tommy Hilfiger en la Perla. De opening in 1994 was misschien wat voorbarig omdat Praag nog niet klaar was om het kapitalisme te omarmen, ťťn voor ťťn sloten de winkels weer. Het Pavilon stond jarenlang leeg. Sinds een paar jaar is het weer in alle glorie hersteld.

Nu zijn er exclusieve meubel- en designwinkels gevestigd. Heel handig is de Albert-supermarkt in de kelder en de geldautomaat bij de ingang. Het cafe in de grote hal is een gezellige plek om iets te drinken. Vinohradsky Pavilion zeker een bezoek waard als je van fin de siecle-architectuur houdt. Dit terracotta-kleurige winkelcentrum bevindt zich in de voormalige Vinohradsky-markthal en is heeft veel sierlijke art nouveau details.

Antik Petit, Anny Letenske 12
Antik Petit, in een zijstraat van Vinohradksa, is een kleine winkel die gespecialiseerd is in antiek textiel. De eigenaresse, Olga Bystronov, reist door heel TsjechiŽ om antiek te kopen. Dat is niet zo moeilijk omdat de jongere generatie niet herinnerd wil worden aan de dagen vam het communisme en de oude spulletjes verkopen. Antik Petit verkoopt prachtige tafelkleden afgewerkt met kant, geborduurde spreien en kussenslopen.

De vitrines liggen vol schatten: antieke ringen, diamanten hangers en armbanden bezet met granaat, vintage oorbellen en nog veel meer. Loop voorzichtig tussen de porseleinen beeldjes, Boheemse kristallen karaffen, bloempotten en vazen want de winkel is piepkkein. Bewonder olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen. Ga naar huis met een art-deco waaier of een set geborduurde servetjes.

Radiogebouw met cd-winkel, Vinohradska 12
Het Tsjechische radiogebouw dat verzorgt niet alleen radio-uitzendingen maar heeft ook een winkel waar je CD's kunt kopen van werken uitgevoerd door het Radio-orkest. In het laatste deel van de Vinohradska straat vind je upmarket kledingzaken en design meubelzaken zoals Stockist en Kubista met meubels, vazen en serviezen in Kubistische stijl. verder veel antiquariaten met waardevol (en dus duur) antiek.

TIP: Vergeet niet zo nu en dan omhoog te kijken naar de prachtige gevels van de Vinohradska straat.

Praag_shop_vinohradska__(1).JPG

Leuke winkels om te bezoeken, niet aan de Vinohradska straat maar wel in de wijk Vinohrady zijn:
* Greek Corner, FrancouzskŠ 31, voor heel veel typisch Griekse producten van olijfolie en olijven tot Fetakaas. * Cheesy, Jugoslavska 23, voor kaas uit Franktijk, Zwitserland en allerlei kaasschaven, kaasplankjes en andere benodigdheden. Verder ook wijn uit Moravie, Frankrijk en Chili en ook Belgisch bier,.bio-olijfolie en andere Middellandsezee-produkten.
* Dum Porcelanu, Jugoslavska 16,†Ben je op zoek naar Tsjechisch uienmotief porselein, loop dan even binnen bij Dum Porcelanu. Hier vind je ook een grote keuze aan Boheems glaswerk voor een heel redelijke prijs.

Leuk om te lunchen
*Restaurace ZtrŠty a NŠlezy, Vinohradska 14, Goedkoop smullen van authentieke gerechten uit oma's keuken.

Leuk om te doen *†Wandeling met duidelijke beschrijving door de wijk Vinohrady (met duidelijke beschrijving)

Bereikbaarheid en locatie
Neem metrolijn A naar het station Flora. Loop daarna de Vinohradska-straat af richting centrum. Deze straat loopt licht hellend naar beneden en maakt het shoppen minder vermoeiend.†

Foto's Marianne Crone † ††

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.