karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Winkelen in een woonbuurt in Praag

Ga winkelen in een woonbuurt wanneer je in Praag bent. Dat is veel avontuurlijker dan winkelen in de bekende winkelstraten in het centrum van de stad. Laat het Wenceslasplein, de Karlova-straat en de na Prikope straat links liggen, stap op de tram of de metro en ga naar een buitenwijk. Tsjechen doen hun boodschappen in de buurt waar ze wonen. Twee leuke buurten waar je lokale winkels kunt uitproberen zijn de wijken Vinohrady en Strasnice, allebei goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Praag_winkelen-praag-10.jpg
Winkelen in een woonbuurt voor een 'Tsjechisch winkelgevoel'
Winkelen in een woonbuurt is iets heel anders dan shoppen in het historisch centrum van Praag, waar vrijwel alle winkels hetzelfde verkopen: Boheems kristal, T-shirts, koelkastmagneetjes, Russiche poppetjes en nog veel meer souvenirs. Bij het shoppen in een woonbuurt hoef je maar één woord te kennen: sleva – korting. Winkeltijden zijn van 8.00 of 9.00 uur 's morgens tot 18.00 uur 's avonds. Op zaterdagmiddag (soms de hele zaterdag) en op zondag zijn de winkels gesloten. Opvallende winkels in een woonbuurt zijn de goedkope kledingwinkels meestal gedreven door Vietnamezen, bloemenwinkels en slagers, want de Tsjechen zijn carnivoren. Ook zijn er opmerkelijk veel winkels met bio producten.

Praag_winkelen-praag-10-u-slamu.jpg

Toon de wandelroute op kaart

BEGIN: metro Strasnicka
EINDE: Tramhalte Vinice 
LENGTE: 500 meter

Ga winkelen in de woonbuurt Strasnice

Ga shoppen in de Starostrasnicka straat in de wijk Strasnice. Neem metro lijn A en stap uit op metrostation Strasnicka. Wanneer je naar buiten loopt, volg dan de trambaan naar rechts. Je bent nu in Starostrasnicka straat.

DM drogist, Starostrasnicka 22
Ideaal om shampoo, hand- of gezichtscreme, baby-artikelen en andere drogisterij artikelen in te slaan. DM is de grootste drogistenwinkelketen in Tsjechie.

Dames- heren en kindermode, Starostrasnicka 24
Vietnamese textielwinkel die in de winter uitpuilt met dikke jassen, wollen mutsen, kinderkleding, schoenen en tassen. In de zomer verkopen ze zomerspulletjes en kleding. Je wordt ontvangen door Vietnamese dames die je een beetje blijven volgen terwijl je je een weg baant door de winkel, maar wel heel vriendelijk zijn.

Dia Bio Racio, Starostrasnicka 38
Een uitgebreid assortiment bio, lactosevrije en glutenvrije producten. Ook fairtrade chocola en bio cosmetica. De ideale winkel voor glutenvrij brood, gebak en koekjes en bioproducten als algen, vezels, psyllium, wei, vitaminen, mineralen en supplementen.

Expert Elektro, Starostrasnicka 48
Handige winkel voor electronica en ook voor smartphones. Als toerist ben je minder geneigd hier te kopen, het is wel leuk om prijzen te vergelijken.

Venus Plus, Starostrasnicka 60
Een grote lingeriewinkel met nachtkleding, badjassen, textiel, beddengoed, handdoeken en een breed scala aan stoffen per meter.

Nog meer leuke winkels: op nr 41 een schoenen- en tassenwinkel en op 49 Botanova nog een schoenenwinkel, op nr 56 Boekhandel Kanzelberger met veel Tsjechische boeken maar ook boeken over Praag in het Engels.

Iets eten in een woonbuurt
In de Starostrasnicka straat zijn volop buurtrestaurants en cafe's. HB Bistro op nr 33 is uitstekend voor koffie of thee en ook warme wijn en punch. Het lunchmenu van maandag tot en met vrijdag is heel aantrekkelijk geprijsd, elke dag staan er drie gerechten op de kaart: soep, een vleesgerecht en een vegetarisch gerecht. Een echte aanrader is U Slamu op nr 52 met hetzelfde concept als HB Bistro. 's Avonds bestel je à la carte en dat is wel prijziger dan het lunchmenu maar nog altijd zeer betaalbaar.

Wandeling door de wijk Strasnice
Wanneer je uitgeshopt bent, maak dan een wandeling door de wijk Strasnice door de Solidarity buurt. Deze buurt werd gebouwd rond 1950. De meeste huizen zijn a-typisch voor Praag. Het zijn eensgezinswoningen met twee verdiepingen. Hier vind je de beschrijving van de route.

Nog meer winkelen in een woonbuurt
Wanneer je aan het eind komt van de Starostrasnicka straat, ben je ook bij tramhaltes. Alle trams die naar links, richting centrum gaan, komen langs Atrium Flora. Dit is een shopping centrum met 4 verdiepingen en 135 winkels, géén souvenirwinkels en vrijwel geen toeristen. Op de bovenste verdieping is een Food Court waar je lekker en goedkoop kunt eten. De wijk Vinohrady is ook een aanrader voor shoppen in een woonbuurt

Smullen van het lunchmenu

Het buurtrestaurant is de beste plaats om lekker en goedkoop van de Tsjechische keuken te genieten. Lekker biertje erbij, wat wens je nog meer.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.