praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Leuke winkeltjes in Ungelt achter de Tynkerk

Shoppen in Ungelt of Tynhof, dat is een pleintje verscholen achter de Tynkerk op het Oudestadsplein. Tynhof, Tynsky dvur in het Tsjechisch, is omringd door leuke winkeltjes, restaurants en veel terrasjes. Ga shoppen in Ungelt want het is bijna zeker dat je hier dat speciale leuke cadeautje vindt, voor jezelf, je oma of voor iemand anders. Ga schatgraven naar (echt) antiek bij Bric and Brac en ga naar Botanicus voor bio cosmetica. Ben je op zoek naar een heel speciaal cadeau, ga dan even kijken bij de Green Devil absint shop.

Praag_bric-a-brac-praag.jpg Shoppen in Ungelt
Shoppen in Ungelt is nu shoppen in Tynhof want de oude naam wordt bijna niet meer gebruikt. De leuke winkels en restaurantjes zijn er nog steeds.

1. Material, Tyn 1, open: 10.00-20.00 uur
Voor het mooiste Boheems kristal! De winkel van Material is een versmelting van klassiek en modern glaswerk. Je zult niet zo snel een glazen kroonluchter mee naar huis nemen, maar wel een set wijn- of whiskyglazen, een kandelaar of een waxinelichtjeshouder: alles van het mooiste kristal.

2. Starozitnosti Ungelt, Tyn 1, open: 10.00-1800 uur
Starozitnosti (antiekwinkel) Ungelt verkoopt antiek niet goedkoop maar wel redelijk geprijsd. Koop Meissen porselein, Moser glaswerk, prachtig Boheems kristal, sieraden bezet met granaat en aziatische kunst. Praag_tyn-court-ungelt-praag.jpg

3. Botanicus, Tyn 2, open: 10.00-18.30 uur.
Zodra je Botanicus binnenstapt, komt een waaier van heerlijke geuren je tegemoet. Dit familiebedrijf verkoopt voornamelijk schoonheidsproducten maar ook jam, kruiden en chutneys. De planken staan boordevol geparfumeerde zeepjes, kruidenbadoliŽn, kardemomazijn, thee, honing, waskaarsen, gedroogde bloemen en nog veel meer. Alle producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediŽnten, met behulp van planten en kruiden geteeld in hun eigen biologische boerderij in Ostra, een stad ongeveer 35 km van Praag.

4. Koh-i-Noor Pencils, Tyn 3, open: 10.00-22.00 uur.
Een enorme collectie potloden en kleurpotloden. Koh-i-Noor is een Tsjechisch bedrijf en 's werelds grootse producent van potloden en aanverwante artikelen. In dit winkeltje vind je zeker iets van de gading.

5. Fajans Majolika Ungelt,Tyn 4, open 10.00-18.00 uur.
Prachtige met de hand gemaakte gebruiksvoorwerpen van faience, aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd is om het op Chinees porselein te laten lijken. Dit glazuur werd voor het eerst in de 9e eeuw in Bagdad ontwikkeld en kwam via Spanje en ItaliŽ naar Tsjechie en ook naar Nederland. Wij kennen dit als Delfts Blauw.

6. Bric a brac, Tynska 7, open 11.00-18.00 uur.
Bric a Brac is niet in de Tynhof maar net even om de hoek. Het is een piepklein tweede-hands winkel volgestouwd met de meest interesante dingen. Je vindt hier van alles: van oude uniformen tot speelgoed en fietsen en ook allerlei snuisterijen uit de Art Deco en Art Nouveau periode. De blikvangers zijn de ouderwetse schrijfmachines.

Shoppen in Ungelt en dan iets eten
Behalve shoppen kun je ook heel goed eten in de Tynhof. Indian Jewel, Tyn 6, voor de lekkerste tandoori of kip biryani (een rijstgerecht) en ook vegetarische gerechten. Restaurant Ungelt, Tyn 5, is een visrestaurant. Zlate Trumpety, Tyn 2, is een jazz en blues gastropub.

Green Devil's Absinth Bar en Shop, Tyn 7, open: 11.00-00.15 uur.
Green Devil is heel special omdat je hier absint kunt drinken en kopen. Absint is groen van kleur en bevat 70% alcohol en is op smaak gebracht met alsem, een kruid dat thujon bevat en licht hallucinerend is, maar alleen bij hoge doseringen. In veel landen is thujon illegaal, maar niet in Tsjechie. Er zijn twee sooreten absint: de goedkopere versie is verdund en gemarcereerd. De bittere smaak wordt gecamoufleerd door suiker toe te voegen. De duurdere soort is gedestileerd. De Green Devil's Bar heeft beide soorten. In de winkel kun je veel verschillende soorten absint kopen en ook cannabisproducten.

Waarom 'Ungelt'?
Ungelt ligt vlak achter de Tynkerk aan het Oudestadsplein. In de stegen rondom de kerk woonden vroeger kooplieden die op het Oude Stadsplein handel dreven in kruiden, groenten, sieraden, zijde stoffen, hout en dieren. Achter de kerk, op een pleintje, moesten de handelslieden belasting betaling Ė tyn in het Tsjechisch en Ungelt in het Duits. Tot 1918 maakte Tsjechie deel uit van Oostenrijks-Hongaarse monarchie waar Duits de voertaal was en Tsjechisch de taal van het volk.

Pas op wanneer je in het holst van de nacht door Ungelt loopt. Het verhaal gaat dat de ziel van een jonge Turkse koopman 's nacht ronddwaalt door Ungelt. Hij zou zijn verloofde, de dochter van een herbergier, hebben vermoord uit jaloezie, en nu vindt zijn ziel geen rust.

Tip: Snuif wat cultuur op na shoppen in Ungelt. Ga naar het huis' In de Gouden Ring, in Tynska 6, onderdeel van het Stedelijk Museum van Praag. Bezoek hier de permanente tentoonstelling: Praag tijdens de regering van Karel IV: een middeleeuwse stad'.

Bereikbaarheid en locatie
De Tynhof ligt vlak achter de Tynkerk aan het Oudestadsplein. Het dichtstbijzijnde metrostation is Staromestska (lijn A).

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.