praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Zeven passages om te winkelen

Passages in Praag: ze horen bij de stad! Vaak heel onopvallend, soms duister, maar altijd interessant. Wanneer je over het Wenceslasplein loopt, heb je vaak niet in de gaten dat je langs een van deze passages loopt. Ga vooral naar binnen want passage zijn ware pareltjes! Ze hebben veel weg van een doolhof.  

De passages vormen een intregraal onderdeel van de gebouwen en verbinden achterstraten met de hoofdstraat. Je vindt er winkels, cafes, restaurants, kantoren en een droog en warm plekje wanneer het regent, sneeuwt of juist koel wanneer het in de zomer erg warm in Praag is. De passages weerspiegelen verschillende bouwstijlen: art-deco, art nouveau, functionalisme en rondo kubisme.

Praag_winkelpassages_praag_lucerna.jpg
 
Lucerna passage (foto Verliefd op Praag)

Passages in Praag
Passages in Praag zijn er om te shoppen, doorheen te lopen, als doorsteek te gebruiken en om te bewonderen. Hier zijn zeven van de mooiste passages in het centrum van Praag.

1. Lucerna passage, Vodickova 36
De Lucerna passage is onderdeel van het Lucerna-paleis, gebouwd in 1921, en een van de eerste gebouwen van gewapend beton in Praag, een vleugje art nouveau stijl maar voornamelijk art deco. De Lucerna passage samen met de Rokoko passage en de u Novaku passage vormt een labyrinth van gangen in het huizenblok tussen het Wenceslasplein, Vodickova en Stepanska.

In deze drie passages zitten een groot aantal winkels zoals de Jaroslava Prochazkova fashion boetiek en de Cellarius wijnwinkel. Dé bezienswaardigheid van de Lucerna passage is een werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny: 'de Heilige Wenceslas zittend op een ondersteboven hangend paard'.

Vlak onder het paard leidt een monumentale trap naar het Lucerna Cafe en de Lucerna Music Bar voor nostalgie en live bands. Vlak naast het Lucerna cafe is de Kino Lucerna, de eerste bioscoop in het land met geluidsfilm.

2. Rokoko passage, Wenceslasplein 38, Nove mesto
De Rokoko passage is onderdeel van het Rokoko paleis gebouwd tussen 1912 en 1916 in art nouveau stijl. Het is een multifunctioneel gebouwencomplex dat de hoek vormt van het Wenceslasplein en de Stepanská-straat. Het viersterren hotel Rokoko beslaat het grootste deel van het complex. Verder vind je hier winkels en kantoren. Het Rokoko theater is in het souterrain met een cafe dat overdag gebruikt wordt door hotelgasten en 's avonds door theaterbezoekers. De Rokoko passage is een van de wandelgangen van de Lucerna passage.

3. Svetozor passage, Vodickova 39, Nove Mesto
Ook de Svetozor passage is onderdeel van de Lucerna passage. Het is de drukste gang van de Lucerna passage. Het opvallendste detail van deze passage is het halfronde Tesla glas-in-lood mozaďek, met het logo van de Tsjechoslowaakse firma Tesla (TEchnika SLAboprouda). De Svetozor passage loopt regelrecht naar de Fransiskanentuin, een groene oase midden in Praag. Voor koffie drinken met gebak of ijs ga je naar Ovocny Svetozor, een traditionele patisserie en een begrip in Praag. Geld wisselen doe je bij Mango exchange die altijd een goede koers hanteert.

Praag_winkelpassages_praag_svetozor.jpg    Svetozor passage (foto Marianne Crone)

4. Koruna passage, Wenceslasplein 1, Nove Mesto
De Koruna passage verbindt het Wenceslasplein met de winkelstraat na Prikope. Bewonder de enorme glazen koepel en de art nouveau details die deze passage sieren. Het is een kleine passage met in het midden Restaurant El Emir met Libanese keuken. Bageterie Boulevard is een snufje Parijs in Praag. Het viersterren hotel Alchemist apartments is een fantastisch hotel wanneer je midden in Praag wil verblijven. Een goedkopere optie is Hostel Bunker Factory, ook in de Koruna passage.

5. Adria passage, Jungmannova 31, Nove Mesto
De Adria passage verbindt de Narodni straat met de Jungmannova straat en is onderdeel van het Adria paleis, gebouwd in 1925, in rondokubistische stijl en een imitatie van een Venetiaans paleis. Het complex werd gebouwd voor Riunione Adriatica di Sicurta, een verzekeringsmaatschappij. De passage is klein en zonder winkels. Bewonder de versiering en de twaalf tekens van de dierenriem, de zuilen geďnspireerd door de Italiaanse renaissance en de mooie mozaďekvloer. Er is wel een cafe-restaurant, Kavarna Adria. 's Zomers is het heel gezellig zitten op het terras met een mooi uitzicht op de Narodni straat.

Praag_passage_adria.jpg

  Adria passage (foto Marianne Crone)

6. Fenix passage, Wenceslasplein 56, Nove Mesto
De Fenix passage maakt onderdeel uit van het Fenix gebouw, een mooi voorbeeld van functionalisme. De passage heeft prachtige mozaieken en een markante klok aan het plafond. Je proeft hier de sfeer van de dertiger jaren. Bij de ingang is het Vytopna restaurant waar je drankjes per modeltreintje naar je tafel worden gebracht. Voor nachtbrakers is er Nebe Cocktail en Muziekbar. Meer over Vytopna.

7. Dlouha Gourmet passage, Dlouha 39, Stare Mesto
De Dlouha passage verbindt de Dlouha straat met de Hastalska straat en looopt door het Dlouha paleis dat gebouwd werd in de jaren 1920, een combinatie van kubisme, futurisme en art nouveau. De Dlouha gourmet passage staat geheel in het teken van lekker eten en is een Walhalla voor fijnproevers. Je vindt hier behalve Tsjechische delicatessen ook internationale specialiteiten.

Bij de ingang is Naše maso (ons vlees), een slager met vlees van Tsjechische boerderijen. Niet zo interessant voor toeristen maar je kunt ook gegerilde worstjes of burgers bestellen en die aan een tafeltje voor de winkel opeten. Bij Sisters Bistro kun je terecht voor chlebíčky (belegde botermammetjes) met een internationaal tintje: rode peper met feta, bietjes of geitenkaas en geheel glutenvrij. Italiaanse producten koop je bij La Bottega die ook heerlijke ontbijtjes serveert. Voor Franse, Italiaanse of Tsjechische wijn ga je naar Vinotéka U Mouřenína en voor Vietnamese noedels naar At Bahn Mi. Chocotherapia heeft tongstrelende chocolade en bonbons.

Passages in Praag: een korte geschiedenis 
In het begin van de twintigste eeuw kon je overdekt door Praag lopen zonder ook maar een enkele keer op de straat te komen. De passages waren een integraal onderdeel van de statige huizen en een vebindingsweg tussen de hoofdstraat en de achtergelegen straten. Ze waren het symbool van het moderne Praag tussen de wereldoorlogen en belichtten de Tsjechische architecturale avant-garde uit de jaren 1920 en 1930.

De passages waren het middelpunt van culturele en economische activiteiten van de eerste Tsjechoslowaakse Republiek. Er waren warenhuizen, winkels, theaters, bioscopen en cabarets. Dit alles paste niet in het straatje van de communisten en het gevolg was dat de passages tijdens dit regime in verval raakten. Nu zijn ze weer in volle glorie hersteld. Wanneer je de weg weet, vormen ze een handige sluiproute.

Loop ook de 'passages in Praag city walk' met handige aanwijzingen en duidelijke beschrijving.

Lees verder
Overdekte passages van Praag, doorsteekjes dwars door gebouwen.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.