praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Haje winkelcentrum ouderwets winkelen

Reisgidsen over Praag vermelden het Haje winkelcentrum niet. Het is ouderwets en een beetje troosteloos maar zeer kenmerkend voor winkelen in Praag in de jaren 1970 en 1980, toen er nog geen overvloed aan luxe artikelen in de schappen lag. Haje winkelcentrum grenst aan het gelijknamige metrostation en eindpunt van lijn C en bedient Jizni Mesto, met 90.000 inwoners de grootste wijk in Praag. 

Praag_haje-torenflat.jpg
                                                              De trots van het Communisme

Haje architectuur

Haje is niet alleen een shoppingcentrum maar ook het eindpunt van metrolijn C. Vrijwel iedere Praagse wijk heeft zijn eigen winkelcentrum. Haje is het winkelcentrum van Jizni Mesto, de wijk ten zuiden van het centrum. In 1975 werd hier met de bouw begonnen en de laatste flatgebouwen, allemaal systeemflats, waren klaar begin jaren '90. Vanaf de uitgang van het metrostation heb je zicht op 'de trots van het Communisme'; twee hoge flatgebouwen met elkaar verbonden door een loopbrug en verfraaid met een vierkante klok in de vorm van twee wijzers op een rood-witte achtergrond om de eentonigheid van de woontorens te breken.

Praag_haje-winkelcentrum.jpg
                                                          Winkelgenot in winkelcentrum Haje

Haje winkels

Luxe winkels vind je niet in het Haje winkelcentrum. De 'van-alles-wat' winkel wordt gedreven door een Vietnamees die zijn spulletjes uit Vietnam importeert: vliegenmeppers, plastic bloemen, schrijfbehoeften, gewatteerde jacks, warme winterlaarzen en nog een heleboel nuttige en onnuttige zaken. De winkel is te vergelijken met de Bazar of Action in Nederland. Verder vind je in Haje KIK, een textiel discounter, een Albert supermarkt (dat is gewoon onze Albert Heijn), CSOB bank, een Rossmann drogist, een tweedehandboekwinkel, een dierenwinkel, een sanitairwinkel en een keer per week een openluchtmarkt met Tsjechische produkten. Je kunt in Haje ook pasfoto's en sleutels laten maken. Voor het winkelaanbod hoef je hier niet te komen, wel voor de sfeer. 

Bereikbaarheid en locatie
Haje ligt in zuid-oost Praag en is gemakkelijk te bereiken met de metro. Stap op de terugweg uit bij Chodov (twee haltes voor Haje) en bezoek het moderne winkelcentrum Chodov, een groter contrast bestaat er niet!

Adres Haje Winkelcentrum, eindstation van metrolijn C

foto's Marianne Crone 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.