praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Bila Labut: nostalgisch shoppen in het oudste warenhuis van Praag

Shoppen in Bila Labut, het oudste warenhuis van Praag, vijf verdiepingen shopping-plezier van schoenen tot horloges, van cosmetica tot meubels. De winkelinrichting is nostalgisch en doet denken aan pre 1989-dagen, toen het communisme nog hoogtij vierde in Praag. Bila Labut, de Witte Zwaan, was het eerste moderne warenhuis in Praag. De opening in 1939 viel samen met de Duitse bezetting en dat beperkte de commerciele ontwikkeling. Toch bleef Bila Labut klanten trekken. Ook toen in 1975 het Kotva Warenhuis op namesti (plein) Republiky opende, gevolgd door Maj in de Narodni straat. 

Praag_bila-labut-praag.jpg De winkels in Bila Labut
Tot november 2017 bestond Bila labut uit veel kleine afzonderlijke meest Tsjechische winkels verspreid over vijf verdiepingen. Op het moment kun je alleen winkelen op de begane grond en de eerste verdieping omdat een grootscheepse renovatie aan de gang is.

Het restaurant op de vijfde verdieping kan nog steeds met de roltrap bereikt worden. In het sousterrain is een Lidl supermarkt. Bila Labut hanteert het shop-in-shop systeem.

Op de parterre vind je o.a. Popsisle (heren en damesmode uit Frankrijk en Italie), Esystyle (fleece, cashmere en bont fashion), Bellessa mode-accessoires (tassen, portefeuilles, reisbagage en paraplu's) danea (schoenen), Koh-i-noor (kantoorboekhandel).

Het aantrekkelijke van winkelen in Bila Labut is dat er geen grote internationale winkelketens zijn en dat de meeste winkels hier geen filialen in andere landen hebben. Praag_bila-labut-prague.jpg

Shoppen in Bila Labut was een ervaring
Wanneer je een klein beetje idee wilt krijgen hoe shoppen er aan toeging in de jaren 1970 en 1980, is een winkeluitstapje naar Bílá Labuť een openbaring. De etalagepoppen lijken zo weggelopen uit de vorige eeuw en er is geen gediplomeerde etaleur aan te pas gekomen om de collectie uit te stallen. Verzuim niet om te lunchen in Restaurace U Rozvařilů op de vijfde verdieping waar het menu van de dag precies is zoals in de dagen van het Socialisme.

Bila Labut: architectuur
Toen Bila Labut opende, was dit warenhuis ultramodern, zowel van buiten als van binnen. Het gebouw is opgetrokken uit staal en beton, een prachtig voorbeeld van functionalistsche bouwstijl. De vijf-verdiepingen-hoge pui bestaat uit een enorm raam van 30 x 18 meter bekleed met 180 panelen ondoorzichtig, warmte- en geluidwerend glas.

Er waren vijf liften en de roltrap naar de eerste verdieping was de allereerste roltrap in een gebouw in Praag. Een pneumatisch buizensysteem verbond de afdelingskassa's met de hoofdkassa. Op elke verdieping stonden zitjes om even uit te rusten van het winkelen. Er waren meerdere kinderhoekjes met volop speelgoed en personeel om op de kleintjes te passen.

Bereikbaarheid en locatie
Shoppen in Bila Labut warenhuis vergt een ritje met de metro of een stukje lopen vanuit het centrum. 

Adres: Bila Labut, Na Poříčí 23

Openingstijden:
Maandag tot vrijdag: 09.00-20.00 uur
Zaterdag: 09.00-18.00 uur
Zondag: 10.00-18.00 uur

Openbaar vervoer:
Metro lijn B station Republiky
Tram 3, 8, 14  en 24 halte Bila Labut

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.