praag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kotva: winkelen in het oudste warenhuis van Praag

Toen in 1975 het Kotva Warenhuis in Praag opende, was er een ware stormloop om een van de eerste te zijn om van westerse luxe te genieten. Kotva is nog steeds een toonbeeld van luxe, alhoewel Palladium Shopping Centre, pal aan de overkant, een geduchte concurrent is. Kotva hanteert het shop in shop principe. Je vindt hier bekende bekende merken als Burberry, Bvlgari en Armani, maar ook Baldan (Italiaanse schoenen), Madera (bio cosmetica) en Sassa (dameslingerie).

Praag_Praag_Kotva_Shopping_1.jpg

Kotva nu
Het warenhuis telt vijf verdiepingen. Tegenwoordig is het een mix van afzonderlijke winkels binnen de winkel. Het assortiment is uitgebreid; van mode tot electronica en van speelgoed tot cosmetica. Veel internationale merken zijn vertegenwoordigd; Armani, Clarks, Boss, Chanel, DKNY, Pierre Cardin en nog veel meer bekende labels. Neem vooral een kijkje bij het Boheems kristal en de uienmotief serviezen (vaak goedkoper dan in de winkels in Stare Mesto bij het Oudestadsplein). Op de begane grond is Look Kitchen and Coffee, cafe en bistro, een uitstekende plek voor een kopje koffie of een lunch zoals je dat in Italie zou verwachten; volop heerlijke pasta's, salades en panini.

Kotva toen
Kotva overleefde de Fluwelen Revolutie en ook na 1989 bleef het een gerenommeerd warenhuis. In de jaren die volgden ging het niet mee met de tijd. Je kocht je goederen bij de toonbank, kreeg een bonnetje, liep naar de kassa om vervolgens je aankoop weer bij de toonbank op te halen. Het personeel was nogal nors, een erfenis uit het Sovjet verleden. In 2007, toen het Palladium Winkelcentrum pal tegenover Kotva opende, realiseerde het management zich dat de tijden waren veranderd. Het beleid werd aangepast en het personeel kreeg bijscholing in klantvriendelijkheid.

Praag_Praag_Kotva_Shopping_2.jpg
Kotva architectuur
Het Kotva gebouw in Praag is een pareltje van brutalistische architectuur, wanneer je van staal, beton en donkergekleurde glaspanelen houdt. De constructie wordt gedragen door achthoekige pilaren.†Enorme 'parasols' ondersteunen de plafonds. Het warenhuis heeft zes verdiepingen bovengrond en ondergronds is een parkeergarage en een Albert supermarkt. Tot de jaren 1990 was het een typisch warenhuis met een groot assortiment aan producten, tegenwoordig ligt de focus op kleding en mode accessoires. Kotva was synoniem voor luxe en voorspoed. Ten tijde van het Communisme was Kotva, dat anker betekent, het grootste en modernste warenhuis in heel Tsjechoslowakije.†

Bereikbaarheid en locatie
Kotva warenhuis is centraal gelegen aan namesti Republiky en vlakbij de gezellige, altijd drukke winkelstraat na Prikope. In de buurt zijn het Mucha Museum en het Museum van Communisme. Tegenover Kotva is het Palladium winkelcentrum met 200 winkels de grootste shopping mall in het centrum van Praag. Heel gezellig winkelen is het in de kleinere winkelpassages aan de na Prikope straat zoals Myslebek, Cerna Ruze en Slovansky Dum.

Adres: Kotva Warenhuis, Namesti Republiky 8, Praag
Openingstijden: 7 dagen per week 09.00 Ė 20.00 uur, Albert supermarkt 7 dagen per week 07.00-22.00 uur.

Openbaar vervoer
Metro lijn B, Republiky metrostation


Praag_Praag_Kotva_Shopping_3.jpg

Praag_Praag_Kotva_4.jpg

fotoverantwoording Marianne Crone†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.