praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Máj: vijf verdiepingen pop-up winkelplezier

Máj warenhuis is tot eind 2023 gesloten voor renovatie. Het vijf verdiepingen tellende winkelcentrum in het centrum van Praag biedt veel winkelgenot: mode, schoenen, tassen, schoonheidsprodukten, speelgoed, huishoudelijke apparatuur, linnengoed, serviezen en een grote supermarkt. 

De Britse Tesco supermarkt op de benedenverdieping is vooral handig wanneer je een alcoholisch souvenir wilt meenemen. Becherovka, een kruidenbitter, en Tsjechisch bier koop je hier voor een normale prijs. Hier vind je geen toeristenprijzen zoals in de souvenirwinkels in de Oude stad (Stare Mesto). Op de eerste verdieping is een loopbrug die het warenhuis verbindt met het Quadrio winkelscentrum.


Praag_my-narodni-praag.jpg

Renovatie van 2022 tot eind 2023
De architectuur van het gebouw is een indrukwekkend voorbeeld van neofunctionalisme. De renovatie zal het uiterlijk van het gebouw niet aantasten en oorspronkleijke elementen van het interieur worden teruggeplaatst. Toch zal het niet mogelijk zijn om Máj volledig terug te brengen naar het oorspronkelijke ontwerp. De winkel kwam ooit uit op een betonnen plein waar mensen op bankjes konden zitten met uitzicht op het glazen trappenhuis, een fenomeen in die dagen. Hier was ook korte gang met een paar winkeltjes naar de ingang naar metrostation Narodni Trida. Dit plein bestaat niet meer want op deze plek staat het winkelcentrum Quadrio gebouwd tussen 2012 en 2014.

Máj en het verleden
Máj, een uniek winkelcentrum gebouwd in 1975 is een van de belangrijkste werken van de Tsjechische architectuur uit de jaren 1970. Het gebouw was in zijn tijd een van de meest indrukwekkende voorbeelden van neofunctionalisme. In 2006 kwam het op de monumentenlijst te staan. De bevoorrading van de winkel is ook uniek. Vrachtwagens worden met liften naar de hogere verdiepingen gebracht. Deze technische achtergrond is niet zichtbaar voor het winkelend publiek.

Toen het warenhuis in mei 1975 opende was de naam Prior 02, maar veranderde al snel in Máj, en zo het de winkel nog steeds. Amerikaanse winkelketen Kmart exploiteerde de winkle vanaf 1992. Kmart werd overgenomen door Tesco en vanaf 1996 is de naam Tesco. In 2009 heeft het warenhuis weer de naam Maj en is nog steeds in handen van Tesco.

Máj was niet het enige warenhuis van Praag in het communistische tijdperk. Zijn rivaal Kotva opende twee maanden eerder in februari 1975, op Náměstí Republiky en is ook nog steeds in bedrijf.

Winkelcentrum met een rijke geschiedenis
Voor 1989 stond dit warenhuis bekend als Máj en was één van de weinige warenhuizen die Praag rijk was. Het gebouw gold als een voorbeeld van moderne Tsjechische architectuur toen het in de jaren zeventig werd gebouwd. Vooral het glazen trappenhuis aan de zijkant in de Spalena straat baarde veel opzien. Door de bouw van het Quadrio winkelcentrum is het trappenhuis nu geheel ingebouwd en niet meer te zien.

Máj / My warenhuis / en tot 2022 pop-up store
Na de Fluwelen Revolutie werd het warenhuis door het Amerikaanse bedrijf K-markt overgenomen, maar succes bleef uit. Weer later kwam het in Britse handen. Tesco, de nieuwe eigenaar, veranderde het warenhuis in een bloeiend bedrijf en veranderde de naam in MY, met een knipoogje naar de oorspronkelijke naam. In 2018 verkocht Tesco het warenhuis My vanwege teleurstellend bedrijfsresultaat. 

Praag_My_praag_3.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Het warenhuis ligt heel centraal vlakbij het winkelgebied van het Wenceslasplein en de na Prikope winkelstraat. Naast Maj ligt het winkelcentrum Quadrio.

Adres: Warenhuis, Národní 26, Praag

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 08.00 – 21.00 uur, zondag 08.00 – 20.00 uur, Supermarkt: 07.00 – 21.00 uur, zondag 08.00-20.00 uur.

Metro station Mustek (lijn A), station Narodni Trida  (lijn B), tramhalte Narodni trida tram 2, 9, 18, 22, 23

Lees verder
Platyz passage
Quadrio winkelcentrum

Praag_My_praag_1.jpg

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.