praag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Slovansky Dum: combineer shoppen met een filmbezoekje

Winkelcentrum Slovansky Dum ligt midden in Praag aan na Prikope, een chique winkelstraat. De Slovansky dum winkelgalerij is trendy en behoorlijk high-end. Dit winkelparadijs is een combinatie van shopping centre, tuin met restaurants en een gigantische bioscoop. Een goede mix van winkels en boetieks: Tommy Hilfiger, Cerruti, Jeans Nautica, Mexx, maar Slovansky Dum is op de eerste plaats een entertainment center met restaurants, wijnbars en een 10-screen bioscoop met de laatste films, meer voor echte filmkenners dan voor de gemiddelde filmliefhebber.

Praag_slovansky_dum_praag_2.jpg

Slovansky Dum: shoppen voor kenners
Misschien denk je; alweer een winkelcentrum, wanneer je in Praag langs Slovanský Dum op de Na Prikope straat loopt. Dat klopt, alweer een. Beter dan Koruna, Cerna Ruze of Myslbek vraag je je af? Loop toch even naar binnen want Slovansky Dum is van een totaal andere categorie. Je vindt hier fashion en accessoires van prestigieuze merken zoals Weekend MaxMara, Nike, Wolford, Baldinini en nog veel meer. Ook is in Slovansky Dum de grootste Nike-winkel van Midden-Europa evenals de eerste American Vintage-winkel in Tsjechië. Laat je niet misleiden door de naam -American Vintage – dit is een Frans label.

Praag_slovansky_dum_praag_restaurant_2.jpg

Culinair
Er is geen betere plaats om te lunchen, te dineren of alleen maar koffie te drinken dan in de schaduw van prachtige bomen in de tuin van Slovansky Dum. Je vindt hier internationale restaurants van Braziliaans tot Italiaans tot Szechuan-eten, plus het vegetarische/veganistische Dhaba Beas. Restaurant en cocktailbar The Crystal Gardens heeft zowel binnen als buiten zitplaatsen, waardoor het een populaire brunchbestemming in de omgeving is. Verder is er een wijnbar met een ruime selectie internationale wijnen, en in de zomer kun je een ijsje halen bij de Puro Gelato.

Praag_slovansky_dum_praag_shopping_2.jpg

Slovansky Dum: Franse tuin
Wat Slovanský Dum zo speciaal maakt, is het gebouw zelf. Dit gebouwencomplex rust op een middeleeuwse fundering. Het huidige gebouw kwam tot stand in de zeventiende eeuw toen het een barokke make-over kreeg. Toen werd ook de Franse tuin in het midden van het complex aangelegd. In 1997, werd het geheel met veel liefde gerestaureerd en is nu een versmelting van oude pracht en moderniteit.

Praag_slovasky_dum_praag_garden_1.jpg

Slovansky Dum: multiplex cinema
De tuin is omringd door restaurants, bars en cafes, die in de zomer allemaal buiten een terras hebben. De top attractie van Slovanský Dum is de multiplex cinema met tien zalen waarvan zeven digitaal zijn en drie voor 3D film. Op het programma staan geregeld Tsjechische films, en geregeld Engelse films met Tsjechische ondertiteling zodat niet-Tsjechisch sprekenden hier gerust heen kunnen gaan.

Praag_slovansky_dum_tuin_3.jpg

Slovansky Dum korte geschiedenis
De geschiedenis van Slovanský dům gaat honderden jaren terug. In de veertiende eeuw werd hier kaas gemaakt, het heeft dienst gedaan als arsenaal en Jan Žižka, de eenogige Hussietenleider heeft hier geslapen (meer over Jan Žižka).

In de loop der jaren is het gebouw eigendom geweest van ridders en adellijke heren, maar ook van ambachtslieden. De huidige gevel dateert uit eind achttiende eeuw. De passage kwam in de negentiende eeuw tot stand en was een populair uitje. Na de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als een sociaal ontmoetingspunt met een restaurant, feesten, bals, danslessen en conferenties. (meer over Praagse passages).

Praag_slovansky_dum_praag_shopping.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Slovansky Dum is in het winkelgebied van de wijk Nove Mesto in Praag, aan de drukke winkelstraat na Prikope en vlakbij het Wenceslasplein. 

Adres: Slovanský Dum, na prikope 22, Praag

Openingstijden van de winkels 
Maandag tot zaterdag van 10.00 – 20.00 uur.
Openingstijden van de restaurants: dagelijks van 10100 – 23.00 of 24.00 uur en bioscoop 11.30 - 24.00 uur, cafes van 09.00 – 23.00 uur. Dichtstbijzijnde metrostations: Mustek (lijn A en B) en namesti Republiky (lijn B).

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.