karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Platyz passage: van huurkazerne tot winkelpassage

De Platyz Passage in Praag loop je makkelijk voorbij want de ingang is heel onopvallend. Eens de deftigste huurkazerne van de stad, nu een binnenhof met winkeltjes en café's. Deze passage aan de drukke winkelstraat Narodni was oorspronkelijk de binnenplaats van het paleis van de Duits-Boheemse familie Plateis von Plattenstein die daar in de zeventiende eeuw woonde. Begin negentiende eeuw werd het verbouwd in empirestijl en werden de zalen en kamers omgebouwd tot luxe appartementen. Volgens zeggen verdiende de toenmalige eigenaar van de huurkazerne een gouden dukaat per uur!

Praag_platyz_ingang_narodni.jpg

Gezellig om te winkelen en iets te eten
Tegenwoordig huist in de Platyz Passage een aantal winkels en café's. De winkelpuien zijn mooi in de stijl van de jaren '60 in de vorige eeuw, met ronde hoeken en afgezet met koperen strips. Een sierplaveisel met kleine steentjes gelegd in geometrische vorm complemeteert de omringende gebouwen. Het aantal winkels in de Platyz Passage is beperkt, maar genoeg om even rond te kijken. Je vindt hier Villeroy & Boch met prachtige serviezen en glaswerk. Snuffel tussen de retromode in Vintage Fashion Quasimodo met hippe tweedehands kleding tegen zeer schappelijke prijzen. Een piepklein winkeltje Fashion Design vlak naast de ingang verkoopt leuke hebbedingetjes. Zlata Lod met kunst- en hobby-benodigdheden van tubetjes verf tot penselen en van stevig gekleurd karton. Pratique is een gezellig cadeauwinkeltje met handgemaakte souvenirs. Cafe Platyz schenkt 100% arabica koffie, heel lekker met een stukje worteltaart. Heb je meer trek, strijk dan neer bij de pizzeria voor een italiaans smakend gerecht.

Praag_platyz_uiltje_narodni.jpg

Platyz, de uil en de eerste parkeermeter
Links naast de hoofdingang van de Platyz Passage aan de Narodni-straat zit een metalen uiltje op een stang  dat naar men zegt de eerste parkeermeter is. Het uiltje kijkt nu altijd recht vooruit maar dat was 200 jaar geleden anders. In die dagen bevonden zich in de Platyz passage de paleisstallen. Wanneer ze vol waren keek het uiltje naar beneden. De schampstenen aan de achteringang aan de Rytirska straat moesten voorkomen dat de koetsen bij het binnenrijden de ingang zouden beschadigen.

Bereikbaarheid en locatie
De Platyz Passage ligt aan de Narodni straat. De ingang is onopvallend. Loop door een ronde poort die deel uitmaakt van het gebouw op Narodni 37. De passage ligt in het blok tussen de straten Narodni Perlova en Na Perstyne. Het is aan de rechterkant wanneer je richting Nationaal Theater en Moldau loopt.
Adres: Platyz passage, Narodni 37, Nove Mesto, Praag

Praag_Platyz_winkels_narodni.jpg

foto's wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.