praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Lucerna passage: ondersteboven hangend paard, winkels en muziekbar

Lucerna winkelpassage: shoppen onder het toeziend oog van een ondersteboven hangend paard. Dat kan in de Lucerna Passage in het centrum van Praag. De Lucerna Passage ligt verscholen tussen de Stepanska en Vodickova straat, vlakbij het Wenceslasplein. Deze beroemde winkelpassage werd gebouwd tussen 1912 en 1916 door een consortium waarvan de grootvader van Vaclav Havel, de Tsjechische ex-president, deel uitmaakte. Het gebouw van zeven verdiepingen behoorde tot de toonaangevende bouwprojecten van Praag en is ontworpen naar de geest des tijds.

Praag_lucerna-passage-praag-(1).JPG Lucerna winkelpassage
Lucerna winkelpassage is een doolhof van gangen met leuke winkels, boetiekjes en restaurants.

* Fransyr, Vodickova 34
Perfect assortiment Franse kaas uit alle delen van Frankrijk, van koe-, geiten- en schapenmelk, ook ongepasturiseerd en ook stokbrood. Fransyr is niet alleen een winkel maar ook een bistro waar kaas en wijn uitstekend smaakt.

* Delmas, Vodickova 35
Lederwarenwinkel met een grote keuze aan handtassen, aktetassen, sporttassen en portemonnees, leren handschoenen en ceintuurs. Alle tassen ontworpen en gemaakt door Tsjechische designers.

* Lucerna Arcade Café, Vodickova 36
In het Lucerna Arcade Café zit je oog in oog met het op zijn kop hangende paard. Het is een heerlijk ouderwets cafe, een beetje duister, gemakkelijke stoelen (een beetje versleten) en koffie geserveerd op een klein dienblad met een kannetje hete melk en een glaasje water. Kom hier even uitpuffen na een ochtendje sightseeing in Praag. Het café organiseert vaak muzikale evenementen met live pianomuziek.

* Jaroslava Prochazkova, Vodickova 36
Tsjechische fasion designer met een heel draagbare collectie die de vrouwelijke lijn benadrukt. Betaalbare fashion. 

* HappyFeet Records, Vodickova 36
Uitstekend vinyl platenzaakje met een breed assortiment, maar vooral rock en pop. De lp's zijn in goede staat, vrijwel altijd krasvrij en vriendelijk geprijsd. Mogelijkheid om je plaat te beluisteren voor dat je hem koopt.

* Ovocny Svetozor, Vodickova 39
Ovocny Svetozor is een begrip in Praag. Hier koop je ijs, drink je koffie en eet je de heerlijkste gebakjes. Ben je niet zo'n zoetekauw neem dan chlebicki. Dat zijn witte boterhammetjes besmeerd met aardappelsalade en belegd met plakjes ham of salami, ei en augerk.

* Snowbitch, Vodickova 41
Leuk modewinkeltje, op het eerste gezicht. Maar kijk goed uit wat je koopt, want je kunt niet ruilen en je krijgt ook geen geld terug (terwijl dat wettelijk verplicht is).

* Cellarius, Vodickova 61
Een van de oudste wijnhandels in Praag met een grote keuze aan wijn van overal ter wereld. Er zijn geregeld wijnproeverijen. Uitststekende plaats om het shoppen te onderbreken voor een glaasje wijn met snacks en ze schenken ook koffie.

* Dakterras De Kersentuin, Stepanska 61
De 'kersentuin' is het dakterras van de Lucerna passage. Op zaterdag, zondag en maandag (van mei t/m oktober) kun je hier luisteren naar een 'zonsondergangmuziek'. De laatste toon is te horen wanneer de zon achter de de Burcht van Praag verdwijnt. Niet alleen de muziek is aantrekkelijk, ook de kersentuin met meer dan twintig kersenbomen geinspireerd door het boek 'De Kersentuin' van de Russichise toneelschrijver Anton Tsjechov. Je bereikt de tuin met een paternosterlift bij de ingang van de Lucerna passage aan de Stepanska straat.

Lucerna winkelpassage: een doolhof van gangen
De ingang van de Lucerna Passage wordt geflankeerd door U Novaku en Fortuna, twee gebouwen met sprankelende Art Nouveau gevels. In de passage zitten kleine winkeltjes, restaurants, cafeetjes, de Lucerna Music Club en een bioscoop. De winkelpassage beslaat alleen de begane grond. In de ronde marmeren hal voor de bioscoop hangt een paard ondersteboven, bereden door de Heilige Wenceslas, een knipoog naar het ruiterstandbeeld van dezelfde heilige op het Wenceslasplein.

Bereikbaarheid en locatie
De Lucerna Passage loopt van het Wenceslasplein naar de Vodickova straat. Deze buurt is heel gezellig met volop gelegenheid tot shoppen.

Metro: vanaf metrostation Mustek op het Wenceslasplein loop je in 2 minuten naar de winkelpassage.

Tram: Neem tram 3, 5 of 6 naar de halte Vaclavske namesti (Wenceslasplein), in 2 minuten ben je in de Lucerna Passage

Adres: Lucerna winkelpassage, twee ingangen: Vodikova 36 / Stepanska 61, Praag

foto's Marianne Crone          

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.