karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Zbraslav het zuidelijkste district van Praag

Zbraslav is het zuidelijkste district van Praag en 13,5 km van het Wenceslasplein in het centrum. Dit stadsdeel ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Moldau en Berounka. Oorspronkelijk was het een zelfstandig stadje, maar maakt sinds 1974 deel uit van Praag. Zbraslav heeft alle charme van een dorp behouden en is zeker een bezoekje waard wanneer je iets anders wil zien dan de Karelsbrug en de astronomische klok.

Praag_zbraslav_zamek.JPG

Wandeling Zbraslav
Zbraslav heeft een paar bezienswaardigheden. Een wandeling van drie kilometer laat je wat mooie gebouwen en andere interessante plaatsen zien.

Neem metro lijn A naar station Želivskeho en stap over op bus 139. Stap uit bij de halte Zbraslavske náměstí.

Begin en einde van de wandeling: Zbraslavske náměstí


ROUTEBESCHRIJVING

1. De wandeling begint op Zbraslavske náměstí.

Hier staat het monument ter herdenking aan de gevallenen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De massieve granieten rots waaruit het monument bestaat komt uit de Moldau bij het stadje Kamík en is stroomafwaarts naar Zbraslav getransporteerd.

Praag_zbraslav_memorial.JPG

2. Aan de noord-westzijde van het park begint Bartonovka, neem eerste straat rechts naar Zamek Zbraslav.

Dit is een barok kasteel, meer in feite meer een landhuis dat vroeger een cisterciënzerklooster was en momenteel gesloten is voor het publiek. Het park is wel open. Hierin de kerk van St.  Jakub de Oude, waar de overblijfselen van de laatste Přemysliden (de stichters van Praag) worden bewaard.

3. Loop terug naar het plein, langs het restaurant Škoda Lásky en ga rechtsaf  Vladislava Vančury in

Op de gevel van restaurant Škoda lásky is een gedenkplaat van de Tsjechische  componist en dirigent Jaromír Vejvoda, (1992-1988), die wereldbekend werd met zijn polka Škoda Lásky. Het restaurant serveert van 11.00 - 15.00 uur een lunchmenu (poledni menu) een keuze uit een vijftal gerechten tegen een vaste prijs.

Praag_zbraslav_skoda_lasky.JPG

Aan het einde van de Vladislava Vancury-straat aan de voet van de Havlín-heuvel, staat een monument en de villa van de Tsjechische schrijver, toneelschrijver en regisseur Vladislav Vančura (1891-1942). De villa is een voorbeeld van Courbusier architectuur. Kenmerkend voor deze stijl zijn o.a. skeletbouw, niet-dragende gevels en een daktuin.

Praag_zbraslav_vladislav_vancuri.JPG

4. De straat eindigt in een trap die flauw naar links buigt wanneer de treden breder worden. De trap komt uit bij een hek. Neem het pad rechts van het hek. Loop door naar de gloriet, genaamd Karlův stanek.

Volgens de legende stopte Karel IV bij zijn terugkeer naar Bohemen op deze plaats toen hij het graf van zijn moeder Eliška Přemyslovna in het Zbraslav-klooster wilde bezoeken.

Praag_zbraslav_marker.JPG

5. Neem het enigszins stijgende pad rechtuit vanaf Karluv Stanek. Na een paar meter zie je aan de rechterkant op een boom een witte, rode en witte streep onder elkaar. Dit is de aanduiding van een wandelroute, wanneer je dit teken ziet dan heb je het juiste pad gevonden.

Doorlopen naar de begraafplaats en Havel-kerk. Aan je rechterhand is het hek naar de begraafplaats. De begraafplaats met de kerk van St. Havel werd al in 1115 gedocumenteerd. Het urnenbos op de zuidoostelijke helling van Havlín is de moeite waard om te zien. De graven het dichtst bij de kerk zijn het oudst. Sommige dateren uit het midden van de negentiende eeuw.

Praag_zbraslav_karluv_stanek.JPG

6. Verlaat het kerkhof door hetzelfde hek en ga rechts. Dit is de  k Havlinu- straat, maar nergens is een straatnaambordje. Neem de eerste straat rechts u Karlova stanku dan eerste links Matjuchinova. Steek Podestova, Pod Hlavinu en Zabovreska over en neem de eerste links. Je staat nu voor Husova sbor.

Husova sbor, Hussietenkerk, is gebouwd tussen 1938-1940 in functionalistische stijl. Binnen is een prachtig orgel en decoratieve schilderingen van twee locale kunstenaars. Buiten tegenover het gebouw staat een monument voor degenen die zijn gesneuveld tijdens de Mei-opstand van 1943 (een zwarte zuil en een rij stenen met namen).


7.  Links Elisky Premyslovny in, rechts v Bilce inlopen

V Bilce 22, helemaal aan het eind van de straat, is een pittoresk gebouw van één verdieping met een mansardedak en een bakstenen poort uit de tweede helft van de 18e eeuw. Begin negentiende eeuw woonde hier zadel- en tuigmaker Jan Ejem, die twintig jaar lang burgemeester van Zbraslav was.

Praag_zbraslav_v_Bilce_22.JPG

8. Rechts Elisky Prymyslovny in en meteen weer rechts u Klubovy. Links Zitavskeho ingaan

Op Zitavskeho 512 is Vila Planá růže een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de 19e eeuw met een aantal Art Nouveau-muurschilderingen op de gevel.

Op Zitavskeho 500 is Ottova Villa ontworpen en gebouwd voor Jan Otta (1841-1916), uitgever en boekhandel. Hij publiceerde 'Otto's Encyclopedie' geschreven in het Tsjechisc, zeer ongewoon omdat in die dagen het Duits de lingua franca was. Hij woonde in het centrum van Praag en kwam in de zomer in een rijtuig zijn familie bezoeken die hier dan verbleef.

9. Blijf rechtdoor lopen tot Zbraslavský náměstí.

EINDE VAN DE WANDELING


Volgend artikel: City Walk Praag: Koninklijke route
Vorig artikel: City Walk Praag: langs de kunstwerken van David Cerny

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.