praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Bohnice verlaten kerkhof, dierenkerkhof en een psychiatrische instelling

De wijk Bohnice ligt zo'n 5 kilometer ten noorden van het centrum van Praag. Ook al ben je er nooit geweest, toch ken je deze wijk. Vanaf de Zizkov televisietoren, de Vitkov-heuvel of een ander uitkijkpunt in het centrum, zie je in noordelijke richting een lange muur van flatgebouwen. Aangezien ze op een heuvelrand staan, zijn ze goed te zien. Deze flatgebouwen staan in Bohnice en ook in de aangrenzende wijken Dablice en Kobylisy.

Praag_bohnice_wijk_lang_gebouw_2.jpg

De wijk Bohnice is vooral bekend om de psychiatrische instelling. Deze wijk bestaat uit drie delen Stare Bohnice, Nove Bohnice en Sídliště Bohnice. Alle drie de moeite waard om te bezoeken, vooral wanneer je een idee wil krijgen waar 'gewone' mensen wonen in Praag. Toeristen zul je er niet tegen komen en dat maakt een bezoekje aantrekkelijk.

Praag_bohnice_wijk_vanaf_baba_2.jpg

Bohnice bezienswaardigheden
1. Staré Bohnice
2. Nové Bohnice
3. Bohnice kerkhof
4. Dierenkerkhof
5. Psychiatrische instelling
6. Langste flatgebouw in Praag en Tsjechie
7. Sídliště (woonwijk) Bohnice

1. Staré Bohnice
Staré Bohnice heeft de dorpssfeer behouden. Het is piepklein en bestaat uit een kerkje, een kasteeltje en een boerenhoeve.

Het centrum van het oude dorp is een pleintje waaraan de Vraných boerenhoeve gebouwd rond een binnenplaats. Het jaartal 1777 is het jaar dat de hoeve verbouwd werd maar het kadasternummer toont dat het gebouw veel ouder is. De halfronde poort is voor boerenwagens en ernaast is een veel kleine voetgangerspoort.

Praag_bohnice_wijk_boerderij.jpg

De Petrus en Pauluskerk staat iets boven straatniveau en is omgeven door bomen. Het laat-barokke uiterlijk kreeg het kerkje bij een verbouwing in het begin van de negentiende eeuw. Tijdens de werkzaamheden werd een kist gevonden met daarin de oprichtingsakte gedateerd 30 mei 1158. De moderne kruiswegschilderingen zijn later aangebracht.

Praag_bohnice_wijk_kerk.jpg

Het kasteeltje, Zámek Bohnice, staat schuin achter het kerkje en maakt deel uit van de psychiatrische inrichting en is niet toegankelijk voor het publiek. Het heeft één verdieping, een torentje een gevel in classicistische stijl.

2. Nové Bohnice
Nové Bohnice, Nieuw Bohnice, is niet zo nieuw als de naam doet vermoeden. Aan het begin van de 20e eeuw begon het dorp Bohnice aan belang te winnen mede door de komst van de psychiatrische instelling. Daarom werd ten zuiden van het dorp een nieuwe wijk gebouwd, Nové Bohnice. De wijk is aangelegd in schaakbordpatroon dwz dat alle straten loodrecht op elkaar staan. De meeste huizen zijn eengezinswoningen en hebben één verdieping.

De nieuwe wijk maakte deel uit van de zogenaamde 'rode gordel'. Dit waren arbeiderswijken aan de rand van Praag waar de arbeiders zelf bouwden. Het Volkshuis in de Na Bendovce Straat 16/236 herinnert hieraan. Het had gemeenschappelijke ruimtes, een herberg en een zaal waar toneelstukken werden opgevoerd. Het huis in de V Novych Bohnice-straat 34 gebouwd in 1936 is een mooi voorbeeld van functionistische stijl.

Voor de school aan Ustavni-straat 400 staat een sculptuur van Vaclav Frydecky: Ptak se sluncem kridlech uit het jaar 1985. Het stelt een vogel voor met uitgestrekte vleugels die aan het zonnen is.

3. Bohnice kerkhof
Volgens bronnen het engste kerkhof in Praag en Tsjechië die al een halve eeuw niet meer gebruikt wordt. Tot 1951 vonden hier begrafenissen plaats: patienten van de psychiatrische instelling, personeel en ook mensen uit de buurt. Veel grafzerken zijn verdwenen en wat er rest is overwoekerd door klimop. Eén graf wordt nog steeds onderhouden: Maria Tůma Reiter, gestorven in 1912. Nu, ruim honderd jaar later is het in top conditie, maar wie onderhoudt dit graf nog steeds?

Praag_bohnice_kerkhof_praag_3.jpg

4. Dierenkerkhof
Acht jaar lang, tot 2006, was het dierenkerkhof prachtig verzorgd. Paadjes liepen tussen de grafjes die stuk voor stuk goed onderhouden werden. Maar het lijkt wel of de baasjes hun huisdieren vergeten zijn. Nu is het hele kerkhofje overwoekerd en de bomen die op elk graf geplant werden, zijn uitgegroeid tot ware woudreuzen. Nog wel leesbaar zijn inscripties op een aantal grafstenen met de naam geboorte- en sterfdag van het dier.

Praag_dierenkerkhof_bohnice_praag_(3).jpg

5. Psychiatrische instelling
De psychiatrische instelling is een groot park met verspreidliggende paviljoens voor therapie en huisvesting. Het terrein is gratis toegankelijk en kent geen sluitingstijden.

Bezienswaardigheden op het terrein :
* Hoofdgebouw met een barok uiterlijk
* Art nouveau St Wenceslaskerk
* Theater Za Plotem (achter de omheining), met geregelde voorstellingen voor patienten en niet-patienten
* Cafe V Kolona gerund met behulp van begeleiders door patienten als therapie
* Boerderij met paarden en ezels gebruikt sociotherapie

Praag_psychiatrisch_hospitaal_hoofdgebouw_ingang.jpg

6. Langste flatgebouw in Praag en Tsjechie
Het langste flatgebouw in Praag staat in de wijk Bohnice in de Zelenohorská-straat. Het is 330 meter lang, heeft 12 verdiepingen, telt in totaal 612 appartementen, heeft 18 ingangen en er wonen ongeveer 1.300 mensen.

Tesamen met de flatgebouwen in de straten Poznaňská, Krynická en Feřtekova vormt het een visuele 'muur' aan de rand van Praag die vrijwel overal vanuit in het centrum te zien is.

De eerste bewoners waren ambtenaren, politieagenten, brandweerlieden en ook trainers en voetballers en trainers van FK Dukla Praha.

Praag_bohnice_wijk_lang_gebouw_1.jpg

7. Sídliště Bohnice
Deze woonwijk werd gebouwd tussen 1972 en 1980. Er staan een kleine duizend apartementsgebouwen bestemd voor 33.000 bewoners. Veel straten zijn vernoemd naar Poolse steden, zoals Lodžská, Zhořelecká en Hnězdenská vanwege de Tsjechoslowaaks-Poolse vriendschapsband.

Het hoogste gebouw in de woonwijk is het SOL-gebouw aan de Olštýnská-straat 607, gebouwd als slaapzaal voor winkelpersoneel werkzaam in het Odra winkelcentrum. Daarna was het gebouw een hotel en nu appartementengebouw. Het heeft 21 verdiepingen en 260 appartementen, en is 73 meter hoog.

Kulturní dům Krakov, (cultuurhuis Krakau) Tesinska 600, is het culturele centrum van de wijk met de bibliotheek en een concertzaal.

De wijk telt twee winkelcentra: Odra en Krakov. Odra is het oorspronkelijke shopping centum, nu verouderd maar een prachtvoorbeeld van een Sovjet-stijl 'winkelparadijs'. Het Krakov winkelcentrum geopened in 2013 heeft drie verdiepingen en meer dan 100 winkels.

Toon gratis wandeling door de wijk Bohnice

in de buurt:
Bohnice park en psyciatrisch ziekenhuis
Dierenkerkhof tuin van onze trouwste vrienden
Bohnice begraafplaats laatste rustplaats van dwazen

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.