praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Barrandov filmstudio Hollywood in Praag

Barrandov Filmstudio en de wijk Barrandov in Praag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wijk is het geesteskind van Vaclav Havel, de vader van de voormalige president Havel. Een woonwijk in Berkely, California, bracht hem op het idee iets dergelijks in Praag te bouwen. Barrandov was zijn antwoord op Hollywood: filmstudio's en een villawijk voor acteurs, regisseurs en producenten. De oprichters hadden grootste plannen.

Tegenwoordig bestaat Barrandov uit de villawijk en Nieuw Barrandov met voornamelijk hoogbouw. De naam Barrandov eert de Franse geoloog Joachim Barrande, die de fossielrijke rots bestudeerde waarop deze wijk is gebouwd. De verzameling fossielen van Barrande vormde de basis voor de fossielenverzameling van het Nationaal Museum in Praag.

Praag_barrandov_filmstudio_sidliste_barrandov_1.jpg

De wijk Barrandov: wat te zien en wat te doen
1. Bezoek aan Barrandov Filmstudio
2. Wandeling door de villawijk Oud Barrandov
3. Lunch in het kantine-restaurant van de Barrandov Filmstudio
4. Twee sculpturen in Nieuw Barrandov
5. Barrandov Terrassen
6. Futuristsiche tramhaltes
7. Aquapark

Praag_barrandov_filmstudio_gebouw_2.JPG
  Barrandov filmstudio

Barrandov Filmstudio: Hollywood in Praag
De wijk Barrandov bestaat uit Oud Barrandov en Nieuw Barrandov. Oud Barrandov, gebouwd in de jaren 1930, omvat de villawijk, Barrandov Terrassen en Barrandov Filmstudio. Nieuw Barrandov, gebouwd in de jaren 1980, ligt ten westen van het oude gedeelte. Er is geen metrostation maar een state-of-the-art tramlijn (een toeristische attractie op zich) die de wijk met het centrum verbindt. Barrandov ligt in het zuidwesten van Praag en is gebouwd op en rond een rotsplateau boven de Moldau.


Praag_barrandov_filmstudio_nieuwe_wijk_4.jpg
  Sidliste Barrandov

Nieuw Barrandov
Nieuw Barrandov (Sídliště Barrandov) gebouwd tussen 1981 en 1986 bestaat uit 'panelaky' (systeembouw) en omvat zo'n 9000 appartementen voor 30.000 bewoners. In de jaren 1990 werd de wijk uitgebreid met een aantal villa's. De wijk is zelfvoorzienend, een communistisch ideaal, er zijn diverse supermarkten, winkels, twee basisscholen, restaurants, een bibliotheek, een parkeergarage en een zwembad, nu aqua paradijs. Op het Chaplinplein staat een beeldhouwwerk van Charlie Chaplin gemaakt door de Tsjechische beeldhouwer Vladimír Preclík. Een ander interessant sculptuur is Pegasus van beeldhouwer Michal Gabriel, dat voor de basisschool staat in de v Remízku-straat.

Praag_barrandov_sidliste_praag_1.jpg

  Sidliste Barrendov

Oud Barrandov
Oud Barrandov bestaat uit de villawijk, Barrandov Terrassen en Barandov Filmstudio. Vanaf hier zendt de Tsjechische nationale televisie Nova en Barrandov TV uit. De wijk is ontworpen en gebouwd in de jaren 1930. De studio's vormen een stadje op zich met 15 opnamestudio's en een gigantische backlog voor buitenscenes. De bouw van de villa's op de percelen van Barrandov werd overgelaten aan de individuele smaak van de eigenaren, maar Havel behield zich het recht voor om de plannen te herzien of aan te passen. Oud Barrandov bestaat uit straten parallel aan elkaar: Barandovska, Filmarska, Lumieru, Pod Habovnou en Skalni.

Praag_barrandov_filmstudio_Lumieru_25_3.jpg
  Huis in Barrandov villawijk

Barrandov villawijk en filmstudio
Villawijk en filmstudio zijn als één geheel ontworpen en de bouw begon in 1931. Op een rotsplateau met uitzicht op de Moldau ontstond een tuinstad met villa's voor filmsterren en regisseurs, gebouwd rond een pittorresk tuinrestaurant: Barrandov Terrassen. De filmstudio was het modernste filmcentrum van die tijd. In 1939 werden de studio's geconfisceerd door de Duitsers en ook gebruikt voor opnames van propagandafilms. Na de Tweede Wereldoorlog werden de studio's genationaliseerd en na 1989 geprivatiseerd. Barrandov Filmstudio produceert niet alleen speelfilms, ook de Tsjechische televisiestations en producenten van televisiecommercials maken veelvuldig gebruik van de faciliteiten.

Praag_barrandov_vooroorlogs_praag_1.jpg
  Huis in Barrandov villawijk

De filmindustrie en Nouvelle Vague
Het gebouw raakte in de Tweede Wereldoorlog nauwelijks beschadigd en de Communisten waren maar wat blij met de goed uitgeruste filmstudio's, die een basis werden voor de vernieuwing van de nationale cinematografie. Tijdens het communistisch bewind werden veel film gemaakt, en ook veel propagandamateriaal dat snel vergeten werd en overschaduwd door de populaire films uit de jaren 1960 en de opkomst van de Tsjechische Nouvelle Vague. De jongere generatie nam het stokje over en bekende namen uit die tijd zijn Milos Forman, (Amadeus), Vera Chytilova (Madeliefjes), regisseur en acteur Jiri Menzel en vele anderen.

Barrandov studio nog altijd een succes
De Barrandov Filmstudio floreert nog steeds. Buitenlandse producties komen naar Barrandov om drie redenen. Het straatbeeld van Praag kan heel goed gebruikt worden in plaats van Londen, Parijs, Wenen of andere grote steden in Europa. Een tweede reden is dat het oude historische Londen of Parijs niet meer bestaat en het Praagse straatbeeld vrij constant is gebleven. En tenslotte het is veel goedkoper om op locatie te filmen dan een filmset op te bouwen.

Filmpoint Tentoonstelling
De permanente tentoonstelling en een rondleiding brengt de geschiedenis van de Barrandov Filmstudio in kaart door middel van kostuums, rekwisieten en andere curiosa van legendarische Barrandov-projecten. Je vindt er kostuums uit 'Drie hazelnoten voor Assepoester' (1973) en ringen en kroonjuwelen uit de tv-serie 'Arabela' (1980). Filmpoint biedt ook een kijkje achter de schermen: een decorbouwatelier, een make-upruimte en een kleedkamer waar je hoeden en accessoires kunt passen.

Adres: Barrandov Studio, Kříženeckého nám, Barrandov, Praag

De ingang bevindt zich direct onder het neonbord BARRANDOV STUDIO, vlakbij de vijfde centrale toren. De dichtstbijzijnde bushalte is Filmové-ateliéry, bus 105 en 230. Open: zaterdag en zondag 10.00-16.00 uur.

Let op: Per september 2022 zijn alle rondleidingen opgeschort tot nader order. Het ligt in de bedoeling om de rondleidingne in de toekomst te hervatten.

Aquadream Barrandov
Aquadream is waterplezier voor iedereen. Een buitenruimte met een 25-meter zwembad, wildwaterbaan, peuterbad met miniglijbaan, speeltuin, beachvolleybal en ligweiden. Verder ook een fitnessruimte, sauna, solarium en massage.
Adres: Aquadream, centrum vodní zábavy, K Barrandovu 8, Barrandov, Praag
Open: maandag 09.00-22.00 uur, dinsdag t/m vrijdag 06.00-22.00 uur, zaterdag en zondag 08.00-22.00 uur.

Praag_barrandov_sidliste_praag_2.jpg
  Barrandov sidliste

Barrandov Filmstudio Kantine
De kantine van de filmstudio is open voor iedereen. Perfecte plaats voor een ontbijt, geserveerd tot 10.00 uur of een lunchmenu bestaande uit soep en keuze uit vier gerechten, elke dag iets anders.

Adres; Kříženeckého nám. 5
Open maandag t/m vrijdag 08.00-15.00 uur, zaterdag en zondag gesloten

Barrandov Terrassen, Barrandovské terasy
De Barrandov Terrassen waren in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog dé ontmoetingsplek voor filmsterren, regisseurs en filmmakers. Met een drankje in de hand aan de rand van het zwembad, een mini Hollywood. Het werd tijdens het communistische tijdperk gesloten en raakte in verval. Al enkele jaren zijn er renovatiewerkzaamheden, maar het is nog steeds niet klaar. Meer over Barrandov Terrassen 

Praag_barrandov_filmstudio_halte_k_barrandovu_5.JPG
  Tramhalte K Barrandovu

Tram 5 naar Holyně als toeristische route
Wanneer je minder bekende delen van Praag wil zien, neem dan de metro naar Andel en stap daar op tram 17 richting Holyne. Een andere mooie, maar langere route is met de metro naar Flora en dan overstappen op tram 5 richting Holyne. En heb je geen zin om naar metrostatiion Flora te gaan, je kunt op het Wensecslasplein ook op tram 5 stappen. Ga mee tot het eindpunt Holyně, een wijk van Praag met huizen met tuintjes en een dorpskarakter. Er zijn een kleine 200 huizen en er zijn 14 straten. In de zeer nabije toekomst zal dit drastisch veranderen. Tram 5 heeft al twee nieuwe haltes: Náměstí Olga Scheinpflugová en eindhalte Holyně. Voorlopig rijdt de tram nog door een grotendeels leeg veld. Maar de komende vijftien jaar zullen er in Holyně zo'n drieduizend nieuwe appartementen worden gebouwd en heeft Praag opnieuw een stukje groen opgeslokt. 

Praag_barrandov_holynetram_tramhalte_praag.jpg
  Tramhalte Holyne

Praag_barrandov_holyne_dorp_praag_1.jpg

  Holyne dorp

De Prokopvallei
De Prokopvallei (Tsjechisch: Prokopské údolí) is een natuurgebied dat grenst aan Barrandov en zich uitstrekt tot Holyně, Řeporyje, Stodůlky en Hlubočepy. In dit gebied zijn twee riviertjes de Dalejský potok en Prokopský potok, en twee valleien. Talrijke fietspaden en wandelpaden doorkruisen beide valleien. Een originele manier om het natuurgebied te zien is met de de treinbus, de Prague Semmering, vernoemd naar de Alpenbaan in Oostenrijk. Hij rijdt over een twintig meter hoog viaduct over het natuurgebied. Prague Semmering rijdt op zaterdag, zondag en feestdagen en vertrekt vanaf het Centraal Station in Praag met eindbestemming Zličín. Je kunt ook opstappen Station Smichov.

Lees verder over Praag Semmering-trein

Praag_barrandov_semmering_trein.jpg
  Semmering-trein

Bereikbaarheid
De wijk Barrandov, in het district Hlubocepy, ligt in zuidwest Praag en is gebouwd op en om rotsformatie. De wijk heeft geen metrostation. Tram  4, 5, 9, 12, 17 en 20 rijden naar Barrandov.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.