praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Holesovice van industriewijk naar woon en uitgaanswijk

Holesovice was tot zo'n tien jaar geleden een onaantrekkelijk gebied in Praag waar toeristen niets te zoeken hadden. Kenmerkend voor deze wijk in Praag waren de drukke rivierhaven, allerlei fabrieken en werkplaatsen. Midden in de wijk is Prazska trznice, Praagse markt, waar af en toe een verdwaalde toerist kwam op zoek naar boksbeugels, vlindermessen of nepmerken, direct geimporteerd uit Vietnam.

Holesovice ligt ten noorden van het centrum van Praag op de linkeroever van de Moldau. De buurt is omgeven door twee prachtige parken: Stromovka het grootste groengebied in Praag en Letna, beroemd om de gezellige biertuin en het wijdse uitzicht over de stad.

Praag_holesovice_Komunardu_praag.jpg

HOLESOVICE: LEUK OM TE DOEN EN WEINIG TOERISTEN
Holesovice is een wijk in opkomst. In de afgelopen jaren hebben veel creatieve en commerciële ondernemers geprofiteerd van de lage huurprijzen en de lege ruimtes en deze opnieuw ingericht als kunstgalerie, winkel, café, club en bar. Holesovice is een verplichte stop voor iedereen die iets anders wil zien dan het drukke toeristische centrum van Praag en geďnteresseerd is in moderne en hedendaagse kunst.

1. Vnitroblock dat bestaat uit de Signature Store en een café, de Sector dansstudio en een ondergrondse bioscoop die bekend staat als de Minicinema. Signature Store is een showroom voor jonge ontwerpers en een winkel met originele merken en mode ontworpen door jonge Tsjechische en Europese designers. In het café doe je je te goed aan de heerlijkste taarten, vers gebrande koffie en zelfgemaakte soepen. In Vnitroblock zijn ook geregeld lezingen, kunstexposities en muziek van live-dj's. In de Sector dansstudio heb je de keuze uit verschillende bewegingslessen. Voor geďnteresseerden is er een ruimte gereserveerd waar je creatief bezig kunt zijn. Ontwerp bijvoorbeeld je eigen T-shirt.
Adres: Tusarova 31

2. Krokodil Zoo is een mini-dierentuin met uitsluitend krokodillen en, geloof het of niet, op de eerste verdieping van een appartementengebouw. De collectie bestaat uit dertig reptielen, elf verschillende soorten kaaimannen, krokodillen en alligators uit verschillende delen van de wereld. Het leukste is je bezoek samen te laten vallen met het voedertijdstip. Je krijgt een uitleg over de reptielen en wat ze eten en wanneer, helaas alleen in het Tsjechisch. Na de uitleg kun je een baby krokodil in je armen houden. De voedertijden zijn op zaterdag en zondag om 10.30 en 14.00 uur.
Adres: Tusarova 39

3. Vltavska metro station is een beetje verwaarloosd maar uniek vanwege de beste street art in Praag. Mode 2 maakte een prachtige schildering van een kussend echtpaar en een meisje dat met oortelefoontjes naar muziek luistert. Om de twee tot drie jaar worden de bestaande streetart overgeschilderd.

Praag_Holesovice_Vltavska_praag.jpg

4. Sea World, Morsky Svet, is de beste plaats om oog in oog te staan met een zandtijgerhaai of te kijken naar bontgekleurde visjes die voorbij flitsen. Speciale lichteffecten simuleren dag en nacht. De tapijthaaien en de roggen met een lange staartvin zijn best een beetje eng om te zien. De murenen, een soort paling maar wel met scherpe tanden, zijn vrij agressief maar veilig te bekijken van achter glas.
Adres: Vystaviste

5. Praagse Markt, ook bekend als Holesovice Markt en Prazska trznice in het Tsjechisch was oorspronkelijk een slachthuis, maar sinds de jaren 1980 is het een markt voor groenten en fruit waar voornamelijk Tsjechen komen kopen. Ook zijn er een aantal reguliere winkels en heel veel Vietnamese kraampjes waar van alles wordt verkocht van nep merkkleding tot bikvakmutsen en vlindermessen. De markt krijgt een facelift en de nepartikelen zullen langzaam gaan verdwijnen. River Town Prague zal de nieuwe naam van de markt worden.
Adres: Bubenske nabrezi 13

Praag_holesovice__markt_praag.jpg

6. Holka voetbrug tegenover de Holesovice Markt gaat via het Štvanice eiland naar de wijk Karlin, een mix van oude opgeknapte appartementgebouwen en nieuwe kantoorcomplexen. De bijzonderheid van de brug is de bronzen leuning met ingebouwde verlichting. De eindknoppen van de leuning zijn in de vorm van koeienkoppen aan de Holešovice kant, konijnen bij de aftakking naar Štvanice en paarden aan de Karlin-kant.

Praag_holesovice_holka_brug.jpg

7. Komunardu is een winkelstraat in Holesovice. Koop hier Boheems kristal, marionetten en ander dingen die je uit Praag wil meenemen want hier geen 'toeristenprijzen'. Wanneer je het leuk vindt om te snuffelen in een tweedehands bazar, ga dan naar Bazar Antik.
Adres: Komunardu 33

8. Malý Berlín
Malý Berlín is een heel klein gebied in de wijk Holešovice, en omvat de straten Heřmanová, Janovského, Strojnická en Bubenská. De naam verwijst naar de vele Duitstalige Pragenaars die hier tussen de twee wereldoorlogen woonden. Tegenwoordig verwijst de naam Malý Berlín naar een appartementencomplex met een rijke geschiedenis. 

9. Administratiegebouw van de voormalige Materna lak- en verffabriek
Dit opvallende huis in de Dělnická-straat 20 werd gebouwd in kubistische stijl maar in 1922 aangepast met functionalistische-stijl details. De oorspronkelijke gevel droeg de naam van de eigenaar, F.J. Materna. Ook de vorm van de ingang is de letter 'M' van Materna. Het was een vrijstaand huis maar staat nu ingeklemd tussen appartementsgebouwen. Ook het plaveisel op de stoep is in de letter 'M' gelegd.

Praag_holesovice_kubistisch_huis.jpg

HOLESOVICE EN GASTRONOMIE
De wijk Holesovice telt een groot aantal gezellige plekjes om koffie of een biertje te drinken. buurtrestaurants met Tsjechische keuken maar ook Italiaans, Aziatisch en Indiaas. Ga zelf op ontdekkingstocht. Hier zijn een paar suggesties: 

1. Bio Oko is een bar annex bioscoop (arthouse), niet alleen een bioscoop met arthouse maar ook een cafe. De bioscoop is speciaal want je kunt zitten op een zitzak of in een strandstoel. Het cafe van de bioscoop is een ontmoetingsplaats voor jonge buurtbewoners. Drink hier koffie met iets erbij of proef een van de ambachtelijke biersoorten of een glas biowijn.  Adres: Frantiska Krizka 15

2. SaSaZu is een luxe Aziatisch restaurant dat de Bib Gourmand-prijs van de Michelingids heeft ontvangen.
Adres: Bubenske nabrezi 170

3. Cross Club een van de coolste clubs in Praag met drum'n'bass, dubstep, techno of house. Het is een heel bijzondere plek met originele (en een beetje psychedelische) inrichting. Alles is van metaal en alles beweegt. Er zijn twee muziekpodia en een aantal kleinere ruimtes waar je met Tsjechen een biertje kunt drinken of een potje tafelvoetbal kunt spelen.
Adres: Plynarni 1096

Praag_holesovice_cross_club_praag.jpg

TWEE PARKEN IN DE WIJK HOLESOVICE
1. Stromovka is een groene oase midden in Praag en perfect om te wandelen, joggen, skaten en fietsen. De blikvanger is het beursgebouw, Vystaviste, opgetrokken uit staal en glas en gebouwd voor de jubileumtentoonstelling in 1891. Achter het gebouw staat de 'zingende fontein'. Water spuit uit 3000 sproeiers. Dit watergordijn wordt beschenen met laserlicht. Het resultaat is adembenemend.

2. Letna is niet alleen een park met een biertuin met uitzicht over Praag, het vervulde ook een historische rol. Tijdens het communisme stond hier een gigantisch standbeeld met Jozef Stalin op de voorgrond. Toen Stalin in diskrediet raakte, werd het standbeeld opgeblazen. Nu staat er op de sokkel de metronoom die langzaam de tijd wegtikt. Op 25 en 26 november 1989 stond Letna in de schijnwerpers toen zo'n 800.000 mensen bijeenkwamen tijdens de Fluwelen Revolutie. Ze eisten het einde van het communistische regime. De val van het communisme volgde kort daarna.

Praag_letna_metronome_praag.jpg

ZES MUSEA IN DE WIJK HOLESOVICE
1. Nationaal Technisch Museum geeft een indrukwekkend overzicht van de technologiegeschiedenis in Tsjechië: van voertuigen en vliegtuigen tot camera's en keukenapparatuur. De trekpleister is de grote hal die Vervoer als thema heeft. De verzameling auto's en vliegtuigen is meer dan imposant en geeft een beeld van de Tsjechische ontwikkeling op het gebied van auto's. Breng zeker een bezoekje aan fietsenafdeling waar een fiets staat die helemaal van hout is gemaakt. Van buiten lijkt het museum klein. Ben je eenmaal binnen dan ontdek je dat er zes verdiepingen zijn. Trek er dus maar een dagje voor uit.
Adres: Kostelni 42

2. Nationaal Museum van landbouw staat vol tractoren. Het is onbelangrijk of je wel of niet een tractorliefhebber bent, iedereen wil graag het interactieve simulatiespel spelen waarin je een tractor bestuurt. Het is een ideaal museum voor kinderen want er zijn veel doe-dingen, van mini tractortjes om op te rijden tot klimrekken en een glijbaan. Het museum geeft een overzicht van de metamorfose van het Tsjechische platteland. Er is ook een afdeling gewijd aan bierbrouwen. 
Adres: Kostelni 44

3. Lapidarium met alleen maar sculpturen die op de marktpleinen, op bruggen of bij kerken en kathedralen in Praag stonden. Alle beelden op de Karelsbrug zijn replica's, de originele staan in het Lapidarium. Interessant om te zien zijn de zandstenen beelden van de Maagd Maria tussen de vier aartsengelen en overblijfselen van de Mariazuil die op het Oudestadsplein stond maar in 1918 door anarchisten werd neegehaald. Sinds 2020 staat er weer een Mariazuil op dezelfde plaats. 
Adres: Vystaviste 422

Praag_holesovice_lapidarium_praag.jpg

4. Dox is een centrum voor moderne kunst waar kunstenaars hun werk laten zien aan het publiek. Er is geen vaste collectie en iedere keer wanneer je komt zijn er andere exposities. Ook het gebouw is interessant: een voormalige fabrieksruimte met spierwitte wanden waartegen de kunstvoorwerpen prachtig afsteken. De exposities tonen Tsjechische en internationale beeldende kunst, design en architectuur. DOX organiseert bijzondere tentoonstellingen en literaire programma’s. Er is ook een kunstboekenwinkel en een gezellig café.
Adres: Poupetova 1

5. Veletrzni Palac heeft de grootste collectie moderne en hedendaagse kunst in Praag, gepresenteerd op zes verdiepingen in een prachtig gebouw in functionalisme-stijl. De permante exposties omvatten Franse kunst uit de 19e en 20e eeuw, Tsjechische kunst 1960-1995, Europese kunst uit de 20e eeuw, verder zijn er kortlopende tentoonstellingen. De vaste collectie omvat werken van Picasso, Van Gogh, Schiele, Klimt en ook werken van Tsjechische abstracte, surrealistische en kubistische kunst. 
Adres: Dukelskych hrindinu 47

6. Maroldovo Panorama toont de slag bij Lipany in 1898. Dat klinkt misschien niet zo interessant. Toch is het de moeite waard het te gaan zien omdat dit een panorama schilderij is. Het is een optische illusie zodat je denkt midden op het slagveld te staan.
Adres: Vystaviste 1

Volgend artikel: Karlin een hippe wijk vol verrassingen

Foto's: Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.