praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Vrsovice, boheems, alternatief en zonder toeristen

Vrsovice is een wijk in Praag waar je gegarandeerd geen toeristen zult tegenkomen. Dat is geen wonder want er zijn vrijwel geen bezienswaardigheden, geen musea, en geen 3-sterren restaurants. Maar schijn bedriegt. Er zijn wel degelijk een paar markante gebouwen: de H. Wenceslaskerk, een voorbeeld van functionalisme, de Koh-i-Noor fabriek, een 'kasteel' dat vroeger werd omringd door moerbeibomen voor zijderupsen en de Hussietenkerk met een zeer opvallende toren.

De wijk staat vol met negentiende-eeuwse appartementsgebouwen en lijkt op het eerste gezicht een saaie woonwijk. Maar het is een woonwijk met een Boheems karakter en alternatieve cultuur. De saaie straten zijn veranderd in levendige ontmoetingsplaatsen; de thuisbasis van talloze bars, bistro's, cafťs, restaurants, winkels en boetiekjes met elk een eigen karakter. Het bruisende hart van Vrsovice is Krymska, een glooiende straat die door een deel van de wijk slingert. Hier moet je zijn voor een avondje uit; de ene kroeg naast de andere. En elke keer dat je komt, lijkt het of er nieuwe bijgekomen zijn.

Praag_vrsovice_st_Nicolas_kerk_praag.jpg

Vrsovice en de Krymska straat

Vrsovice biedt een scala aan bars, cafť's, uitgaansmogelijkheden en festivals. Bezoek een paar galerieŽn of ga naar een vernissage, leer naaien in een naaiatelier of geniet van een ijskoud Tsjechisch biertje of een kopje koffie in een van de vele biertuinen, bars en cafťs. Zeker doen: Plevel (Krymska 2) een restaurant gespecialiseerd in vegan en raw food gebaseerd op de Mexicaanse, Indiaase en Italiaanse keuken. In de Krymska straat is altijd iets gaande van straatfeesten tot food truck festivals. Het is 'the place to be'!

Uitgaan in Krymska
Krymska is een straat die je zelf moet ontdekken maar hier alvast een paar hippe adresjes:

1. Bad Flash Bar (op nummer 2). een stuk of tien smaken ambachtelijk bier van de tap en een ontelbaar aantal op fles. Aanbevolen bar snack: pickled kaas
2. Cafť v Lese (op nummer 12), veel meer dan een cafe, ieder dag valt er iets anders te beleven, concerten, shows, vlooienmarkt, discussie avonden.
3. Maler Bar (op nummer 26), cider van Tsjechische bodem
4. Sberne suroviny (op nummer 126), trendy bar met een perfecte keuze bier van locale minibrouwerijen.
5. Bar v Krymsky (op nummer 294), een geheim maar populair juweeltje. Perfecte muziek, uitstekende cocktails, heel klein en druk met de perfecte vibe.

Praag_Vrsovice_wenceslas_praag.jpg

Sint-Wenceslaskerk
Misschien staat een kerk niet erg hoog op je wat-te-zien-lijstje tijdens een stedentrip naar Praag. Wanneer je toch in Vrsovice bent, is deze katholieke kerk een blik waardig. De kerk springt meteen in het oog. Gebouwd in 1929 en een schril contrast met de gotische Sint-Vitus of de barokke Sint Nicolaaskerk in Mala Strana. In de jaren 1920 was de geloofsgemeenschap groot en ging op zondag naar de Nicolaaskerk in Vrsovice die te klein bleek te zijn.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor een ontwerp voor een nieuwe kerk dat het beste van moderne Tsjechische architectuur zou tonen. Het ontwerp van Josef Gocar werd gekozen uit 52 concurrerende ontwerpen. Het is gebouwd in functionalistische stijl. De blikvanger is de 7 meter hoge toren met daarop een grote klok die 's avonds verlicht is.

Er zijn drie Sint-Nicolaaskerken in Praag: Nicolaaskerk op het Malostranske namesti in de wjk Mala Strana, Nicolaaskerk op het Oudestadsplein in de wijk Stare Mesto en Nicolaaskerk op Vrsovicke namesti in de wijk Vrsovice
Adres: Svatopluka Cecha 3

Praag_vrsovice_Rangherka_kasteel_praag.jpg

Kasteel Vrsovice: Rangherka
Verwacht hier geen kasteel met ophaalbrug en kantelen te zien. In het Tsjechisch is het woord voor dit gebouw 'zamek' en dat komt meer overeen met wat wij een landhuis of een buitenhuis zouden noemen. Het begon met een zijdekoopman, Giuseppe Rangheri, uit ItaliŽ. In het midden van de negentiende eeuw kwam hij naar Vrsovice, toen nog geen deel van Praag, plantte moerbeibomen en kweekte zijderupsen en spon zijde.

Na de dood van Rangheri veranderde het kasteel vele malen van eigenaar. In de jaren 1899 - 1900 werd het gebouw verbouwd in neo-renaissancestijl. De torens van de westelijke vleugel werden verwijderd, en er kwam een zeshoekige toren met een paviljoen. Het begon zelfs op een echt kasteel te lijken. Op de helling voor het gebouw kwam eem parkje met een trap die naar de ingang leidt. In de loop der tijd was het gebouw in gebruik voor verschillende doeleinden. Zo zat er tot 1974 een school in het gebouw, daarna was het het gemeentehuis van de wijk Vrsovice. Nu is het een bejaardentehuis.
Adres: Moskevska 21

Praag_vrsovice_koh_i_noor_praag.jpg

Koh-i-Noor fabriek
Het Koh-i-Noor gebouw werd gebouwd in 1902 en was een fabriek waar fournituren werden gemaakt. Het bekendste product zijn wel de drukknopen met als handelsmerk een damesgezicht met als rechteroog een drukknoop.

Het bedrijf werd opgericht door twee Joodse broers, Jindrich en Sigmund Waldes en stond bekend onder de naam Waldes. Het bedrijf was succesvol en in een mum van tijd veroverde het de internationale markt, waardoor de eigenaren bijna van de ene op de andere dag miljonairs werden. In 1939, na de invasie van Hitler verloren de broers alles waar ze zo hard voor hadden gewerkt, Hun eigendom werd in beslag genomen. Sigmund zocht veiligheid in New York, terwijl Jindrich in Praag bleef en werd overgebracht naar concentratiekamp Buchenwald. Hij kwam in 1942 vrij maar maar stierf op weg naar Amerika. Het merk Koh-i-Noor bestaat nog altijd.

Het historische fabrieksgebouw is in bezit van de miljonair Vaclav Skala die van plan is 600 appartementen op het gebied rond de voormalige fabriek te bouwen. Aangezien de fabriek op de monumentenlijst staat, zullen de fabriekshallen worden opgeknapt en dienst gaan doen als winkels en kantoren. Op het gebied rondom de fabriek komen flatgebouwen. Als alle vergunningen rond zijn, begint de bouw in 2022.

Praag_vrsovice_husiten_kerk_praag.jpg

Hussietenkerk
De Hussietenkerk springt in het oog door de toren die eruit ziet als een vuurtoren met daarop een kelk en een kruis. De toren is een baken naar de weg omhoog, de weg naar de eeuwigheid. Bij de bouw werd voor het eerst in Praag gebruik gemaakt van voorgespannen beton. Het voordeel hiervan is dat het beton een hogere belasting kan dragen.

In het gebouw zitten een klein theater, orkestbak en kleedkamers, en kantoren. Andere activiteiten in het gebouw zijn onder meer een filmclub en een zaal voor lezingen en andere culturele activiteiten. Het theater levert inkomsten op. In dit multifunctionele gebouw is ook huisvesting voor gepensioneerden. Een deel van de ruimte wordt verhuurd aan een bankkantoor.†

De Hussieten lieten zich inspireren door Jan Hus en streefden zowel maatschappelijke als religieuze hervormingen na. De leer van Hus bevat protestantse, katholieke en oosters orthodoxe elementen.

Eden winkelcentrum
Met slechts 80 winkels is het Eden winkelcentrum klein voor Praagse begrippen. Toch heeft winkelcentrum Eden veel te bieden. Om te beginnen is de hypermarkt Tesco 24 uur open. Ook de andere winkels kennen ruime openingstijden, 7 dagen per week van 9.00 uur 's morgens tor 21.00 uur 's avonds. Shoppen hier is een plezier omdat er veel winkels zijn die minder bekend zijn in Nederland en BelgiŽ zoals Kabelky (tassen en koffers), Madonna en Magic Helena (damesmode), Datart (electronica), Bambule (speelgoed), Tescoma (potten en pannen). Eden is drie verdiepingen winkelplezier.
Adres: U Slavie 1527

TIP: Naast winkelcentrum Eden begint een†stadswandeling door de voormalige arbeiderskolonie van Vrsovice.

eenPraag_vrsovice_stadion_praag.jpg

Vrsovice voetbalstadion
Vrsovice telt twee professionele voetbalteams: SK Slavia Praag en Bohemians 1905. Slavia speelt in het Sinobo Stadium, het grootste voetbalstadion van TsjechiŽ en de Bohemians 1905 in het Dolicek-stadion.†Sinobo Stadium (oude naam Eden Arena) heeft een totale capaciteit van 20.800 plaatsen. Het maakt deel uit van het multifunctionele Eden-complex, dat bestaat uit een aantal trainingsvelden met gras en kunstgras, een atletiekstadion, een rugbyveld, een zwembad, een hockey- en handbalveld en diverse sporthallen. Dolicek is veel kleiner. Ongeveer drie weken voor de wedstrijd kun je online tickets kopen of drie dagen van te voren bij het verkoopkantoor in het stadium zelf.†
Adres Sinobo: U Slavie 2a
Adres Dolicek: Vrsovicka 31

Leuk om te doen buiten het centrum van Praag:
* Vinohrady een woonwijk met parken
* Wandeling door de wijk Strasnice
* Wandeling langs de kunstwerken van David Cerny

Praag_vrsovice_drukknoop_praag.jpg

foto's wiki commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.