karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Karlin - een hippe wijk vol verrassingen

Karlin is hip en vol verrassingen. Het eerste wat opvalt in deze wijk in Praag zijn de prachtig gerestaureerde huizen en de leuke cafeetjes, de restaurants en bijzondere winkels. De hele wijk heeft een jonge, dynamische uitstraling. De wijk Karlin heeft een beperkt aantal bezienswaardigheden, maar dat maakt deze buurt juist aantrekkelijk.

Je vindt hier dan ook veel Tsjechen en weinig toeristen. Wanneer je door de wijk loopt, valt het gigantische ruiterstandbeeld op de Zizkov heuvel meteen op. Vlakbij de Moldau vindt je het in de achttiende eeuw gebouwde Invalidovna, geinspireerd op 'Les Invalides' in Parijs, een tehuis voor veteranen. Loop je verder dan kom je in een gebied met veel moderne architectuur. Vrijwel alle gebouwen in het zakencentrum Futurama Business Park zijn in gebruik als kantoor.

Praag_wijkkarlin_school.jpg

Karlin bezienswaardigheden
Karlin is een langgerekte wijk die ingeklemd ligt tussen de Moldau en de Vitkov heuvel. De leukste en makkelijkste manier om de wijk te bekijken is om heen te lopen over de Krizikov straat en dan via het Futurama Business Park terug langs de Pernerova straat. Veel oude industriële gebouwen zijn omgebouwd tot kantoren voor uitgeverijen en nieuwe mediabedrijven. Kunstenaars hebben hun intrek genomen in de verlaten fabrieken. De appartementengebouwen zijn opgeknapt. De hele wijk maakt een welvarende en bruisende indruk.

Karlin School
Het mooiste gebouw van Karlin is de school aan het Lyckovo plein, eigenlijk meer park dan plein. Van hier af heb je een goed zicht op de Vitkov heuvel met het gigantische ruiterstandbeeld van Jan Zizka, die een overwinning behaalde op Keizer Sigismund in de vijftiende eeuw. Prachtige muurschilderingen op de muren van het schoolgebouw leggen deze gebeurtenis vast. De snelste manier om het ruiterstandbeeld van dichtbij te bekijken is via de Zizkov voetgangerstunnel die naar de wijk Zizkov gaat waar je de heuvel kunt oplopen. 
Adres: Lyckovoplein

Praag_wijkkarlin_muurschildering.jpg

Kasarna Karlin
De vroegere kazerne, Kasarna Karlin, is nu een multifunctioneel cultureel centrum en een broedplaats voor kunstenaars. Op de binnenplaats van deze verlaten kazerne vind je een openluchtbioscoop, bar, café en Karlín Studios, een alternatieve galerie voor hedendaagse kunst. 
Adres: Prvniho pluku 20

Forum Karlin
Forum Karlin, gevestigd in een voormalige stoommachinefabriek, is een moderne multifunctionele zaal voor concerten, congressen, galadiners, culturele en sociale evenementen. De zaal is  geschikt voor 3000 personen en blinkt uit door de uitstekende akoestiek.
Adres: Pernerova 51

Invalidovna
De bouw van Invalidovna begon in 1731 naar het voorbeeld van Les Invalides in Parijs. Het originele plan omvatte negen kazernes en een kapel rondom een centrale binnenplaats. Hoewel slechts één van de negen gebouwen werd voltooid, was het tot 1935 in gebruik als tehuis voor veteranen en gewonde soldaten. Toen de veteranen verhuisden naar een ander tehuis buiten Praag werd het Invalidovna het legerarchief.

In de overstroming van 2002 ging het grootste deel van het archief verloren. Ook raakte het gebouw ernstig beschadigd. De noordelijke vleugel is gedeeltelijk gerestaureerd, maar de rest van het gebouw is in erbarmelijke staat. Leuk weetje: Het Invalidovna is het krankzinnigengesticht in de film Amadeus van Milos Forman uit 1984, toen het gebouw nog in betere staat was.
Adres: Sokolovska 136

Invalidovna metro station
Invalidovna is een station op gele lijn B van de metro die van Zlicin in het zuidwesten naar Cerny Most in het noordoosten loopt via Narodni Trida, Mustek, Namesty Republiky in het centrum van Praag en ook naar Invalidovna. Dit station werd geopend in 1990. Ga zeker even naar binnen om het kleurrijke glas-in-loodraam te bekijken.

Praag_wijkkarlin_invalidovna.jpg

Futurama business park
Het moderne Futurama Business Park bestaat uit zes afzonderlijke kantoorgebouwen, verbonden door een architectonisch indrukwekkende, geplaveide promenade met waterpartijen en moderne sculpturen. Twee betonnen fauteuils nodigen uit om er te gaan zitten. Twee nijlpaarden zwemmen ogenschijnlijk in een rivier.
Adres: Sokolovska 136

River City 
Nu het overstromingsgevaar van de Vltava geweken is, is de oever van de rivier bebouwd met opmerkelijke kantoorgebouwen ontworpen door vooraanstaande architecten uit Amerika, Frankrijk en Denemarken. De gebouwen hebben inspirerende namen: Donau Houses, Amazon Court en Nile House.

Port 18600, de postcode van dit gebied, was een braakliggend stuk land op de oever van de Vltava en is nu een cultureel centrum waar workshops, lezingen en concerten worden gehouden. Er is ook een sportterreintje om te volleyballen en kinderen kunnen zich vermaken op een klimrek in de vorm van een onderzeeër. In het zomerseizoen is er een bar waar je ook voor een klein bedrag een barbecue kunt huren.

Praag_wijkkarlin_business_park.jpg

Karlin vroeger en nu
Het moderne Karlin staat in schril contrast met het Karlin van enkele jaren geleden. Grauwe huurkazernes, meestal slecht onderhouden en fabrieken en fabriekjes. De bewoners van de wijk waren de arbeiders die er werkten. Ze maakten grote stalen wielen en tandwielen voor fabrieken, motoren en stoommachines. Nu is het een wijk in opkomst, een middelpunt van sociaal en cultureel leven. Karlin ligt in het overloopgebied van de Moldau en dat bleek een kans voor de wijk te zijn.

Na de laatste overstroming in 2002 werden maatregelen getroffen zodat de rivier niet meer buiten haar oevers kon treden. De grote schade veroorzaakt door deze laatste overstroming, versnelde het renovatieproces van de wijk. Oude fabrieksgebouwen werden opgeknapt en begonnen aan een tweede leven. Huizen werden gerenoveerd en zijn nu zeer in trek. Overal verschenen leuke winkeltjes, hippe koffiebars en gezellige restaurants.

Praag_wijkkarlin_cafe.jpg

Gastronomie in Karlín
Karlin heeft een overvloed aan hippe en gezellige bistro's, restaurants, cafés en wijnbars die de wijk zo gezellig maken.
* Café Muj salek kavy (Mijn kopje koffie), Krizikova 105, voor de lekkerste koffie met Tsjechisch gebak.
* Krystal Bistro, Sokolovska 101, Franse keuken zonder poespas
* Eska, Pernerova 49, Tsjechische en Scandinavische keuken
* Tea Mountain, Krizikova 115, voor allerlei soorten thee
* Wijnbar Veltlin, Krizikova 115, in hetzelfde pand als Tea Mountain, speciale wijnen uit het vroegere Oostenrijks-Hongaarse Rijk
* Avocado Gang, Křižíková 72, waar alles draait om avocado: avocadoburgers, avocado-humus en ook advocado soesjes en tiramisu.

Bereikbaarheid
Metro lijn B naar station Krizikova or Invalidovna 
Přívoz/ veerpont P7 van maart tot oktober, opstapplaats Pražská tržnice (Praagse Markt) naar Rohanský ostrov. Dat is de eilandroute. Een tram / metro kaartje is ook geldig voor het veerpontje

Lees verder
Praagse Markt in de wijk Holesovice
Veerbootje van Karlin naar Holesovice
Nationaal Monument en Museum op de Vitkov heuvel
Ruiterstandbeeld op de heuvel van Vitkov
 

Foto's Marianne Crone
foto 1: School aan het Lyckovoplein
foto 2: Muurschildering op de school
foto 3: Invalidovna
foto 4: Futurama business park
foto 5: Gastronomie in de wijk Karlin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.