praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Malvazinky - wijkje met piepkleine eensgezinswoningen

Ben je helemaal weg van de kleine, vrolijk gekleurde huisjes in het Gouden Straatje bij de Burcht van Praag, maar vind je het daar een beetje te druk? Vind je het leuk om naar speciale architectuur te kijken, maak dan een wandelingetje in de Malvazinky buurt in de wijk Smichov. Een paar straatjes met eengezinswoningen met een tuintje, een atypische buurt voor Praag. In het midden van de wijk Malvazinky ligt een kerkhof waar vanaf midden negentiende eeuw begraven werd. In die dagen lag het kerkhof ver van de bebouwde kom, maar Praag breidde uit. Nu ligt het kerkhof in een woonbuurt.

Praag_malvazinky_buurt_1.jpg

Malvazinky wijkje met piepkleine eensgezinswoningen
De Malvazinky-buurt bestaat uit vijf straten die onderling verbonden zijn met nauwe stegen. Het wijkje bestaat uit de straten Prima, Konecna, Xaveriova, U Smichovskeho hribitova en Mala Xaneriova, Xaneriova en Pravouhla. De huizen werden gebouwd omstreeks 1920 en waren bestemd voor mensen met een laag inkomen. Nu is het een zeer geliefde wijk en de prijzen van de huizen weerspiegelen dit.

Praag_malvazinky_buurt_2.jpg

Smichov kerkhof in de wijk Malvazinky

De straat U Smichovskeho hribitova, Tsjechisch voor 'bij het kerhof van Smichov', voert langs een sfeervol kerkhof. Deze begraafplaats ligt rond een neo-romaans kerkje gewijd aan St.-Philippus en St.-Jacobus en staat vol prachtige grafmonumenten in de vorm van kapelletjes. Heel ontroerend is het grafmonument waarop twee jonggeliefden te zien zijn.†

Op het Malvazinky kerkhof ligt de Tsjechische populaire zanger Karl Gott (1939-2019) begraven. Hij behaalde grote sucessen in Duits-sprekende landen. Hij zong het intronummer van Maja de Bij, de Duits-Japanse tekenfilm die gemaakt werd tussen 1975 en 1980. Volgens onofficiŽle gegevens heeft Gott meer dan 30 miljoen platen verkocht.

Op onderstaande foto is duidelijk het verschil te zien tussen een opgeknapt huis en een huis zoals het er vroeger uitzag. In de dagen van het communisme zag heel Praag er zo grauw uit. Steeds meer huiseigenaren geven hun huis een kleurtje en dat doet veel voor het aanzien van de stad.

Praag_malvazinky_buurt_3.jpg

Malvazinky met ongewone huizen voor Praag
In Praag wonen de meeste mensen in een appartement. In het centrum staan robuste appartementsgebouwen uit eind negenentiende en begin twintigste eeuw. In de buitenwijken staan de panelŠk, systeembouw, woonblokken opgetrokken uit brede platen beton.

De Malvazinky wijk bestaat uit eengezinswoningen met een klein tuintje, heel zeldzaam in Praag. De huizen hier zijn klein als een poppenhuis: 3.5 x 7 meter. Op de begane grond is de zitkamer en keuken, op de eerste verdieping twee piepkleine slaapkamers. Een aantal huizen heeft ook een kleine kelder. Alle huizen zijn goed onderhouden en in pasteltinten. De meeste zijn in oorspronkelijke, goed onderhouden staat. Bij een aantal huizen zijn de houten raamkozijnen vervangen door kunststof en dubbele beglazing. Dat is niet te verwonderen omdat de gemeente tot voor kort subsidie gaf op het isoleren van oude huizen.

Tip van de redactie van Praag-Nu:
Twee wandelroutes: De 'wandeling door parken en de wijk Smichov' komt door Malvazinky buurt.

In de wijk Strasnice is nog een buurt met eensgezinswoningen, groter dan in de Malvazinky buurt. Loop door deze buurt aan de hand van de wandeling: de ideale communistische woonwijk.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.