karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Communistische woonblokken en panelák

In Jižní Město zul je weinig toeristen vinden. Maar wanneer je wilt zien waar Pragenaars wonen en wat voor soort woonblokken de Communisten bouwden, is deze wijk interessant om te bezoeken tijdens een verblijf in Praag. Jižní Město is een woonwijk met ongeveer 200 gebouwen waar zo'n 100.000 mensen wonen. Deze woonwijk werd gebouwd in de jaren 1970 en is de grootste 'sídliště' in Praag. Iedere sídliště is een op zichzelf staande gemeenschap met een eigen winkelcentrum, eigen scholen, gezondsheidszorg, theater, bibliotheek en horeca.                     

Praag_haje-panelak.jpg
                                                       Woonblokken in Sídliště Jižní Město

Systeembouw

Jižní Město bestaat uit langgerekte, soms wel 100 meter lange, twintig verdiepingen tellende woonblokken. Deze woningbouw wordt aangeduid met panelák – systeembouw. De woonblokken bestaan uit brede platen beton ter hoogte van een verdieping die in elkaar passen. Deze uit kant-en-klaar onderdelen opgebouwde flats, waren snel klaar en onmiddellijk bewoonbaar. In het midden van de twintigste eeuw was in heel Tsjechie en vooral in Praag woningnood. Deze snel-klaar methode loste het probleem op. Aan de rand van Praag verrezen in no time nieuwe wijken die je herkent aan het woord sídliště dat woonwijk betekent.

Woonblokken in pasteltinten
Om het de bewoners niet te moeilijk te maken hun appartement terug te vinden, maakten de architecten gebruik van verschillende stijlen van gebouwen. Alhoewel, wanneer je in deze wijk rondloopt, de gebouwen toch sterk op elkaar lijken.

Oorspronkelijk waren alle appartementen huurwoningen. Sinds het einde van het Communisme in Tsjechie zijn er ook veel koopwoningen. In communistische dagen waren deze flatgebouwen grauw en zagen ze er troosteloos uit. Tegenwoordig zorgt de verening van huiseigenaren ervoor dat de gebouwen goed onderhouden zijn. De meeste flats zijn of worden geisoleerd en krijgen nieuwe kozijnen en dubbele beglazing. De buitenkant wordt vrolijk opgeschilderd in pastelkleuren.

Een bezoekje waard
Wanneer je een kijkje wilt nemen  in de wijk Jižní Město, neem je metro lijn C naar het eindpunt Haje. De uitgang van de metro is midden in Haje, het winkelcentrum van de wijk.

Lees verder
Stadsplanning in communistische dagen
Neem de metro naar de buitenwijken voor het echte Praag
Neem een kijkje in de wijk Strasnice

foto: Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.