praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Zizkov: uitgaanswijk met bezienswaardigheden

Zizkov is een uitgaanswijk in Praag met meer dan driehonderd uitgaansmogelijkheden op een oppervlakte van 5 km˛. De wijk Zizkov ligt slechts een paar tramhaltes van het centrum van Praag. Vroeger een arbeiderswijk, nu een wijk waar je moet zijn om uit te gaan. Je struikelt er over de restaurants, bars, bierlokalen en uitgaansmogelijkheden. De wijk is vernoemd naar Jan Zizka, de eenogige leider van de Hussieten. Hij zit trots te paard op de heuvel voor het Vitkov Nationaal Monument. Zijn standbeeld wordt beschouwd als het grootste ruitermonument ter wereld.


Praag_zizkov-tv-toren

Zizkov vroeger
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Zizkov een centrum van de Tsjechische verzetsbeweging. Hier werden de parachutisten verzorgd die in Tsjechië waren gedropt in het kader van Operatie Anthropoid en de aanslag op Reinhard Heydrich in 1941. Een gedenkplaat aan de gevel van Biskupcova 7 en 4 (vrijwel recht tegenover elkaar) laten zien waar de families woonden. Het museum in de Cyrillus en Methodiuskerk geeft een indruk van deze historische gebeurtenissen.

In de jaren zeventig had het communistische stadsbestuur van Praag grote plannen om de wijk volledig te herbouwen. De smalle straten te verbreden, de oude huizen af te breken en prefab woonblokken neer te zetten maar het is er nooit van gekomen. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werden de plannen verworpen. De wijk is niet verworden tot een eenheidswijk met flatgebouw na flatgebouw.

De meeste huizen zijn inmiddels gerenoveerd en de wijk behield zijn eigen karakter. De communisten bouwden echter wel in deze wijk hun prestige object: de televisietoren. De bouw begon in 1985 en was bedoeld als stoorzender voor West-Duitse radio- en televisie-uitzendingen. Ironisch genoeg werd de toren pas in gebruik genomen na de val van het Communisme.

Drie blikvangers in de wijk Zizkov

De Zizkov televisietoren met een hoogte van 216 meter, overal in de stad duidelijk te zien en orientatiepunt, het Nationaal Moument op de Vitkov heuvel en de voormalige internationale telefoon- en telegraafcentrale zijn de bakens van de wijk.

1. Zizkov televisietoren is het hoogste gebouw van Praag en doet dienst als zendmast. In de toren bevindt zich een luxe zessterren hotelsuite, het One Room Hotel, het Oblaca restaurant, een bar, café en een panoramische uitzichtpunt met een adembenemend uitzicht over de stad. Langs de toren kruipen reuzenbaby's omhoog, een werk van de Tsjechische beeldend kunstenaar David Cerny.

2. Het Nationaal Monument op de heuvel van Vitkov biedt een prachtig uitzicht over Praag. Dit monument is gebouwd ter ere van de Tsjechoslowaakse strijdmacht. Het deed dienst als mausoleum voor de leider van de communistische partij Klement Gottwald en is nu een museum. Vóór het Nationaal Monument staat een gigantisch ruiterstandbeeld.

Praag_zizkov_vroegere_telefooncentrale.jpg

3. Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředna is de voormalige internationale telefoon- en telegraafcentrale in het blok dat begrensd wordt door de straten Fibichova, Křížkovského en Kubelíkova. De ceremoniële opening vond plaats op 19 juni 1927. Het okerkleurige gebouw behoorde aan Český Telecom (Czech Telecom), de voorloper van het bedrijf Telefónica O2. Er waren 350 mensen in dienst die de gesprekken met handschakelaars doorverbonden. Twee markante ronde torens steken uit boven de omliggende gebouwen en domineren de skyline van Praag. Sierlijke sculpturen omlijsten de ingangsdeuren.

Hoogtepunten in de wijk  Zizkov

1. Joodse begraafplaats: toen er na de pestepidemie van 1680 geen plaats meer was op de oude Joodse begraafplaats in de wijk Josefov kocht de Joodse gemeenschap een stuk grond in Zizkov om de doden te begraven. In 1984 werd het grootste deel van de begraafplaats geruimd om plaats te maken voor de televisietoren. Er zijn een groot aantal prachtige graven uit de achttiende en negentiende eeuw te zien. 

Ook staat hier ‘Terugkeer van de Stenen’ een monument ter nagedachtenis aan de Holocaust dat bestaat uit ongeveer 6000 kasseien gemaakt van Joodse grafstenen die in 1987 werden gebruikt om het Wenceslasplein in Praag te plaveien.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zelfs Joodse doden niet gespaard. De nazi-bezetters en later het communistische heersers plunderden Joodse begraafplaatsen voor grafstenen en gebruikten ze om wegen te plaveien en openbare gebouwen te bouwen.
* Adres: Malerovy Sady

Praag_joods_kerkhof_zizkov_monument.jpg

2. Olsany kerkof: hier liggen ongeveer twee miljoen doden. Het herdenkingscomplex bestaat uit twaalf afzonderlijke maar met elkaar verbonden begraafplaatsen. Veel Duitse namen laten zien dat Praag tot diep in de twintigste eeuw een tweetalige stad was. Vlakbij het metrostation Zelivskeho is de nieuwe Joodse begraafplaats met het graf van Franz Kafka. Vooral 2 november, Allerzielen, is een sfeervolle dag om een kerkhof te bezoeken. Overal branden kaarsjes en het Olsany kerkhof is indrukwekkend met de vele overwoekerde zerken, maar ook hele mooie exemplaren met Art Nouveau beelden. * Adres: Vinohradska 153

3. Zizkov Jara Cimrman theater: Jara Cimrman is een fictief persoon maar dat weerhoudt de de Tsjechen er niet van hem te eren als een van de grootste dichters, toneelschrijvers, componisten, filosofen, uitvinders, wiskundigen en meer van de 19e en 20e eeuw! Het personage stond symbool voor het Tsjechische volk, maar is uitgegroeid tot een ster van de Tsjechische folklore. De voorstellingen in het theater zijn zowel in het Tsjechisch als in het Engels.
* Adres: Stitneho 5

4. Borivojova: is de straat met de hoogste kroegdichtheid en de perfecte plaats voor een kroegentocht. Drink Tsjechisch bier of neem een Becherovka, een kruidenbitter.

5. Palac Akropolis: een cultuurpaleis waar artiesten uit alle delen van de wereld bij elkaar komen. Een doolhof van zalen en alle genres muziek en podiumkunst. Ook lekker Tsjechisch eten terwijl je naar Roma muziek luistert.
* Adres: Kunelikova 27

6. Boutique bioscoop Pritomnost: lijkt meer op een gezellige huiskamer dan een bioscoopzaal. Terwijl je achterover geleund in een fauteuil hangt met een drankje binnen handbereik, kijk je naar een film.
* Adres: namesti Winstona Churchilla 2

7. Zizkov tunnel: deze tunnel verbindt de wijken Karlin en Zizkov. De ingang van de tunnel ziet er duister uit. Aan de Karlin kant staat in grote letters boven de gewelfde ingang: neboj, maak je geen zorgen. De Zizkov tunnel is niet alleen een verbindingstunnel maar ook een nucleaire schuilkelder en een mortuarium.

Loop door de tunnel naar de wijk Karlin met prachtig gerestaureerde huizen en een modern zakencentrum. De vroegere fabrieken zijn nu culturele centra. Karlin bruist van gezelligheid met leuke cafeetjes en gezellige restaurants.

8. Bohemian Retro Vintage Fashion is een van die leuke boetiekjes waarvan je er in Zizkov steeds meer vindt. Hier koop je prachtige vintage mode uit voormalige Tsjechoslowakijke, dus een heel ander stijl dan waar we in West-Europa aan gewend zijn. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.