karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Vinohrady: openluchtmuseum met Art Nouveau gevels

Vinohrady is een wijk in Praag en ligt ten oosten van Nove Mesto. Het is een chique wijk met een fin de siŤcle-sfeer. Voor toeristen is er niet zo veel te beleven, maar voor liefhebbers van tweedehands winkeltjes, gezellige restaurantjes en Art Nouveau gevels is een wandeling door Vinohrady een aanrader. De beste manier om Vinohrady te verkennen is op je gemak door de wijk te dwalen. Vinohradska is de belangrijkste verbindingsweg tussen deze wijk en de wijken Vrsovice en Strasnice die verder van het centrum liggen. De twee belangrijkste winkelstraten in deze wijk zijn Vinohradska en Francouzska.

Praag_vinohrady_gevel_praag.jpg

De naam Vinohrady verwijst naar de wijngaarden die hier in de veertiende eeuw waren. In opdracht van Karel IV werden druivensoorten geimporteerd uit Bourgogne en op de heuvel van Vinohrady aangeplant. Aan het eind van de achttiende eeuw verdwenen deze wijngaarden. Eind negentiende eeuw vestigden zich hier gegoede Tsjechen zoals ambtenaren, industriŽlen en renteniers. De wijk vormt een prachtig openluchtmuseum, vol met gebouwen in neo-renaissance Art Nouveau stijl.

Vinohrady een woonbuurt met parken
Vinohrady is een aantrekkelijke wijk om te wonen voor de Praagse middenklasse. Dat is te zien aan de goed onderhouden appartementsgebouwen. Zoals in veel midden-Europese steden woont vrijwel niemand in een eengezinswoning maar in een appartement. De meeste appartementsgebouwen in Vinohrady zijn gebouwd eind negentiende en begin twintigste eeuw en ruim van opzet. In de wijk zijn mooie parken te vinden. Havlickovy Park is ongetwijfeld de mooiste met een prieel en de aangrenzende heuvel met wijnranken. Het Riegrovy Park is populair om twee redenen: het wijdse uitzicht over Praag en een gezellige biertuin.

Praag_vinohrady_ludmilla_kerk.jpg

BEZIENSWAARDIGHEDEN OP NAMESTI MIRU

1.†Ludmilla kerk op Namesti Miru
De Ludmilla kerk is een negentiende eeuwse neogotische kerk met een prachtig Art Nouveau interieur. Schuin voor de kerk staat een monument ter ere van de Tsjechische schrijver Carel Capek (1890-1938), bewoner van deze wijk. Op het plein voor de kerk wordt een elk jaar gezellige buurt-kerstmarkt gehouden van eind november tot begin januari. Ook is er vaak een boerenmarkt, lentemarkt of paasmarkt. Als je in de buurt bent, ga dan zeker even kijken.

2. Vinohrady theater op Namesti Miru
Prachtig negentiende-eeuws theater, de moeite waard om van buiten te bekijken. Van binnen zal wat problemen opleveren omdat er alleen in het Tsjechisch gesproken toneelstukken worden opgevoerd. Wil je toch weten hoe het theater eruit ziet? Kijk dan naar de film The Illusionist. Hoewel deze film gaat over een kunstenaar in Wenen, werd dit theater als filmlocatie gebruikt.

Praag_vinohrady_theater-namesti-miru

WAT TE ZIEN OM EN NABIJ JIRIHO Z PODEBRAD-PLEIN

1. Vinohrady watertoren
Deze watertoren werd gebouwd in 1882 en was tot 1912 in gebruik. Water werd uit de Moldau opgepompt naar een groot reservoir: de drinkwatervoorziening van de wijken Vinohrady, Strasnice, Zizkov en Vrsovice. Dit merkwaardige gebouw is rijkelijk voorzien van engelen die tussen de wijzerplaten van de klok staan. Toen de watertoren gebouwd werd, was het het hoogste gebouw in de buurt en het uitzicht van het 40 meter hoge platform was indrukwekkend. Nu valt dat wat tegen omdat de meeste omliggende gebouwen hoger zijn. Sinds 1993 zijn er kantoren en appartementen in de watertoren gevestigd.
Adres: Korunni 66

2. Heilig Hart Kerk
Dit is de bekendste moderne kerk van Praag en gebouwd in 1928. De moeite waard om een stukje voor om te lopen. Alleen jammer dat je het interieur niet kunt zien omdat de kerk vrijwel altijd dicht is. De beste manier is dan ook om er een dienst bij te wonen. De blikvanger op de gevel van de kerk is de grootste klok in TsjechiŽ met een breedte van 7,5 meter.
Adres: Jiriho z Podebrad plein

Praag_vinohrady_praag.jpg

3. Boerenmarkt Jirak
De boerenmarkt op het plein voor de H. Hartkerk is populair. Koop hier allerlei soorten kaas, ook gerookte kaas, uit TsjechiŽ. Verder vind je hier veel vers fruit en groente, maar ook gebak, schepijs en huisgemaakte jam en honing van de imker. Alle producten komen van boeren en kleine zelfstandigen uit Praag en omgeving. Je treft hier een aantal eetstandjes met pannenkoekjes en wafels, maar ook met gegrilde worstjes en hamburgers.
Woensdag t/m zaterdag van 08.00 Ė 17.00 uur (op zaterdag tot 13.00 uur).
Adres: Jiriho z Podebrad plein

4. Vinohradska pavilion, Vinohradska 50
Vinohradska pavilion heeft een rijke geschiedenis. In 1879 gebouwd als fabriekshal, daarna markthal met vlees en groente en fruit en in 1986 bijna door brand verwoest. Vinohradsky Pavilion was het eerste winkelcentrum dat na de Fluwelen Revolutie werd geopend. Het bood veel exclusieve designermerken zoals Sergio Tacchini, Tommy Hilfiger en la Perla. De opening in 1994 was misschien voorbarig omdat Praag nog niet klaar was om het kapitalisme te omarmen.

Tien jaar later waren nog maar twee van de vijfenvijftig winkels open. De topattractie toen was de Albert supermarkt in de kelder en de pinautomaat bij de ingang. Het pavilion stond enige tijd leeg, alleen Albert bleef open. Nu is het pavilion weer in oude glorie hersteld, geen kledingwinkels meer maar exclusieve meubelzaken. Op de middenverdieping is een cafe met een goed zicht op de structuur van het gebouw. Vinohradsky Pavilion is zeker een bezoek waard vooral wanneer je van fin de siecle architectuur en art nouveau-stijl houdt.

Update 2023: Het pavilion staat opnieuw leeg, alleen de Albert supermarkt is nog open.

Praag_vinohrady_pavilion_praag.jpg

5. Winkelstraat Vinohradska
Vinohradska is een lange straat met veel winkels. Begin aan de kant van het centrum en loop dan naar het einde en winkelcentrum Atrium Flora met slechts 135 winkels en dus klein voor Praagse begrippen. De food court op de vierde verdieping is een bezoekje waard omdat je hier geen toeristenprijzen zult vinden.

6. Trolleybus herdenkingsmonument op namesti u Orionky
Een onopvallend monument bevindt zich sinds oktober 2010 op namesti u Orionky, een piepklein stukje groen bij de tramhalte Orionka aan de Korunni-straat (een halte verwijderd van Flora). Het is een bushalte met een paal waarop een gedenkplaat. Er zijn vier palen met bovenleiding met een lengte van 20m. In 1972 vetrok van hier de laatste trolleybus. Al in 1979 werd er gedacht over de herintroductie van het trolleybusvervoer maar pas in 2022 reed er weer een trolleybus, lijn 58 van Palmovka naar Čakovice.

Praag_trolleybus_gedenkteken_detail.jpg

PARKEN IN DE WIJK VINOHRADY

1. Havlickovy park
De enig overgebleven wijngaard in de wijk Vinohrady is in dit park te vinden. De wijn kun je proeven in het Vinicni Altan prieel. Havlickovy heeft glooiende gazons en is populair in de zomer als picknickplaats. Dit park is aangelegd in Italiaanse Renaissance-stijl met fonteinen, watervallen en een kunstmatig aangelegde grot. In het park staat Villa GrŲbe gebouwd in 1870 voor Moritz GrŲbe, een rijke industrieel.

2. Riegrovy park†
Een goede reden om naar dit park te gaan is het uitzicht over de stad, maar een belanrijkere reden is de grote biertuin, alleen in de zomer geopend. Je zit aan lange houten tafels die je deelt met de Tsjechische bezoekers, toeristen zul je hier weinig zien.

Praag_vinohrady_biertuin.jpg

VILLA'S MET BIJZONDERE ARCHITECTUUR

1. Villa van Jan Kotera
De Tsjechische architect, Jan Kotera (1871-1923), ontwierp dit huis om er zelf in te wonen. Het gebouw combineert bakstenen metselwerk met ruwe buitenpleister en kenmerkt zich door de strikt geometrische vormen. De villa is niet open voor het publiek. Een andere villa ook ontworpen door Kotera en wel open voor een bezoek is Trmal Villa met een groot centraal trappenhuis en daarom heen kamers die vrij klein zijn. (Vilova straat 11)
Adres: Hradesinska 6

2. Studio van Saloun
Het voormalige atelier van een van de belangrijkste Tsjechische beeldhouwers, Ladislav Saloun (1870-1946). Zijn bekendste werk is het Jan Hus monument op het Oude Stadsplein. Het atelier was een populaire ontmoetingsplaats voor kunstenaars waaronder Alfons Mucha en Frantisek Bilek. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de Academie voor Schone Kunsten en wordt het gebruikt als onderwijslocatie. Hoewel ongeveer honderd jaar geleden gebouwd, oogt de villa zeer modern, zeker in vergelijk met de omringende gebouwen. Een van de kamers is geinspireerd door Moravische volkskunst. De villa is niet open voor het publiek.
Adres: Slovenska 4

ETEN EN DRINKEN IN VINOHRADY

Cŗ PhÍ CŰ, KorunnŪ 104, open van 11.00-22.00 uur
* Je hoeft niet naar Hanoi om Vietnamees te eten. Cŗ PhÍ CŰ (spreek uit ka fe ko) serveert alle klassiekers van loempia's tot noedelsoep. Met een grote Vietnamese gemeenschap in Praag zijn er Vietnamese restaurants in overvloed. De meeste zijn vrij eenvoudig, maar Cŗ PhÍ CŰ is hierop een uitzondering. De inrichting is vol oosterse details zoals rotan stoelen, veel lampions en een muur bekleed met soepkommetjes. Sluit je maaltijd af met filterkoffie met gecondenseerde melk of met opgeklopt eigeel en suiker.

Ook in Vinohrady:
* Cafe Slagr, klassiek Weens cafe maar dan in Praag
* Praag en wijn, wijn van Praagse druiven
* Stadswandeling Vinohrady
*†ZtrŠty a NŠlezy, eten zoals oma dat maakte
*†U Kalicha, eten met de goede soldaat Sveik
*†Dum Porcelanu, leuk winkeltje met Tsjechisch Delfts blauw en Boheems kristal

Vinohrady†is bijzonder homo-vriendelijk. Hier een paar leuke adresjes, ook geschikt voor hetero's.†

Foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.