praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldau

Hradcany: Burcht, Sint-Vitus en toeristen

Hradcany gonst overdag van bedrijvigheid. 's Avonds is het een van de rustigste en meest romantische plaatsen in Praag.

Hradcany, de kleinste wijk van Praag, ligt hoog boven de Moldau. Elke dag klimmen drommen toeristen naar boven om een bezoekje te brengen aan de Burcht van Praag, regeringszetel sinds de negende eeuw, en de Sint-Vituskathedraal waaraan vijf honderd jaar gebouwd werd. Er wonen niet veel mensen in deze wijk. Vroeger was dat anders. Toen werkten de wijkbewoners voor de edelen van de burcht. Tegenwoordig werken hier ambtenaren op ministeries maar ze wonen in andere delen van Praag.

Praag_prague-castle.jpg

Hoogtepunten van Hradcany

Bezienswaardigheden
Een kasteel, drie kerken en vijf musea, voeg er wat parken en tuinen bij en je hebt de ideale wijk van Praag voor de toerist. Bewonder de glas-in-lood ramen in de Sint-Vituskathedraal, ontworpen door Alfons Mucha, de meester van Art Nouveau design. De bibliotheek van het Strahov klooster is tot de nok gevuld met oude boeken en manuscripten en is zeker een bezoekje waard. Loop ook even binnen bij het Minatuurmuzeum om te zien hoe een vlo viool speelt. Luister naar het carillon van de Lorettakerk, gebouwd in de achttiende eeuw en rijkelijk versierd met barokke krullen en guirlandes.

Tsjechische keuken
Verscholen in een kronkelig straatje van Novy Swet, de droom van iedere fotograaf, vind je U Zlate Hrusky, in de Gouden Peer, een chic restuarant. Hier vind je typisch Tsjechisch eten zoals rode kool met aardappelknoedel, of heb je misschien meer trek in zuurkool met broodknoedels en varkensgebraad?

Romantisch
De tuinen van de Praagse Burcht blijven 's zomers open tot middernacht, toch zijn ze 's avonds vrijwel verlaten. De maan weerspiegeld in de Moldau. De lichtjes in de stad schitteren in de verte. Wat is er mooier dan in deze serene rust te genieten van het sprankelende uitzicht over de stad?

Gouden Straatje
Het Gouden Straatje, nu onderdeel van het Burchtcomplex, was de straat waar vroeger de kasteelwachters woonden. Eens was dit het domein van de goudsmeden, vandaar de naam. De schrijver Franz Kafka woonde er enige tijd op nummer 22. Tegenwoordig zitten er souvenirwinkeltje in de kleine huisjes. Vuistregel is: hoe dichter bij de burcht des te hoger de prijzen. †

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.