karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Overdag shoppen en 's avonds stappen

Nové Mesto, Nieuwe Stad, aan de oostzijde van de Moldau in Praag ligt ingeklemd tussen Vysehrad in het zuiden en Staré Mesto, Oude Stad, in het noord-westen. Nové Mesto, is het zaken- en uitgaanscentrum van Praag.

Nieuwe Stad is een rare naam omdat dit stadsdeel geen stad is en ook niet nieuw. Deze Praagse wijk ontstond in de veertiende eeuw. Oorspronkelijk was dit gedeelte van Praag het domein van handwerkslieden. Eind negentiende eeuw werd de wijk gesaneerd. De krotten maakten plaats voor barokke en Art Nouveau-stijl gebouwen die er nu nog steeds staan.

Praag_wenceslasplein

Nu is Nové Mesto het zakendistrict en uitgaanscentrum van Praag, de wijk van de grote hotels, theaters, warenhuizen, nachtclubs, cafés, restaurants en fast foodzaken.

Nové Mesto is tamelijk groot en daarom zul je geneigd zijn om met het openbaar vervoer te gaan. De belangrijkste metrostations in dit gebied zijn: Mustek, Muzeum, Karlovo námestí en I.P. Pavlova. Ook doorkruisen veel trams dit stadsdeel.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Nové Mesto


1. Wenceslasplein, Václavské námestí, boulevard vol toeristen, disco’s, hotels, restaurants en winkels.

2. Karelsplein, Karlovo Námestí, meer park dan plein met voldoende schaduwrijke bankjes om uit te puffen.

3. Het Dansende Huis, Tancici Dum, Rasinovo nábrezí  Nabrezi 80, een 'dansend' kantoorgebouw ontworpen door architect Frank Gehry.

4. Mucha Museum, Panska 7, museum gewijd aan kunstenaar Alfons Mucha beroemd om zijn Art Nouveau-stijl posters, postzegels en bankbiljetten.

5. Kavarna Slavia, Národní straat 1 en Café Louvre, Narodni 22, twee oude stijl cafés. Uitstekende plaatsen om koffie te drinken en de krant te lezen

6. Warenhuis My, maar ook bekend als Tesco, Národní 26, vier verdiepingen vol, van breinaalden tot galajapons.

7. Bata, Wenceslasplein 6, het schoenenpaleis van Praag en een van de succesvolste ondernemingen in Tsjechië. Zes verdiepingen schoenen en tassen in alle vormen, stijlen en kleuren.

Dit zijn slechts een paar van de bezienswaardigheden in deze wijk. Wandel naar hartelust in Nové Mesto en ontdek nog veel meer leuke en interessante dingen om te doen en te zien.

CULINAIR NOVE MESTO

1. Restaurant Knedlín, Národní 24
ma-do 9.00-21.00 uur, vr 9.00-22.00 uur en za en zo 10.00-22.00 uur
* Knedlíky zijn meestal hartig en onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar er zijn ook zoete knedlíky en zijn dan een gerecht op zich. De bekendste zoete knoedels zijn gevuld met maanzaad of pruimen. Allerlei vullingen zijn denkbaar van aardbei en frombozen tot pistache. Heb je meer trek iets hartigs, bestel dan goulashknoedels of Thaise knoedels et garnalen. Twee of drie knoedels zijn genoeg voor een volledige maaltijd.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.