praag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Kronkelige straatjes en gezellige terrasjes

Staré Mesto is het historisch centrum van Praag. Staré Mesto betekent oude stad en is het drukst bezochte deel van Praag. Deze wijk is vol imposante pleinen, kronkelige straatjes en veel winkels en boetiekjes. Dit samen met de vele café’s, bierlokalen en terrasjes maakt de Oude Stad tot het gezelligste deel van Praag.

Praag_praag-oudestadsplein.jpgStaré Mesto en in het bijzonder het Oudestadsplein is de favoriete plek van vrijwel iedere toerist. Denk daarom niet dat je de historische straatjes voor jezelf hebt. Een plekje op een terrasje bemachtigen vergt wat geduld.

Dwaal door het doolhof van straatjes en stegen rondom het Oudestadsplein. Kijk vooral omhoog naar Barokke en Art Nouveau elementen van de indrukwekkende gebouwen.

De Oude Stad is voor het merendeel voetgangersgebied. Metrostations en tramhaltes vind je aan de rand van dit stadsdeel. Staromestská en Republiky zijn de twee metrostations voor dit gebied. Trams rijden niet kriskras door de Oude Stad, maar volgen de Moldau. Tram 17 en 18 stoppen voor de Karelsbrug.

Belangrijkste bezienswaardigheden Staré Mesto, het Historisch Centrum van Praag
 

1. Oudestadsplein, Staromestské námestí, het hart van de stad, volop toeristen, cafés en straatartiesten.

2. Astronomische klok op het Oudestadsplein, ieder uur op het uur kraakt het deurtje open, de apostelen schreiden voorbij en het deurtje gaat dicht. Knipper niet met je ogen want het schouwspel duurt minder dan een minuut.

3. Celetná is een voetgangersstraat vol winkeltjes die allemaal Boheems kristal, granaatingezette sieraden, marionetten en meer begerenswaarige dingen verkopen.

Praag_praag-obecni-dum.jpg4. Obecni Dum, Representatiehuis, een sprankelend voorbeeld van een perfecte Art Nouveau voorgevel, maar ook binnen is alles in stijl van de deurkrukken tot de muurtegeltableaux.

5. Ungelt, vlak achter Tynkerk, een met kinderhoofdjes geplaveid omsloten plein met wijnbarretjes, cafés en boetiekjes.

6. Stavovske Divadlo, Ovocny trh, is het theater waar de opera Don Giovanni van Mozart in premičre ging en nog steeds op het repertoire staat.

Het Oudestadsplein, midden in het historich centrum van Staré Mesto, is het gezelligste plein van de stad, 's zomers met de vele terrasjes en 's winters met de kerstmarkt.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.