karelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Steile straatjes en schitterende paleizen

Schuifel door de steegjes van Mala Strana, de oudste wijk van Praag. Bewonder de gevels. Neem een kijkje in de binnenplaatsen en verborgen tuinen. Slenter door terrasvormig aangelegde parken. Denk alle auto's weg en je waant je in een andere tijd.†Alle steile straatjes ten zuiden van de Praagse Burcht leiden naar de wijk Mala Strana, de Kleine Zijde. Dit is het oudste deel van Praag, maar oogt in het geheel niet oud.†Stille pleintjes, weelderige tuinen, gezellige terrasjes en uitstekende restaurants van MalŠ Strana zijn een verademing na de drommem toeristen in de Oude Stad.

Praag_nerudova_en_strahov.jpg
Nerudova-straat

MALA STRANA: LEUK OM TE DOEN EN ZIEN

1. Nerudova straat. De mooiste straat van Praag loopt vrij steil naar boven en eindigt bij het Strahovklooster. De hele straat is vol prachtige details van gebouwen in barokstijl tot de gevelstenen die de plaats van huisnummers innamen. Het huis 'in de witte knolraap' dankt zijn naam aan een groentekweker die hier vroeger woonde.

2. Smalste straat: Dit straatje is alleen voor voetgangers en is zo smal dat er een voetgangerslicht is omdat het te nauw is om elkaar te passeren.

3. John Lennon-muur. Deze muur is op het terrein van een klooster. Na de dood van John Lennon in 1980 veranderde de muur van de ene op de andere dag in een protestmuur waarop politieke leuzen werden gekalkt. Tot 2019 kon iedereen hier legaal grafittiekunst en spreuken achterlaten. Toen toeristen de muur gingen gebruiken voor nachtelijke uitspattingen en het schrijven van ongewenste teksten, kwam er een verbod. Alleen professionele graffiti-kunst is nu nog† toegestaan.

4. Petrin uitkijktoren. Deze toren lijkt als twee druppels water op de Eiffeltoren in Parijs. Vanaf het uitkijkplatform geniet je van een spectaculair uitzicht over Praag.

5. Strahov stadion. Het stadion ligt op de Petrinheuvel en is gigantisch groot. Het werd in communistische dagen gebouwd voor Sokol bijeenkomsten - ritmische gym-manifestaties. Na de Fkuwelen revolutie was het een voetbalstadion en de plaats voor grote popconcerten. Het stadion is nu gesloten en vervallen. Het kan niet worden afgebroken omdat het een cultuurmonument is. Er zijn plannen om hier een museum ter herinnering aan de twintigste eeuw te vestigen met het accent op de nazi-periode en het communisme in TsjechiŽ.

6. Lobkowicz Paleis. De voormalige stadsresidentie van het adellijke geslacht Lobkowicz en nu de Duitse ambassade. Het paleis ligt in een prachtige tuin. De ambassade speelde een belangrijke rol in 1989 toen via de ambassade veel DDR-burgers naar west-Duitsland vluchtten. In de achtertuin staat een monument: een Trabant op benen dat hiernaar verwijst. Het is een kunstwerk van David Cerny die veel opmerkelijke kunstwerken produceerde. De familie verkoct het stadspaleis in 1927 aan de staat Tsjecho-Slowakije en diende als ambassade van de Volksrepubloek China. Vanaf 1973 zetelt hier de Duitse ambassade.

Praag_cerny_quo_vadis.jpg
David Cerny: Quo vadis

SCULPTUREN EN KUNSTWERKEN IN MALA STRANA

1. Piss. Deze bronzen installatie van David Cerny staat voor het Kafka Museum. Twee mechanisch ronddraaiende mannen staan te urineren over de kaart van TsjechiŽ.

2. Quo Vadis. In de tuin van de Duitse ambassade aan de Vlasska-straat staat een bronzen sculptuur van een Trabant auto die in plaats van wielen op vier benen staat. Het werk verwijst naar uittocht van Oost-Duitsers die in 1989 in de tuin van de Duitse ambassade enige tijd bivakeerden. De kunstenaar is David Cerny.

3. Baby's. Naast het Kampa Museum op het Kampa eiland staan drie reuzenbaby's met barcodes in plaats van een mond. Dezelfde baby's kruipen omhoog lang de Zizkov televisiemast. Dit is ook een kunstwerk van David Cerny.

4. Slachtoffers van het communisme. Dit gedenkteken bestaat uit zeven uitgemergelde personen die een trap aflopen en symboliseert wat een totalitaire staat doet met de mens.


Praag_nicolaas_kerk_mala_strana_2.JPG
St Nicolaaskerk, Mala Strana†

KERKEN EN PELGRIMSOORD

1. St Nicolaaskerk. De markante koepel van de St. Nicolaaskerk is hťt symbool van Mala Strana. De prachtige plafondschilderingen tonen taferelen uit het leven van de Heilige Nicolaas. Een prachtig houten altaar en een verguld beeld van St Nicolaas maken de kerk de moeite waard voor een bezoek. Beklim de 215 treden van de klokkentoren voor een spectaculair uitzicht over de wijk Mala Strana.

2. Kindje Jezus van Praag. Een wassen beeldje van het Kindje Jezus in de Maria Victoriakerk dat wonderen verricht en telkens andere kleertjes draagt. In het museum liggen de kleertje tentoongesteld. De nonnen kleden het Kindje op hoogtijdagen volgens liturgische kleuren.

Praag_kampa_museummoderne_kunst_binnenhof.jpg
Kampa Museum

MUSEA in MALA STRANA:

1. Kampa Museum. Dit museum voor moderne kunst is gevestigd in een oude molen op Kampa eiland. De collectie omvat werken van de abstracte kunst van Frantisek Kupka, de Tsjechische kubistische beeldhouwer Otto Gutfreund en werk van twintigste-eeuwse kunstenaars uit het voormalige Oostblok.

2. Spiegeldoolhof. Van buiten lijkt het spiegeldoolhof op een kasteeltje, eenmaal binnen zoek je je weg door het spiegeldoolhof. Aan het eind is een diorama van de slag op de Karelsbrug in 1648. Daarna kom je in een hal vol lachspiegels.

3. Kafka Museum. Het museum geeft een inzicht in het leven van de Franz Kafka aan de hand van zijn werken, dagboeken en foto's. Voor het museum staat een kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny.

4.†KGB museum. Een verzameling van KGB aandenkens zoals spionagecamera's, geheime wapens, afluisterapparatuur en een uniform waarin paardenhaar is verwerkt, speurhonden reageren op de geur van paarden.†

5. Muziekmuseum. Tentoonstelling van meer dan 400 historiche muziekinstrumenten. Tentoongesteld is de piano waarop Mozart speelde tijdens een concert in Praag. Het museum organiseert geregeld concerten op oude instrumenten.

Praag_wallenstein_1.JPG
Wallensteintuin

PARKEN EN TUINEN

1. Wallensteinpaleis. Niet alleen het paleis maar ook de geometrisch aangelegde tuin is indrukwekkend. Een aantal bronzen beelden staan langs een pad dat leidt naar een loggia versierd met fresco's. De naam van het paleis verwijst naar Albrecht von Wallenstein, die in de zeventiende eeuw opdracht gaf tot de bouw.

2. Petrinheuvel. Slingerende paden langs fruitbomen leiden naar boven. Wanneer je niet wil lopen, ga je met het kabelbaantje. Bovenop de heuvel staat de Petrin uitkijktoren, een miniatuurversie van de Eiffeltoren in Parijs. Andere hoogtepunten zijn het spiegeldoolhof en de rozentuin.†

3. Vrtba tuin. Een bijna geheime tuin met een uitzicht op de Praagse Burcht. De tuin is aangelegd als Italiaanse tuin en overal staan beelden van cherubijnen en figuren uit de mythologie.

4. Kampa eiland. De helft van het eiland is park met een bijzonder uitzicht op de Karelsbrug en de andere helft lijkt op een dorpsstraat in een frans stadje. Vroeger stonden op het eiland molens, een ervan is nu het Kampa Museum met moderne kunst. Naast het museum staan sculpturen van reuzenbaby's, een werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny.

Praag_middeleeuwse_show.jpg

MALA STRANA EN GASTRONOMIE

1. Ferdinanda. Gespecilialiseerd in Ferdinand bier van eigen brouwerij en Tsjechische gerechten.

2. Carmelita. Italiaans met de nadruk op pizza's, zeer budgetvriendelijk.

3. Vinarna Certovka heeft ook vegetarische gerechten op het menu staan. De toegang is via een smalle steeg met voetgangersverkeerslichten.

4. In de drie gouden sterren is een sfeervol restaurant in een middeleeuws gebouw. Gespecialiseerd in gans met rode kool.

5. U Krale Brabantskeho. Dineren terwijl je kijkt naar een middeleeuwse show met optredens van vuurspuwers, zwaardgevechten en veel muziek.

6. U modre kachnicky, 'In de blauwe eend'. Romantisch dineren in een gastronomisch paradijs. Vrijwel alle gerechten bestaan uit eend, er zijn ook vegetarische gerechten.

7. Restaurant Pod Petrinem. Een uitstekend lunchadres waar ook de Tsjechen die in de buurt werken komen eten.†

WANDELINGEN IN MALA STRANA
Alle drie de wandelingen zijn makkelijke te volgen. Duidelijke loopaanwijzigingne en bijzonderheden over bezienswaardigheden onderweg

1. Wandeling 'Volg de koningen van Bohemen' en loop de koninklijke route die begint op Namesti Republiky in de wijk Nove Mesto en via Stare Mesto naar de Burcht leidt. Onderweg veel bezienswaardigheden.

2. Wandeling van de Karelsbrug naar het Strahov-klooster via de Nerudova-straat, een van de mooiste straten van Praag met aan weerszijden barokke huizen.

3. Wandeling van het Nationaal Theater naar het Strahov-klooster via het Kampa eiland, met een bezoekje aan de John Lennon-muur. De wandeling gaat ook langs het sculptuur, Trabant op vier benen in de tuin van de Duitse ambassade.

MALA STRANA: OUDSTE WIJK VAN PRAAG
Nadat in de zestiende eeuw een grote brand de wijk in de as legde, werd MalŠ Strana herbouwd in barok stijl. Vanaf de zeventiende eeuw werd dit stadsdeel de favoriete wijk van diplomaten en handelsmissies. Dit is nog steeds zo.

STEEGJES EN KINDERHOOFDJES
Nauwe steegjes, met kinderhoofdjes geplaveide straten en schilderachtige trappen leiden van het ene paleis naar het andere. Loop via Nerudova straat omhoog naar de Burcht. Let op de vele gevelstenen die niet zozeer als decoratie zijn bedoeld, maar onmisbaar waren in de dagen toen er nog geen huisnummers waren. Boven gekomen word je beloond met een schitterend uitzicht over de Moldau en Praag.††

FIMDECOR
Mala Strana is zeer geliefd bij filmmakers. In deze oudste wijk van Praag vinden zij het perfecte achttiende eeuwse decor. Ze hoeven niet teveel auto's te verslepen, reclameborden los te schroeven of verkeerslichten te camoufleren. De film Amadeus speelt in Wenen maar werd grotendeels opgenomen in de Nerudova straat in Praag.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.