praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Ideetjes voor een herfst weekend in Praag

Een september weekend in Praag is gegarandeerd een succes. De hele maand staat bol van activiteiten van wijnproeverijen tot bierfestivals. September is ook het begin van het culturele seizoen met concerten en speciale filmvoorstellingen. De boerenmarkten en rommelmarkten zijn in volle gang. Open Monumentendag is dé gelegenheid om het interieur van gebouwen te zien die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ook is de nazomer uitermate geschikt om door Praag te lopen op de bonnefooi of aan de hand van een wandelroute.

Praag_september_weer_praag_3.jpg

Wat te doen in September

1. Manifesto markt, Andel
2. Wijnfestival Grebovka
3. Open Monumentendag
4. Bier en burger festival
5. Bollywood filmfestival
6. Boerenmarkten
7. Torens beklimmen
8. Outdoor fitness
9. Lantaarnpalen als tourist attraction
10. Self-guided wandeling
                               

Praag_herfst-in-praag.jpg

Suggesties voor een weekend Praag in september:

1. Manifesto Markt
Manifesto is een food court voor foodies. Zeecontainers zijn omgebouwd tot streetfood outlets, fashion boutiques en snuisterijkraampjes, maar ook trendy restaurants naast burgerbars. Manifesto is 100% duurzaam. Je denkt van plastic bordjes te eten en uit plastic glazen te drinken maar ze zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar gerecyled materiaal. Adres Ostrovského-straat 34, in de wijk Smichov.

2. Wijnfestival Grebovka
Dit festival vindt plaats halverwege september. Burcak (de eerste wijn van het seizoen) en muziek zijn de hoofdingrediënten van dit tweedaagse festival dat gehouden wordt op namesti Miru en in het Havlickovy park.

3. Open Monumentendag
Dit is een Eurpees gebeuren en vindt plaats in de tweede week van september. Een groot aantal historische gebouwen zijn gratis toegankelijk. Dit is de perfecte gelegenheid om paleizen, burgerhuizen, kerken en kapellen die meestal voor het grote publiek gesloten zijn te bezoeken.  

Praag_september_weer_7.jpg
                                             
4. Bier en burgers
Tweedaags foodfestival waar de hamburger en BBQ centraal staan. Het doel is om te breken met de mythe dat de Amerikaanse keuken en in het bijzonder de hamburger geen allure heeft. Het festival vindt meestal plaats in het eerste weekend van september en wordt gehouden op het tentoonstellingsterrein van Vystaviste.

5. Bollywood filmfestival
Heel veel Bollywood films in kino Světozor en Kasárna Karlín net een afterparty op de laatste dag. Het festival vindt plaats begin september.

6. Boerenmarkten
Boerenmarkten staan verspreid door Praag. Lekker centraal en ook vijf dagen open is de markt op namesti Republiky. De Naplavka boerenmarkt, op de kade van de Moldau bij de Palackeho brug is alleen op zaterdag open. Op de boerenmarkt koop je Tsjechische biologische producten zoals gerookte kaas, wijn uit Moravie, honing van de imker. Groente is minder interessant voor de toerist maar fruit zoals blauwe bessen, aardbeien en frambozen zijn perfet voor een gezonde lunch. Hier meer over boerenmarkten.  

Praag_september_weer_praag_5.jpg
                                            
7. Torens beklimmen
Praag heeft als bijnaam:'De stad met de 1000 torens'. Wel moet gezegd worden dat ieder klein torentje op een grotere toren ook meegerekend wordt. Kijk maar naar de Tynkerk (die niet beklommen kan worden). Er zijn in Praag 13 torens om te beklimmen. De bekendste zijn de Petrin-uitkijktoren en de Zizkov televisietoren. De minst bekende is Doubravka uitkijktoren in het noord-oosten van Praag. Een heel bijzondere toren gemaakt van acaciahout en nogal wiebelig wanneer beklommen. Hier meer over torens beklimmen.

8. Outdoor fitness
Voor outdoor fitness training ga je naar een van de parken waar een parcours is samengesteld. Stromovka en Letna zijn de twee grote parken in het centrum met volop mogelijkheden voor joggen dat je kunt combineren met krachttraining want je vindt hier ook evenwichtsbalken en voltige-apparaten. Gutovka in de wijk Strasnice heeft ook een klimmuur en een skatepark. Lees meer over ourdoor fitness in Praag.
 
Praag_september_weer_praag_6.jpg                                                   
9. Op zoek naar lantaarnpalen
Lantaarnpalen zijn kleine wondertjes in Praag! Natuurlijk geven ze op de eerste plaats licht maar wanneer je ze nader bekijkt, ontdek je dat er gaslantaarns zijn, dat ze QR codes hebben, dat er één kubistiche lantaarnpaal is en een waarvan het licht naar boven schijnt. Hier meer over lantaarnpalen in Praag

10. Self-guided stadswandelingen
Verken een wijk buiten het centrum van Praag: Josefov, Karlin en minder voor de hand liggend Smichov. Josefov ligt niet echt buiten het centrum maar wel aan de rand. Een korte wandeling door de wijk toont alle bezienswaardigheden. Wanneer je ook het Joods museum bezoekt, trek er dan een hele dag voor uit. Karlin, Vinohrady en Smichov zijn twee wijken in opkomst met een beperkt aantal topattracties. Dat maakt deze wijken juist interessant. Ze zijn geheel anders dan het oude centrum en de Karelsbrug. Een prettige bijkomstigheid is dat er bijna geen toeristen rondlopen.

Citywalk Josefov
Alles over de wijk Karlin
Dwalen door de wijk Smichov
Vinohrady openluchtmuseum met art nouveau gevels

                                                  Fin de siecle gevels in de wijk Vinohrady

Praag_herfst-vinohrady-in-september.jpg 

                                                    Woonstraat in de wijk Vinohrady

Praag_herfst-woonstraat-in-vinohrady.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.