karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Oktober weer in Praag

Het begin van oktober is in Praag meestal nog vrij zacht. Aan het einde van de maand is het een stuk kouder. Vooral wanneer de wind uit het oosten komt.

Begin oktober zijn de dagen nog betrekkelijk lang. De zon komt op om 07.03 en gaat onder om 18.40 uur. Op de laatste zaterdag van de maand gaat de wintertijd in en dat betekent dat het al vroeg donker is. Op 31 oktober zijn de dagen aanzienlijk korter geworden zon op is om 06.51 uur en de zon gaat onder al om 16.40 uur.

Praag_herfst-in-praag.jpg  

De temperatuur ligt tussen 5°C and 13°C. Oktober is de droogste maand van het jaar met een gemiddelde neerslag van 31 mm. Vooral het begin van de maand is het nog mild en je hebt nog geen dikke trui nodig. Met vijf of zes uur zon overdag, voelt het weer nog redelijk aangenaam.

De eerste helft van oktober is uitstekend geschikt voor herfstwandelingen en uitstapjes buiten Praag. De lucht is vaak strak blauw en vanaf de Petrin heuvel is het uitzicht adembenemed. Kutna Hora en Theresienstadt heb je bijna voor jezelf. In deze maand gaat het culturele seizoen van start met concert, ballet en operavoorstellingen. Ook kun je genieten van het International Jazz Festival dat op meerdere locaties in het centrum gehouden wordt met gratis voorstellingen op het Oude Stadsplein.

28 oktober is een officiele feestdag – de dag van de Tsjechische Republiek. De winkels zijn open maar overheidsinstaties zijn gesloten.

Evenementen in oktober

Signal festival
Signal Festival is een vierdaags lichtkunstfestival in de openbare ruimte van Praag. Het is een openlucht spektakel waarbij bekende gebouwen en locaties met gekleurd licht tot leven komen, zoals het Dansende Huis, het Oude Stadsplein, de Karelsbrug, Museum Kampa, Petřín uitkijktoren, de metronoom op Letna, Střelecký Island, Klementinum en het Náměstí Míru-plein.

Nationale feestdag
28 oktober is een nationale feestdag - de dag van de Tsjechische Republiek. Winkels zijn open maar overheidsinstellingne zijn gesloten. De nationale musea zijn op deze dag gratis.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.