praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Stadswandeling langs villa's in de wijk Bubenec

De wijk Bubenec in Praag staat vol fin de sičcle villa's ontworpen door gerenommeerde Tsjechische architecten. Oorspronkelijk waren de villa's bestemd voor bewoning van een gezin, wel met personeel, soms de architect zelf maar ook vaak een rijke industrieel. Tegenwoordig zijn de meeste villa;'s te groot en te kostbaar in onderhoud en in de meeste zijn nu ambassades gevestigd. Bubeneč, ten noorden van Letna en tussen Dejvice en Holešovice aan de andere kant, is tegenwoordig een chique woonwijk dat de fin de siecle sfeer grotendeels behouden heeft. Het is een wijk met rustige straten en indrukwekkenden villa's en nauwelijks nieuwbouw.

Praag_bubenec_villa.jpg

De villa's in Bubenec
De wijk onstond op initiatief van de architect Jan Koula (1855-1919). Eind negentiende eeuw stelde hij voor een tweede koninklijke weg aan te leggen, die van Stromovka naar Dejvice leidt. Hij kreeg veel bijval van kunstenaars, beeldhouwers en architecten en langzaam aan werden de eerste villa's gebouwd. Vooraanstaande architecten zorgen voor de ontwerpen: Jan Kotěra, Jan Koula, Emil Králíček, B. Hypšman, de gebroeders Vaigant, A. Pfeiffer en meer. Geen enkele district van Praag kent zo'n concentratie van beroemdheden.

STADSWANDELING: VILLA'S IN BUBENEC

BEGIN: tramhalte Sparta
EINDE: metrostation Dejvicka
LENGTE: 4 kilometer

Toon wandelroute op kaart

LOOPAANWIJZING 1
Tram 1, 2, 8, 12, 25, 26 naar tramhalte Sparta
Neem Milady Horakova in westelijke richting, bij verkeerslicht rechts U Vorliku, eerste straat links Slavonicka, eerste straat rechts Suchardova.

Bezienswaardig
Suchardova 4: Vila Nahlovskeho, de villa van Jan Náhlovský, een eengezinsvilla gebouwd tussen 1907 en 1908. De Slovaakse architect Dušan Jurkovič liet zich niet langer leiden door volkskunst maar vindt inspiratie in Engelse moderniteit. Nieuwe materialen werden gebruikt en opvallend zijn de talrijke erkers en loggia's. Alleen de hoofdingang met ornamentele details verwijst naar volksarchitectuur.

LOOPAANWIJZING 2
Loop terug naar Slavonicka en sla die rechtsaf in

Bezienswaardig
Slavonicka 6: Suchardova Vila en atelier van de de beeldhouwer Stanislav Sucharda (1866-1916) en ontworpen door Jan Koteřa (1871-1923), die vader van de moderne Tsjechische architectuur. De stijl is vroege art nouveau, met verwijzingen naar volksarchitectuur. Op de gevel staat afgebeeld de benedictijner monnik Božetěchmet een kruis in zijn hand, dat hij volgens de legende te voet naar Rome bracht. Sucharda was nauw betrokken bij de decoratieve afwerking van de villa waaronder een aantal sculpturen. In de villa is het Stanislav Sucharda-museum gevestigd dat bezocht kan worden op afspraak op de eerste donderdag van de maand. (muzeum@stanislav-sucharda.cz.)

Slavonicka 7: Maškova vila in art nouveau stijl, gebouwd in 1901 volgens het ontwerp van architect en schilder Karel Vítězslav Mašek. Mašek ontwierp ook alle meubels. De tuin was in neogotische stijl aangelegd met waterspuwers, pilaren, en een folie. Boven de toegangsdeur is een art nouveau-sculptuur van de Madonna met Kind en daaronder de namen van de makers. In het raam boven dit beeld bevindt zich een groep half-reliëffiguren van kinderen, op de begane grond onder de reliëfs is een ingang waarboven het opschrift "číslo (nummer) 196."

Slavonicka 9: Řihovského vila is gebouwd tussen 1899 en 1900 voor de schilder Rudolf Řihovský in volksstijl met muurschilderingen van de schilder zelf.

Slavíckova 15: Villa ontworpen door Jan Kotěra en gebouwd tussen 1895 en 1896 in neo-renaissance stijl gemengd met opkomende art nouveau details en bestemd voor de beeldhouwer Stanislav Sucharda die een nieuw atelier nodig had om aan zijn negen-meter hoge Palacký-monument te werken. Aangzien hij geen geschikte ruimte kon vinden, besloot hij een atelier te laten bouwen met daaraan een woonhuis.

Slavonicka 17: Koulova vlastni Vila (persoonlijke villa van de architect Jan Koula) gebouwd in 1895-96, combineert elementen van volksarchitectuur en gotiek. Koula was architect, ontwerper en bovenal een bekwaam ondernemer in de bouw en in de toegepaste kunst. Hij combineerde decoratieve elementen uit de historische architectuur met folklore en art nouveau. Hij werkte samen met Antonín Wiehl aan de decoratie van de gevel van de oude stadswaterleiding op Novotné lávka, nu het Smetena museum bij de Karelsbrug.

Naast de voordeur en onder de erker staat in de nis een beeld van St. Ivan met een hinde, van de beeldhouwer Stanislav Sucharda. Op de eerste verdieping is een muurschildering van een maaier met een zeis gekleed in Slavische dracht. Op de gevel zijn afbeeldingen van duiven tegen een goudgele achtergrond.

Slavonicka 14: Vila P Pellé, neo-renaissance villa uit 1889, een gebouw met meerdere verdiepingen en rijk gedecoreerd met sgraffito. De villa dankt zijn naam aan de Franse generaal, commandant van de Franse militaire missie in Tsjechoslowakije en later de chef van de Tsjechoslowaakse hoofdstaf van de strijdkrachten, Maurice Pellé, die in 1919-1921 in de villa woonde.

De villa staat nu bekend als 'Galerie Villa Pelle' met tentoonstellingen van hedendaagse kunst, concerten en theatervoorstellingen. Er is ook een cafe, open van 13.00-19.00 uur (maandag gesloten).

LOOPAAWIJZING 3
Rechtsaf Pelleova straat inlopen

Bezienswaardig
Pelleova 14 Egyptische ambassade
Pelleova 15 Ambassade van Korea
Pelleova 18 Ambassade van China

LOOPAANWIJZING 4
Pelleova blijven volgen, neem tweede straat rechts v Sadech (let op: eerste straat recht heet ook v Sadech)

Bezienswaardig
V Sadech 1: villa Lannova in neo-renaissance-stijl is eigendom van de Academie van Wetenschappen en wordt gebruikt voor representatieve doeleinden zoals wetenschappelijke symposia, jubileumfestivals en ook als hotel.

De villa werd in 1872 gebouwd voor de industrieel Vojtěch Lanna, als zomerverblijf. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn verfraaid met muurschilderingen. Op de eerste verdieping is een lounge met terras. Vanaf de toren is het uizicht op de dierentuin, Troja kasteel en de aangrenzende wijngaarden. Cafe Villa Lanna is open vanaf 11.00 uur, voor koffie maar ook voor lunch of diner.

LOOPAANWIJZING 5
Doorlopen over V Sadech. De straanaam verandert in Na Seiku

Bezienswaardig
Na Sediku 1: Petschkova vila, gebouwd in 1929-1930 in electische stijl voor de dochter van de industrieel Julius Petschk. In 1938 emigreerde het gezin naar Engeland en het bezit werd geconfisqueerd ten behoeve van het Duitse Rijk. Vanaf 1957 werd de villa gebruikt door de Ambassade van de Democratische Volksrepubliek China. Na 1990 stond het gebouw leeg en begon het touwgetrek over juridische geschillen en eigendomsrechten. Nu is de villa het Museum van Tsjechische Literatuur.

LOOPAANWIJZING 6
Rechtdoor blijven lopen over Na Seniku

Bezienswaardig
Aan de rechterkant Vika Bianca een reconstructie uit 1910 van waarschijnlijk een classicistische villa uit 1890 en die eigendom was van de familie Bondy.

LOOPAANWIJZING 7
Teruglopen, rechts V Sadech in
Eerste rechts (een pad) na huisnummer 15/4
Links Schwalgerova bocht naar rechts Wolkerova
Eerst straat rechts K Staremu Bubenci
Scherp naar rechts Pod Kastany
Pod kastany oversteken, eerste links v Tisine
Doorlopen tot t-kruising
Rechts Na Zatorce inslaan

Bezienswaardig
De Na Zatorce-straat staan prachtige villa's waarvan de meeste gebruikt worden als ambassades.

LOOPAANWIJZING 8
Pelleova oversteken
Rechtdoor Jaselska in
Eerst rechts Cs Armady

Bezienswaardig
Cs Armady 2: Petschek villa, gebouwd door Otto Petschek in de vroege jaren 1920. Sinds 1945 is het de residentie van de ambassadeurs van de Verenigde Staten, eerst in Tsjecho-Slowakije en vervolgens in Tsjechië.

LOOPAANWIJZING 9
Rechtdoor blijven lopen over Cs Armady naar Vitezne namesti en metro Dejvicka

EINDE WANDELING

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.