praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Stadswandeling van Nove Budovice naar Stodulky

Stadswandeling van Nove Butovice naar Stodůlky in zuid-oost Praag. Het is een wandeling van vijf kilometer langs een aantal bezienswaardigheden. De installatie Trifot van de kunstenaat David Cerny. Restaurant Cyberdog waar je bediend wordt door een robotarm. Je ziet grote appartementengebouwen die hier in de jaren 1980 verrezen, maar je loopt ook door de oude kern van het voormalige dorp Studolky.

BEGIN: Metrostation Nove Butovice
EINDE: Metrostation Stodůlky
LENGTE: 5 kilometer

Toon wandelroute op kaart

LOOPAANWIJZING 1
Bij de uitgang van het metrostation, in westelijke richting over een plein en langs groen. Aan de linkerkant staat Trifot, een van de kunstwerken van David Cerny in Praag (je loopt parallel aan Seydlerova straat).

Praag_David_Cerny_trifot_prague.jpg

Bezienswaardig
1 Trifot is een kunstwerk van de Tsjechische kunstenaar David Černý. Hij liet zich inspireren door de wandelende plant uit de sciencefictionroman van John Wyndham: The Day of the Triffids. Trifot is een wezen gemaakt van roestvrij staal. Het is een statief en een hoofd dat bestaat uit echte camera's en symboliseert de ontwikkeling van fotografie. De installatie staat ook symbool voor “Big Brother”. Foto en video zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij. De voorbijganger wordt op een gegeven moment opgepikt door het grote oog van de Trifot en geprojecteerd op een grootbeeldscherm op het plein, maar niets wordt vastgelegd.

2. Cyberdog Roboticko Vinarna, Sydlerova. Open 13.00 – 22.00 uur
Cyberdog is een wijnschenkerij en restaurant. Dit vierkant gebouwtje van twee verdiepingen vlak naast Trifot is een geesteskind van David Černý. Je doet je bestelling via een app op je smartphone of via een tablet van de zaak. Je wordt bediend door een robotarm, van de bestelling, het serveren tot het betalen. Ter geruststelling, er is altijd een 'echte' persoon aanwezig.

LOOPAANWIJZING 2
Blijf rechtdoor lopen, houdt het parkje links, tot de v Hurkach straat. Aan je linkerhand is St Procopius-kerk.

Bezienswaardig
Procopius-kerk
heeft een ovaal schip en de kerk lijkt meer op een gashouder dan op een kerk. De klokketoren heeft twee openingen, een met een luidbel en de andere met een kruis. Het is een oecumenische kerk en sociaal centrum gebouwd in 2001 door de Tsjecische architekt Zdenek Jiran.

Praag_stadswandeling_studolky.jpg

LOOPAANWIJZING 3
Blijf rechtdoor lopen, langs Slunecni namesti en Hurka metrostation. Neem eerste pad links. Steek Pod Hranici over. Houd de vijver, Nepomucky rybik, aan je rechterkant.

Bezienswaardig
1. Vlak onder de visvijver staan Posedatko, zitbank, en Kamenne skulptury, marmeren sculpturen in de vorm van schelpen en slakken. Het zijn werken van de Tsjechische kunstenaar van Čestmír Suška (1952). Ze doen denken aan de fossielen die zijn gevonden in het nabijgelegen Prokopské údolí en ook aan de Sint-Jacobsschelp. Twee andere werken van hem staan in het Ladronka Park in Praag. Šiška een uitkijktoren en cafeetje, beide zijn gemaakt van oude opslagtanks voor vloeistoffen. 

LOOPAANWIJZING 4
Blijf om de vijver lopen. Recht voor je zie je de buis van de metro lijn B, die de metrostations Hůrka en Lužiny verbindt.

Bezienswaardig
1.. De Nepomucky rybik, recreatie- en visvijver die halverwege de jaren tachtig aangelegd werd tegelokkertijd met de bouw van de omliggende woonwijk. De vijver dient als resevoir voor het stroomgebied van de Ptok rivier en vangt ook regenwater op uit de woonwijken Stodůlky en Lužiny.

2. De tunnel waardoor de metro rijdt is zo geconstrueerd dat de bestuurder niet wordt verblind wanneer hij de tunnel in- of uitgaat.

Praag_metro_llijn_B_luziny_hurka_praag.jpg

LOOPAANWIJZING 5
Blijf rechtdoor lopen, door Centralni Park. Steek Oistrachova / Armady over en blijf rechtdoor lopen. Ga via Panska Zahrada naar pramen prokpskeho potoka, de bron van het Prokop-riviertje.

Bezienswaardig
1. Panska Zahrada was vroeger de tuin van de pastorie van de kerk van St. Jakub Staršího in Stodůlky. Later kwam hier tuinbouw. Pas in de jaren 1980 werd het een openbaar park bedoeld voor de bewoners van de wijk Studolky die toen in aanbouw was.

2. De bron van de Potok rivier. Bij de monding van de bron staat een zandstenen sculptuur. De Potok is vooral bekend vanwege het natuurgebied de Prokopský údolí, de Prokop vallei, het riviertje stroomt via Centralni Park en langs appartementenblokken om bij de Barrandov-brug uit te monden in de Moldau.

LOOPAANWIJZING 6
Loop terug langs Gymnasium Mezinar, volg de bocht naar rechts langs de St Jacobus de Oudere-kerk en Bublak fontein.

Bezienswaardig
1. Op het pleintje naast de kerk staat Bublak, Tsjechisch voor bubbel, een fontein met een zandstenen beeldje.

2. Kostel Sv Jacuba Vetsiho, was oorspronkelijk een Romaans kerkje met een aangebouwde pastorie uit de dertiende eeuw maar werd begin twintigste eeuw afgebroken wegens onvoldoende capaciteit voor de gelovigen en vervangen door de huidige pseudo-gotische kerk.

LOOPAANWIJZING 7
Loop rechts Kovarova in tot een parkje met een beeldje van Rusalka. Ga K Brance in bij T-kruising scherp naar links. Ga rechts Kovarova in. En dan rechts U kašny.

Bezienswaardig
1. Rusalka is een bronzen beeldje van de waternimf uit de gelijknamige opera Rusalka van Antonín Dvořák. Ze staat hier midden in een klein vijvertje. Het zit Rusalka niet mee in Stodulky, in plaats van haar originele uiterlijk van brons, heeft een grappenmaker haar rood gevefd. Verder gaat het verhaal dat zij 's nachts naar het tegenoverliggende huis moet gaan om er te slapen. Ze kan niet in het vijvertje overnachten omdat er zelden water instaat.

2. K Brance is een straat met huizen omringd door tuintjes en heeft het dorpse karakter behouden van toen Studolky nog een zelfstandig dorp was en niet bij de gemeente Praag behoorde.

3. in U kašny staan een paar mooie boerderijen op de huisnummers 6, 7 en 8.

LOOPAANWIJZING 8
Wanneer U Kašny een bocht naar rechts maakt, het pad naar links nemen tot Sostakovocovo namesti. Rechtdoor naar metrostation Stodulky.

EINDE VAN DE WANDELING

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.