praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Stadswandeling Praag door voormalige arbeiderskolonie Vrsovice

Het spoorwegviaduct naast het moderne Eden-winkelcentrum en het gelijknamige voetbalstadion Slavia in Praag is een poort naar een andere wereld. Hierachter liggen drie voormalige arbeiderskolonies. De bewoners bouwden hun huizen van alles wat voorhanden was, en in principe doet de lokale bevolking tot op de dag van vandaag dat nog steeds. Sedmidomka, Pod Bohdalcem en Na Slatinách zijn de best bewaarde arbeiderskolonies in Praag en typerend voor noodwoningen uit het begin van de 20e eeuw. Hoewel er steeds meer nieuwbouw in dit gebied komt, is het oude karakter van dit wijkje nog tastbaar. De kolonie wordt officieel gevormd door de enige straat Na Slatinách, maar in werkelijkheid is het een wirwar van steegjes, onverharde weggetjes en doorgangen tussen de hekken van tuinen en (tuin)huisjes en grotere verbindingswegen.

Praag_city_walk_stadswandeling_praag.jpg

Het ontstaan van de kolonie
Begin jaren 1920 ontwikkelt Praag zich van provinciestadje tot hoofdstad van Tsjechoslowakije. Kantoren, overheidsgebouwen, winkels en huizen moesten gebouwd worden. Er volgt een toestroom van bouwvakkers, timmerlieden, dakdekkers en vele andere trekken naar Praag om in hun levensonderhoud te voorzien. Maar de huur van de huurkazernes is hoog. Daarom verhuurt de gemeente Praag lege stukken grond voor een lage prijs. De arbeiders bouwen zelf hun huizen van tweedehands bakstenen, planken, balken, spoorbielzen en soms zelfs een afgedankt treinstel. Het eerste huis verscheen in 1924, in 1927 waren er al meer dan 300.

De arbeiderskolonie floreerde tussen 1930 en 1950 alhoewel veel comfort ontbrak. Tot eind jaren 1940 stond het gebied vaak blank omdat de Slatinský beek regelmatig overstroomde. Electriciteit kwam pas in 1934, maar slechts weinig bewoners konden zich dit veroorloven vanwege de hoge kosten. Water was grartis maar moest op een verzamelpunt gehaald worden.

In de jaren 1960 trokken mensen weg uit de Na Slatinách kolonie. Dit viel samen met de tijd dat er in Praag grootschalig werd gebouwd. Om een appartement toegewezen te krijgen, moest de eigenaar van een huisje in de kolonie beloven dat hij zijn huisje zelf zou slopen en al het puin opruimen.

STADSWANDELING VOORMALIGE ARBEIDERSKOLONIE VRSOVICE

De eenvoudigste manier om door deze drie wijkjes te lopen is de bewegwijzerde A42 fietsroute te volgen of de loopaanwijzigingen zoals hieronder beschreven en te zien op de kaart.

Toon wandelroute op kaart


BEGIN VAN DE WANDELING

BEGIN:
tramhalte Slavia
EINDE: tramhalte Staré Strašnice
LENGTE: 4 km

Neem tram 6, 7, 13, of 22 naar de halte Slavia

LOOPAANWIJZING 1

1. Neem u Slavie, rechts is het Eden shoppingcentrum en links is het Sinobo stadion.

Bezienswaardig
Eden winkelcentrum met tachtig winkels waaronder een Tesco hypermarkt die 24/24 open is, is een van de kleinere shopping malls in Praag. Sinobo Stadium, thuisbasis van voetbalclub SK Slavia Praha, heeft een capaciteit van meer dan 20.000 plaatsen. Het is onderdeel van het multifunctionele Eden-complex, dat bestaat uit een aantal trainingsvelden, een atletiekbaan, een zwembad, een hockey- en handbalveld en diverse sporthallen.

LOOPAANWIJZING 2
2. U Vrsovickeho hrbitova gaat onder het spoor door
3. Neem eerste straat links: Nad Slavii
4. Houd rechts aan bij splitsing
5. Neem eerste pad rechts

Bezienswaardig
Dit deel van de wandeling gaat langs hutjes en tuinhuisjes en lijkt in geen enkel opzicht op het centrum van Praag, met imposante barokke en art nouveau gebouwen.

LOOPAANWIJZING 3

6. Steek pod Bohdalcem I over
7. Ga Za Sedmidomky in
8. Aan eine van woonblok rechts en dan weer rechts Sedmidomky
9. Rechts Pod Bohdalcem I in

Bezienswaardig
Het huizenblok tussen Za Sedmidomky en Sedmidomky is een raster van regelmatig geordende straten: de Sedmidomka-kolonie. Hier staan woningbouw-woningen met een oppervlakte van 32 vierkante meter, in 1928 gebouwd, waarschijnlijk vanwege de goedkope grond, met electriciteit maar zonder stromend water. Het was in die dagen, ook in andere delen van Praag, gebruikelijk om naar de brandkraan te gaan voor water. Tegenwoordig zijn ze wel voorzien van water en electriciteit.

LOOPAANWIJZING 4

10. Neem eerste pad rechts daarna weer rechts en terug naar Pod Bohdalcem I
11. Bij T-kruising naar rechts
12. Eerste straat links: Novobohdalecka
13. Eerste straat links: U Slatin
14. Eerste straat rechts: Elektrarska
15. Aan eind bij T-kruising links: Nad Vrsovskou horou
16. Onder spoor door
17. Waar Nad Vrsovskou horou naar rechts buigt, verhard pad (zonder naam) naar links nemen, gaat over in onverhard pad, dan verhard pad naar rechts naar Na Slatinach
10 Na Slatinach links inslaan
11. Bij T-kruising links Na Slatinach blijven volgen
12 Volg bocht naar rechts
13. Neem links onverhard pad naar Pruhonicka
14 Pruhonicka volgen tot V Korytech
15 Rechtddor lopen tot Prubezna

EINDE VAN DE WANDELING

Op Prubezna is de tramhalte Staré Strašnice. Tram 7, 13, en 22 gaan naar het centrum van Praag.

Lees verder
Vrsovice: boheems, alternatief en een wijk zonder toeristen

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.