praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Stadswandeling Praag: verwaarloosd kerkhof, een bijzonder park en sidliste

Deze stadswandeling in Praag brengt je naar de wijk Bohnice in het noorden van Praag en omvat een verwaarloosd kerkhof, een dierenkerkhof met grafzerkjes voor trouwe huisdieren en het uitgestrekte park van de psychiatrische inrichting. De city walk eindigt in de sidliste Bohnice, een woonwijk vol identieke woonblokken. In deze wijk staat het grootste woonblok aan één stuk van Praag, driehonderd meter lang met achttien ingangen. Bohnice is een wijk waar je weinig of geen toeristen zult aantreffen. Het karakter van de wijk is compleet anders dan het barokke en art nouveau centrum van Praag. Sidliste Bohnice is waar 'gewone' Pragenaars wonen.

Praag_stadswandeling_praag_bohnice.jpg

CITY WALK: EEN KERKHOF, EEN BIJZONDER PARK EN EEN WOONBUURT

BEGIN:
Zhořelecká bushalte
EIND: Krakov bushalte
LENGTE: 6 km

Met de metro naar station Kobylisy of Skalka, overstappen op bus 177 richting poliklinika Mazurska, uitstappen bij halte Zhořelecká

Toon wandelroute op kaart

LOOPAANWIJZING 1
1. Loop Zhořelecká in
2. Eerste straat links Radomska
3. Derde straat rechts Zelenohorska

Bezienswaardig
In Zelenohorska staat de langste 'panelák' in Tsjechie. Het woonblok, samengesteld uit prefab-bouwonderdelen die op de bouwplaats in elkaar worden gezet, is 300 meter lang en heeft 18 ingangen. Dit soort hoge woonblokken vormt als het ware een muur rondom Praag. In de jaren 1970 en 1980 toen veel van dit soort wijken gebouwd werden, ontstond een urban legend. Deze woonwijken zouden met opzet zo gebouwd zijn zodat zij een barričre vormen voor een mogelijke atoomaanval op Praag.

LOOPAANWIJZING 2
4. Loop terug en ga links Radomska in, steek Zhořelecká over
5. Loop rechtdoor, Bohnicka
6. Neem naast de Cukrarna u Myslivce een pad naar de boerderij en loop via een boog weer terug (via k Farkam en u Stalky)
7. Vervolg Bohnicka, langs de Petrus en Paulus kerk

Eten en drinken:
* Cukrarna u Myslivce, Bohnicka 38, is open van 14.00-18.00 uur voor koffie, thee, gebak en ijs.
* Weranda restaurant, Bohnicka 71, open 11.00-23.00 uur, voor lunchmunu met keuze uit meerdere gerechten

Bezienswaardig

Petrus en Pauluskek
De St Petrus en Pauluskerk staat in het midden van de wijk Staré Bohnice, omgeven door bomen en heeft de vorm van een Grieks kruis. In het begin van de negentiende eeuw kreeg de kerk een nieuw laat-barok uiterlijk. In het midden van de twingste eeuw werden de moderne kruisweg-muurschilderingen toegevoegd.

Toen aan het eind van de achttiende eeuw het altaar een opknapbeurt kreeg, ontdekte men een loden kist met de oprichtingsakte van de kerk, waarin bisschop van Praag de inwijding op 30 mei 1158 bevestigde. Van deze oorspronkelijke romaanse kerk is weinig over.

Zámek Bohnice
Zámek Bohnice staat achter de kerk. Het is een gebouw, laat barok uit de achttiende eeuw met één verdieping, mansardedak en een torentje. Aan het begin van de 19e eeuw werd de gevel aangepast in classicistische stijl. Bohnice Zámek maakt deel uit van een psychiatrische inrichting en is niet toegankelijk voor het publiek.

Vraných hoeve
De hoeve ligt aan een pleintje waar ook de bus stopt. Op de gevel staat 1777, waarchijnlijk het jaartal van een verbouwing want het kadastrale nummer toont dat de hoeve veel ouder is. De gestucte gebouwen met gegolfde gevels liggen rond een binnenplaats in de vorm van de letter V. Toegang tot de binnenplaats voor wagens is via een halfronde poort met daarnaast een voetgangerspoort.

LOOPAANWIJZING 3
8. Vervolg Bohnicka, een flauwe bocht naar rechtslangs en langs het kapelletje van de H. Lazarus
9. Blijf rechtdoor lopen, naam verandert in u Drahane
10. Neem bocht naar rechts
11. Blijf rechtdoor lopen tot begraafplaats

Praag_stadswandeling_city_walk_bohnice_begraafplaats.jpg

Bezienswaardig

Kerkhof Bohnice
De meeste van de 4000 grafstenen op de Bohnice-begraafplaats zijn bedekt met klimop en de kleine kapel is een ruine. Sinds 1963 is de begraafplaats verlaten. De psychiatrische inrichting begroef hier zo'n veertig patienten per jaar. Ook liggen hier gevangenen uit de Eerste Wereldoorlog en slachtoffers van de tyfusepidemie in Oost Europa van vlak voor de Eerste Wereldoorlog.

Dierenkerkhof
Het dierenkerkhof heeft veel weg van een oerwoud omdat ieder baasje van een hier begraven huisdier ook een boom plantte. De grafjes lijken op miniatuurtuintjes, omzoomd met hekjes en met veel bloemen. Bij een graf staat de geliefde pispaal van de hond, bij een ander de Piramide van Cheops. Een groot graf herdenkt twee Duitse herders met daarnaast een stapel tennisballen.

LOOPAANWIJZING 4
12. Loop terug tot t-splitsing
13. Ietsje naar rechts en ingang tot psychiatrische inrichting
Er zijn twee ingangen, de eerste maakt een bocht naar links naar gaat naar de boerderij, de tweede loopt rechtdoor naar de hoofdingang.

Alternatieve route indien deze achteringang gesloten is
* Loop terug naar het kerkje
* naast restaurant Weranda, Ustavni inlopen, de hoofdingang is aan deze straat

Bezienswaardig

Bohnice psychiatrische inrichting
De Bohnice psychiatrische inrichting dateert uit 1903. De gebouwen liggen verspreid in een park en maken de indruk een dorpje te vormen. Indertijd was dit de grootste instelling in Europa. Een dertigtal paviljoens zijn met elkaar verbonden door paden. Overal staan bomen die nu meer honderd jaar oud zijn en uitgegroeid tot woudreuzen. De meest voorkomende soorten zijn linden, kastanjes, esdoorns en sparren, maar er zijn ook een aantal exotische bomen.

Kavarna v Kolona serveert kleine gerechten en dranken van 12.00-18.00 uur, open voor patienten en bezoekers. Aan de westkant van het park is de boerderij voor sociotherapeutisch behandeling en hippotherapie. Verschillende keren per jaar organiseert de psychiatrische inrichting met behulp van de patienten festivals: Mezi ploty, Babí léto en Legendy.

Het hoofdgebouw doet denken aan een barok kasteeltje. Hier zetelt de directie, de administratie en de apotheek. Tentoonstellingen van kunstwerken gemaakt door patiënten, ziekenhuispersoneel en professionele kunstenaars zijn te zien in de gangen op de eerste en tweede verdieping, en in de entreehal van de apotheek.

Praag_bohnice_praag_stadswandeling.jpg

St Wenceslaskerk
De St Wenceslaskerk is een prachtig voorbeeld van Art Nouveau met een vierkante toren bekroond met een koepel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er sprake van het afbreken van de 55 meter hoge toren zodat de koepel niet als referentiepunt kon worden gebruikt tijdens luchtaanvallen op Praag. De plannen zijn niet gerealiseerd. Vanaf februari 1948 was een groot deel van de psychiatrische inrichting gebruikt als kazerne. De kerk werd in 1950 ontwijd en diende tot 1989 als miltaire opslagplaats.

Aangezien de kerk niet langer een kerk was is er binnen weinig overgebleven van de oorspronkelijke inrichting. Aan de buitenkant zijn nog wel oorspronkelijke muurtableaus van geglazuurde tegels, met afbeeldingen van St. Wenceslas, St. Ludmila, St. Agnes en St. Adalbert. Sinds 1990 heeft de kerk weer een religieuze functie. De kerk is open tijdens gebedsdiensten en op Nationale Monumentendag in september.

LOOPAANWIJZING 5
14. Loop naar uitgang aan zuidzijde, bij het hoofdgebouw
15. Loop via Hlivicka naar Lodzska
16. Linksaf is voor Odra winkelcentrum
17. Teruglopen naar splitsing met Hlivicka en Lodzska blijven volgen, maakt bocht, naar winkelcentrum Krakov.

Bezienswaardig
Geen groter contrast dan het oude communistische-stijl winkelcentrum en het moderne. Winkelcentrum Odra Lodzska 26, gebouwd tegelijk met Sidliste Bohnice en winkelcentrum Krakov Lodzska 6, modern en gebouwd in 2014 met een veertigtal winkels en cafe's en restaurants.

Tegenover het winkelcentrum Krakov is een bushalte. Neem bus 177 richting Chodov. Stap uit bij de halte Kobylisy dat ook een metrostation is.

EINDE VAN DE WANDELING

Sidliste Bohnice
De woonwijk Bohnice werd gebouwd in de jaren 1970. Er zijn zo'n 10.000 appartementen waar 30.000 mensen wonen. Samen met de woonwijken Čimice, Kobylisy, Ďáblice en Prosek vormt het een bijna ononderbroken gordel aan de noordkant van Praag. Veel straten zijn vernoemd naar Poolse steden, Lodžská, Görlitz, Hnězdenská, als een teken van Poolse vriendschapsbanden. Het centrum van de sidliste wordt gevormd door de straten Lodžská en Těšínská waar de openbare bibliotheek en een concertzaal is. In de wijk is Ústavní Gymnazium met als bijzonderheid dat een deel van de school gespecialiseerd is in het onderwijzen van Italiaans.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.