praag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Stadswandeling Praag door onbekende wijken en Novy Svet

Stadswandeling door een minder bekend deel van Praag. De bezienswaardigheden onderweg zijn Kajetanka, een landhuis ooit omgeven door wijngaarden, nu verbouwd tot een luxe appartementencomplex gelegen in een prachtig park. Twee onpraagse straatjes, geplaveid met kinderhoofdjes en kleine romantische huisjes. Het Max van der Stoel-park met een ongewoon monument en tenslotte een kijkje in het piepkleine wijkje Novy Svet.

Stadswandeling door onbekende wijken
Wanneer je een ander aspect van Praag wil leren kennen, is dit een ideale wandeling. Geen historische gebouwen of belangrijke monumenten op deze stadswandeling. Je loopt door niet-toeristische straten met het alledaagse leven. Alleen het laatste del van de wandeling, Novy Svet is een toeristische attractie, maar bij lange na niet zo populair als de Karelsbrug.

City walk Praag
BEGIN: tramhalte Drinopol
EINDE: tramhalte Brusnice
LENGTE: 4,2 km

Toon de wandelroute op kaart

Neem tram 22 (richting Vypich) of 25 richting (Bila Hora), stap uit bij de halte Drinopol.

Loopaanwijzing 1
1. Trambaan niet oversteken
2. Tussen de huizen een pad op (in noordelijke richting)
3. Pod Marjanka oversteken
4. en Pod Drinopolem in, (straat met tussenberm)
5. Patockova oversteken (brede straat)
6. Rechtdoor Raminova in en rechts aanhouden
7. Aan linkerkant is Kajetanka met beelden in de tuin

Kajetanka
Oorspronkelijk was Kajetánka een boerderij met een wijngaard, diende enige tijd als klooster, en werd later verbouwd tot slot, een buitenhuis. Onder het communistisch regime deed het gebouw dienst als districtshuis van de pioniers. Tijdens het communisme was ieder kind lid van de pioniersbeweging. De kinderen gingen op zomerkamp en namen deel aan gemeenschappelijke activiteiten. Centraal stond de verheerlijking van het socialistische leven.

Na de Fluwelen Revolutie werd het slot in zeer slechte staat teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Maar het gebouw en het park bleven in vervallen toestand, totdat het tussen 2010-2014 werd gerenoveerd en het park opnieuw aangelegd. Nu is het een luxe wooncomplex midden in een een park met interessante sculpturen.

Loopaanwijzing 2
8. Loop door het park (van zuid naar noord), en houdt het gebouw aan je rechterhand
9. Na Petynce links inslaan
10. Doorlopen tot na Zastrelu (links een brede straat, de moeite waard om even in te lopen)
11. Neem het pad rechts
12. Ve stresovickach oversteken
13. Rechtdoor, ietsje naar links, na Zastrelu in
14. 1e straat rechts u-bocht, k Batrerim in
15. Links Ve Střešovičkách in
16. 1e links straat is na Kacourkach

In de straten Ve Střešovičkách en Kocourky heerst een dorpssfeer, hoewel dit wijkje nooit een dorp is geweest. Dit gebiedje was een arbeiderskolonie en gebouwd in de negentiende eeuw. De huizen zijn rechtstreeks gebouwd op de zandstenen rotsen van de Střešovice-heuvel.

De met kasseien geplaveide straatjes en de kleine huisjes houden abrupt op ter hoogte van de kruising Na zástřelu en Ve Střešovičkách. Vanaf dit punt is er een asfaltweg en appartementen in communistische stijl.

Loopaanwijzing 3
17. na Kacourkach loopt met een bocht en komt weer uit op ve Střešovičkách
18. ve Střešovičkách links in (in oostelijke richting)
19. Neem eerste straat rechts pod Andelkou
20. Links Na Petynce in
21. Nu blijf je een lang stuk over Na Petynce lopen tot je bij autowegen en na Hubalce komt
22. Rechts af na Hubalce in onder autobanen door
23. Neem eerste straat links nad Vojenskym hribiyovem
24. Myslbekova oversteken
25. Maxe van der Stoel park

Max van der Stoel
Dit kleine park is vernoemd naar de Nederlander Max van der Stoel die van 1973 tot 1977 minister van Buitenlandse Zaken van Nederland was. Zijn ontmoeting in 1977 met de Tsjechische dissident Jan Patočka, een van de grondleggers van de Charta 77, heeft bijgedragen tot de val van het communisme in Tsjechië.

In het parkje is een vijver gevoed door het Brusnice beekje dat bij het Brevnov klooster ontspringt. Er zijn bankjes en een speeltuintje met speeltoestellen die het water van het beekje gebruiken. De oostzijde van het parkje wordt gevormd door Bastion X, een grote vestingmuur.

In het zuidelijke puntje van het park is een monument dat symbool staat voor de invloed van één ontmoeting op de geschiedenis van Tsjechië. Het monument is gemaakt van beton en toont een uitgestrekte schaduw die kan worden gezien als de verspreiding en vertakkingen via de media van de ideeen van Charta 77.

Het parkje bevindt zich op een voormalige militaire begraafplaats, die tot begin twintigste eeuw nog in gebruik was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit een moestuin en veel grafstenen zijn toen verdwenen. Ze hebben Duitse opschriften en de enkele die nog over zijn, zijn ingemetseld in de stenen verbindingsmuur tussen de twee bastions.

Loopaanwijzing 4
26. Max van der Stoel monument is in het zuidelijke deel onder het bastion
27. Doorlopen in zuidelijk richting tot Hladkov en links inslaan
28. Links Keplerova in
29. Neem eerste straat rechts: na Naspu
30. Neem eerste straat links: Cerninska rechtdoor lopen tot u Raka hotel en restaurant

Praag_novy_svet_stadswandeling_praag.jpg

Nový Svět
Nový Svět (Nieuwe Wereld) is een piepklein wijkje dat bestaat uit kronkelende straatjes en kleine woonhuizen. Oorspronkelijk woonden hier hofmedewerkers en personeel van de Burcht. Daarna woonden hier minder draagkrachtigen en in het midden van de twintigste eeuw vestigden kunstenaars zich hier. Het wijkje bestaat uit de straten Novy Svet, Černínská en Kanovnická.

De huisjes zijn nu goed onderhouden en hebben allemaal een mooie voordeur met een gevelsteen en de naam van het huis. De meeste hebben 'zlaté ' (gouden) in hun naam. U zlatého noha (in de Gouden Voet) op Novy Svet 1, was in de zeventiende eeuw een herberg waar de Deense astronoom, astroloog en alchemist Tycho Brahe enige tijd verbleef. Zijn graf bevindt zich in de Týn-kerk op het Oudestadsplein. Klein detail: deze Deense astronoom had een zilveren prothese als neus, omdat tijdens een duel zijn neus werd afgehakt. U Raka, op de splitsing van de straten Černínská en Nový Svět, is een cafe met een uitnodigend terras, een prachtig bewaard vakwerkhuis.

Loopaanwijzing 5
31. Vanaf U Raka teruglopen naar splitsing
32. Links Novy Svet in
33. Bij T-kruising aan eind naar links u Brusnice naar Jeleni

EINDE VAN DE WANDELING

Terug naar het centrum van Praag: de tramhalte is aan de Jeleni straat, neem tram 22 richting Nadrazi Hostivar.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.