praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winter

Stadswandeling van Nationaal Theater naar Oudestadsplein

De stadswandeling 'Van het Nationaal Theater naar het Oudestadsplein' is een uitstekende manier om delen van Praag buiten het directe centrum te zien. Je loopt over de Legioenbrug van waar je misschien wel het mooiste zicht op de Burcht van Praag hebt, via Kampa eiland naar het historisch centrum. Je gaat over de Karelsbrug en loopt door Karlova, een drukke winkelstraat met vrijwel uitsluitend souvenirwinkels. De wandeling eindigt op het Oudestadsplein, het hart van Praag. Aan het einde van de route zijn volop cafe's en restaurants waar je 's zomers buiten kunt zitten. 

Praag_stadswandeling_nationaal_theater.jpg

Praag Stadswandeling
De city walk begint bij het Nationaal Theater. De buitenkant is prachtig en het interieur is nog mooier maar de enige manier om het theater van binnen te zien is door het bijwonen van een opera- of balletvoorstelling. De Legioenbrug is een van de achttien bruggen in Praag, halverwege is een trap en een lift om naar het Strelecky ostrov te gaan, een groen eilandje in de Moldau. Het eiland Kampa aan de Mala Strana zijde is een idyllisch stukje Praag, ver weg van de mensenmenigte met de sfeer van een Frans dorpje. De Karelsbrug, de mooiste brug van Praag, is altijd vol toeristen en alleen voor voetgangers. Tenslotte, loop je door de Karlova straat naar het Oudestadsplein.

Bezienswaardigheden
Nationaal Theater, kruipende baby's kunstwerk van David Cerny, Kampa eiland, Karelsbrug, astronomische klok, Tynkerk, St Nicolaaskerk

Musea
Kampa Museum, Karelsbrug Museum

Toon wandelroute op kaart

PRAAG STADSWANDELING VAN HET NATIONAAL THEATER NAAR HET OUDESTADSPLEIN

BEGIN: Nationaal Theater / Narodni Divadlo
EIND: Oudestadsplein / Staroměstské námesti
LENGTE: ongeveer 2,5 kilometer

LOOPAANWIJZING 1
Neem tram 9, 18, 22 naar de tramhalte Narodni Trida

1. Nationaal Theater en Nove Scena
Een neo-renaissance gebouw naast brutalistische architectuur. Het Nationaal Theater (Narodni divadlo). De meest opvallende details zijn de twee bronzen strijdwagens met drie paarden, die de godin van de overwinning vervoeren. Het dak is bezaaid met allegorische figuren die in de verte staren. De fonkelende sterren op het hemelsblauwe dak symboliseren de top waar alle artiesten naar zouden moeten streven. De gevel van Nova Scena bestaat geheel uit ondoorzichtig glas. Het is de thuisbasis van de Laterna Magika voorstellingen.
Lees verder over het Nationaal Theater.

2. Kavarna Slavia
Cafe Slavia tegenover het Nationale Theater op de hoek van Narodni Trida en Smetanova-kade. Ooit de plek waar schrijvers, kunstenaars en dissidenten elkaar ontmoetten, is het nu het trefpunt van jonge professionals en theaterbezoekers.
Lees verder Kavarna Slavia.

Praag_stadswandeling_uitzicht.jpg

LOOPAANWIJZING 2
Loop over de Legioenbrug. Neem halverwege de trap of lift naar het Schuttereiland.

1. Vysehrad
Stop halverwege op de brug. Aan uw linkerkant zie je de heuvel van Vysehrad en aan de rechterkant de Karelsbrug. De brug is vernoemd naar de Tsjechoslowaakse legioenen uit de de Eerste Wereldoorlog. In die dagen was Praag onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.
Lees verder over Vysehrad.

2. Schutterseiland, Střelecký ostrov, waar in de middeleeuwen boogschutters trainden. Vanaf het eiland heb je een prachtig uitzicht op het Nationaal Theater.

Praag_stadswandeling_kampa_baby.jpg

LOOPAANWIJZING 3
Na de brug meteen rechts, Malostranske nabrezi, ga de trap af en je bent op het Kampa eiland. Loop rechtdoor de de Sovovych mlynu-straat in.

1. Kampa eiland
Door de dorpssfeer op Kampa eiland doet je bijna vergeten je bijna dat deze plek midden in het centrum van Praag ligt. Lees verder over het Kampa eiland

2. Museum Kampa
Dit is het eerste gebouw aan je rechterhand. Deze galerie voor moderne kunst is gehuisvest in een oude watermolen aan de rivier. De collectie bestaat uit abstracte kunstwerken van o.a. de schilder Frantisek Kupka en de beeldhouwer Otto Gutfreund.

Naast het museum staan drie gigantische baby's op wacht. Ze zijn het werk van David Cerny, een Tsjechische kunstenaar die dezelfde baby's naar boven laat kruipen op de telecommunicatietoren in de wijk Zizkov. Op zijn naam staat ook het onderstebovenhangende paard dat aan het plafond bungelt in Lucerna Passage aan het Wenceslasplein.
Lees verder over het Kampa Museum.

3. Maak een wandeling door Kampa Island. Het zuidelijk gedeelte is een park en ideaal voor zomerse picknicks. Ga aan het water zitten voor een weids uitzicht op de Karelsbrug, het Smetana-museum en de Vltava-stuw, gebouwd in de negentiende eeuw om de rivier bevaarbaar te maken.

LOOPAANWIJZING 4
Loop rechtdoor, Na Kampe-straat

Na Kampe heeft de sfeer van een Frans dorpsplein met cafeetjes en restaurants. Hier wordt jaarlijks ook een van de vele kerst- en paasmarkten in Praag gehouden.

LOOPAANWIJZING 5
Beklim de dubbele trap aan het eind van Na Kampe en ga rechtsaf de Karelsbrug op en loop over de brug. 

De beelden op de Karelsbrug zijn allemaal replica's. De originelen zijn van zandsteen en niet weersbestendig. Ze staan in het Lapidarium Museum in Vystaviste.
Lees verder over de Karelsbrug.  

Praag_stadswandeling_karlova.jpg

LOOPAANWIJZING 6
Aan het einde van de brug zijn verkeerslichten. Steek de straat over en loop rechtdoor de Karlova straat in.

1. Karelsbrugmuseum is meteen links van de Karelsbrug op het Krizovnicke namesti. Schaalmodellen laten zien hoe de brug gebouwd werd en welke materialen er nodig waren.
Lees verder over het Karelsbrugmuseum.

2. Karlova is een smalle straat, alleen voor voetgangers en altijd druk omdat het de verbinding is tussen de Karelsbrug en het Oudestadsplein, de twee top attracties van Praag. In de hele straat zijn toeristenwinkels. Aan de gevel van huisnummer 22 in de Karlova-straat is een beeldje van Libuse, zij wordt gezien als de legendarische voorouder van het geslacht Premysliden, de eerste heersers van Bohemen. Libuse voorspelde dat Praag zou uitgroeien tot een belangrijke stad.
Lees hier over de Karlova straat.

Praag_stadswandeling_oudestadsplein.jpg

LOOPAANWIJZING 7
Karlova blijven volgen. Bij de verbreding (bij het Libuse beeldje) links aanhouden, bij de T-kruising rechts en meteen weer links. De naam van de straat is nog steeds Karlova. Karlova is een straat met onverwachte bochten. Blijf Karlova volgen tot de T-kruising, sla links af de straatnaam is nog steeds Karlova. Nu ben je op Male namesti dat uitkomt op het Oudestadsplein.

1. De fontein op Male namesti is de oudste in Praag en is een gedenkteken ter herinnering aan de Zwarte Dood. In de zomer is de fontein moeilijk te zien omdat er terrasjes omheen staan. Een opvallend huis is het Rotthuis verfraaid met muurschilderingen van werklui. Tot de jaren 1990 was het een ijzerwarenwinkel nu zit hier een Hard Rock Cafe.

2. Voordat je op het Oudestadsplein komt, loop je langs het stadshuis en het huis u Minuty (binnen een minuut). U Minuty is een prachtvoorbeeld van renaissancearchitectuur. Dit huis is bedekt met sierlijke sgraffito afbeeldingen van Habsburgse heersers, figuren uit de Griekse mythologie en verwijzingen naar de Bijbel.

3. Op de zijgevel van het stadhuis is de astronomische klok en elk heel uur kun je naar het spektakel kijken dat nog geen minuut duurt.
Lees hier over de astronomische klok.

4. Het Oudestadsplein is het hart van Praag. Het plein wordt gedomineerd door de barokke Sint-Nicolaaskerk, het Rococo Kinský-paleis, het gotische huis aan de stenen klok en midden op het plein het monument voor Jan Hus, de grondlegger van de Hussieten die de katholieke kerk bekritiseerde. In de bestrating van het plein liggen 27 kruisen, gedenkstenen aan de executie van 27 Tsjechische Protestantsen na de slag op de Witte Berg in 1621. Ook ligt er in het plaveisel een merkteken van de Praagse meridiaan.

Lees hier over de Sint-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein
Lees hier over de Tynkerk

EINDE VAN DE WANDELING
Houd de St Nicolaaskerk aan je rechterhand, Loop via het Franz Kafka-plein en de Kaprova-straat naar metrostation Staromestka.

Volgende wandeling:
Malostranska namesti (plein) naar de Burcht van Praag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.