karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Rolstoelvriendelijke wandelingen in Praag

Rolstoelvriendelijke wandelingen brengen je naar bekende en minder bekende plekjes in Praag. Wandelingen in een rolstoel zijn prima te doen. Alhoewel de beschrijvingen van onderstaande wandelingen oorspronkelijk niet gemaakt zijn voor rolstoelgebruikers, zijn ze toch heel geschikt. In de beschrijving van de wandelingen hieronder vind je kleine aanpassingen voornamelijk met betrekking tot het openbaar vervoer: om bij het begin van de wandeling te komen en aan het eind om weer naar je hotel te gaan. Deze wandelingen zijn rolstoelvriendelijk en een uitstekende manier om kriskras door Praag te lopen en ook om het Praag 'zonder toeristen' te leren kennen. De duidelijke beschrijving zorgt ervoor dat je de weg niet kwijt raakt!

Rolstoelvriendelijk wandelingen
Rolstoelvriendelijke wandelingen met beschrijving van de route en wat je onderweg beslist moet zien. Dit is een leuke manier om Praag te leren kennen. Deze wandelingen brengen je naar bekende toeristische plaatsen maar ook naar plekken die alleen aan insiders bekend zijn. Wanneer dit je eerste bezoek aan Praag is, is de wandeling 'van het Wenceslasplein naar de Karelsbrug' een aanrader omdat je dan langs de belangrijkste highlights van de stad komt. 

Wandelingen in een rolstoel

1. Wandeling 'van het Wenceslasplein naar de Karelsbrug'
Deze wandeling leid je feilloos door de kronkelige straatjes van de Oude Stad naar de astronomische klok en de Karelsbrug met veel bezienswaardigheden onderweg. De wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers. Wanneer je weer terug wilt naar je hotel aan het einde van de wandeling neem je tram 2 (beperkt aantal trams met lage instap), of 17 (alle trams hebben een lage instap). Het metrostation Staromestska heeft geen lift.

Beschrijving rolstoelvriendelijke wandeling Wenceslasplein – Karelsbrug

2. Wandel door de Joodse wijk, Josefov, vlakbij het Oude Stadsplein
Ga chic shoppen (of etalages kijken) op Parizska, de Champs-Élysées van Praag. Deze wijk telt zes synagoges die onderdeel zijn van het Joods Museum. Koop geen combinatie toegangskaartje voor het Museum, want alleen de Maiselova-synagoge en de Spaanse synagoge (met traplift) zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het oude Joodse kerkhof is alleen toegankelijk voor rolstoel-gebruikers wanneer je via de uitgang naar binnen en naar buiten gaat. Een bewaker maakt de poort voor je open en dicht. Je kunt voor deze drie onderdelen apart kaartjes kopen.

Beschrijving rolstoelvriendelijke wandeling Joodse wijk.

3. Wandeling door winkelpassages aan het Wenceslasplein
Een netwerk van passages verbindt de begane grond van de gebouwen die liggen tussen het Wenceslasplein en de Vodickova straat. Deze passages zijn vol leuke winkels, gezellige cafes en restaurantjes. Ook kun je hier de H. Wenceslas bengelend aan het plafond en gezeten op een ondersteboven-hangend paard bewonderen. De winkelpassages hebben een gladde bestrating en je komt er binnen zonder obstakels. Het Wenceslasplein is geplaveid met kleine mozaiektegeltjes, niet helemaal glad maar ook niet erg hobbelig. De wandeling begint bij metrostation Muzeum met een lift en eindigt op de Narodni straat. Stap hier op tram 9 en 22 die altijd met lage instaptrams rijden om terug te gaan naar je hotel.

Beschrijving rolstoelvriendelijke wandeling winkelpassage

4. Wandeling door de wijk Vinohrady
Praag heeft 1,2 miljoen inwoners en die wonen uiteraard niet allemaal in het centrum. Om even weg te zijn van de toeristen en te zien waar de Pragenaars wonen, is de wandeling door de wijk Vinohrady een aanrader. Vinohrady is een chique wijk met mooie fin de siècle gebouwen en woningen. Je loopt over behoorlijke gladde stoepen. Soms kan er een probleempje zijn omdat de stoepranden wat hoog zijn, maar vaak vind je een eindje verop een laag gedeelte waar je makkelijk vanaf rijdt. De wandeling begint bij Flora niet het metrostation zoals in de beschrijving staat (geen lift), maar bij de tramhalte. Trams die met lage instaprijden zijn 5, 11, 15 en 16. 

Beschrijving rolstoelvriendelijke wandeling Vinohrady

5. Wandeling door het Letna Park
Letna is een heuvel in Praag vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Midden in dit park is een gezellige biertuin in de openlucht. Laat je niet afschrikken door het woord 'heuvel' want je hoeft met je rolstoel niet moeizaam de heuvel te beklimmen. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk want je gaat met de tram naar het begin van het Letnapark. Een geringe stijging brengt je naar de ingang van het park waar mooie gladde paden zijn. De wandeling begint op Strossmayerovo namesti (plein). Je neemt de tram naar de halte Strossmayerovo namesti. Er zijn heel veel trams die daar naar toe gaan. De volgende hebben een lage instap: 6, 8, 12, 17, 25 en 26. De wandeling voor rolstoelgebruikers eindigt niet bij de Koninklijke tuinen zoals beschreven staat. In de beschrijving bij punt 6 ga je NIET over de loopbrug. Je houdt NIET links aan maar je loopt rechtdoor. Je bent nu op de Badeniho straat en de tramhalte voor tram 12, 18, 20 en 25 (met lage instap).

Beschrijving rolstoelvriendelijke wandeling Letna

Handige informatie voor rolstoelgebruikers
Alles over openbaar vervoer in Praag met een rolstoel
Met de rolstoel in Praag
Rolstoelvriendelijke restaurants
Rolstoeltoegankelijke attracties
Rolstoel-vriendelijke theaters
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.