praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Wandeling van Wenceslasplein naar Oudestadsplein

Tijdens deze wandeling door het centrum van Praag van het Wenceslasplein naar het Oudestadsplein zie je een kubistische lantaarnpaal, een onderstebovenhangend paard en de astronomische klok. Je loopt door winkelstraten en winkelpassages. Je komt langs zes musea en je kunt twee winkelcentra bezoeken. Langs de hele route zijn volop cafe's en restaurants om even uit te rusten en bij te tanken.

Bezienswaardigheden
Wenceslasplein met het monument voor Jan Pallach, het ruiterstandbeeld van de H. Wenceslas
Lucerna winkelpassage met een onderstebovenhangend paard bereden door de H. Wenceslas
De enige kubistische lantaarnpaal in de wereld
Astronomische klok

Musea
Nationaal Museum, Communisme Museum, Mucha Museum, Granat Museum, Museum Grevin, Torture Museum

Winkelstraten en winkelcentra
Wenceslasplein en na Prikope, de drukste winkelstraten in Praag, Myslebek winkelcentrum, Palladium winkelcentrum

Passages
Lucerna Passage, Koruna Passage, Cerna Ruze Passage, Slovansky Dum


BEGIN: Wenceslasplein, metro Muzeum
EINDE: Oudestadsplein, metro Staromestska

Praag_wandeling_wenceslas_1.jpg† † † † † † † † † Wenceslasplein met het ruiterstandbeeld van de H. Wenceslas, het begin van de wandeling

1. De wandeling begint op het Wenceslasplein, Vaclavske namesti, voor het Nationaal Museum, Narodni Muzeum.

Het Nationaal Museum wordt verbouwd. De collectie bestaat uit gesteentes, mineralen, fossielen en opgezette dieren maar tijdens de renovatie staan deze in depot en worden niet tentoongesteld. Vlak naast het Nationaal Museum bevindt zich een architectonisch opmerkelijk gebouw in socialistisch realisme stijl, de favoriete kunststijl van Jozef Stalin. Dit is de dependance van het Nationaal Museum met wisselende korte tentoonstellingen.

Het kruis ingebed in het trottoir vlak voor de trap van het Nationaal Museum is ter nagedachtenis aan Jan Pallach, de student die zich in 1969 in brand stak als protest tegen het gebrek aan democratie na de Praagse Lente van 1968.

Het ruiterstandbeeld voor het Museum is de Heilige Wenceslas, de patroonheilige van TsjechiŽ.

Vytopa Restaurant op Wenceslasplein 56, naast de Palac Fenix passage is heel speciaal omdat je bestelling naar je tafel wordt gebracht op de goederenwagon van een miniatuurtrein.

2. Loop aan de linkerkant van het Wenceslasplein. Neem de derde zijstraat links, Stepanska. Meteen rechts zie je de luifel van de Lucerna Passage. Ga naar binnen.

Halverwege de Lucerna Passage zie je een onderstebovenhangend paard bereden door de Heilige Wenceslas. Deze sculptuur is van de Tsjechische kunstenaar David Cerny die bekend staat om zijn controversiŽle kunstwerken.

Praag_wandeling_wencreslas_2.jpg
† † † † † † † † † De H. Wenceslas op een onderstebovenhangend paard

3. Bij het paard sla je rechtsaf en je loopt langs Kino Lucerna en Costa Coffee naar het Wenceslasplein. Sla linksaf.

Je staat nu vlak naast Wenceslasplein 36: Mark & Spencer, zonder dit warenhuis kunnen de Britten niet leven en de Tsjechen inmiddels ook niet. Op het middenpad is Cafe Tramvay, twee historische tramwagons. Op de hoek met Vodickova is boekhandel Academia gevestigd in het Wiehl Dum, het Wiehlhuis, gebouwd eind negentiende eeuw door Antonin Wiehl. De voorgevel is versierd met prachtige fresco's.

Aan de overkant op de hoek met Jindrisska straat is Debbenhams, nog een Brits warenhuis, en op het dak nachtclub Duplex.

In het roze gebouw op de hoek met Jindrisska en Wenceslasplein is een vestiging van Sephora en H&M. Kijk vooral omhoog naar de prachtige gevel.

4. Loop door over het Wenceslasplein

Bekijk de gevel van Apotheek Adam (Lekarna Adamova) op nummer 6 voor prachtige details en werp een blik naar binnen want dit is nog een ouderwets ingerichte apotheek.†

De Bata Flagshipstore is gevestigd op nummer 8, zes verdiepingen met schoenen.

5. Ga linksaf een passage in vlak voor de Raiffeisenbank. Direct links voor de tuin van de Maria Sneeuwkerk staat de enig kubistsiche lantaarnpaal ter wereld.

Praag_wandeling_wenceslas_3.jpg† † † † † † † † † † Kubistische lantaarnpaal in Praag

6. Loop terug naar het Wenceslasplein. Op de splitsing met Na Prikope staat het Koruna gebouw met passsage. De ingang van de passage is op het Wenceslasplein. Ga naar binnen.

Aan je linkerhand een roltrap die naar Bontonland gaat, een paradijs voor muziek-, game- en filmliefhebbers en de grootste mediawinkel in Praag.

7. Loop in de Koruna Passage rechtdoor tot je komt bij Restaurant El Emir met Libanese keuken. Kijk omhoog naar de prachtige koepel en wandversieringen.

8. Vervolg de passage die naar links buigt en uitkomt op Na Prikope. Ga rechtsaf.

Wanneer je de passage uitkomt sta je recht tegenover U Dorferlu, een huis met een rijk versierde gevel in Art Nouveau stijl.

Aan je rechterhand op nr 10 is de ingang van een casino en het Museum van het Communisme. De expositie hier geeft een indruk van het dagelijkse leven in het Tsjecho-Slowakije van 1948 tot de val van het IJzeren Gordijn in 1989.

Loop de binnenplaats op. Hier is een openbaar toilet en verderop een blacklight theater en helemaal achterin de Pilsner Urquell biertuin. Ga terug naar Na Prikope.

Het volgende gebouw aan je rechterhand is de Cerna Ruze Passage met op de hoek de Moser kristal winkel. In de passage vind je Addidas, Pierre Cardin, Rene Lezard en een multibrand store.

Praag_wandeling_wenceslas_4.jpg
† † † † † † † † † †Na Prikope winkelstraat

9. In de passage ga je naar links, langs een kaaswinkel met Nederlandse kaas. Je staat nu in Panska en pal tegenover het Mucha Museum op nummer 7.

Alfons Mucha was een Tsjechische kunstenaar vooral bekend om zijn affiches in Art Nouveau stijl.

10. Loop terug naar Na Prikope, langs het Granat Museum (Muzeum granatķ Magic Garnet) en winkel op Panska 6.

Je loopt nu recht af op het Myslebek winkelcentrum aan Na Prikope. De kerk op de hoek van Panska en Na Prikope is de RK kerk van het H. Kruis, kostel sveteho krize.

11. Bij de hoek van Panska en Na Prikope ga je rechts.†Aan je rechterhand op nummer 22 Slovansky Dum, een winkelpassage. Ga naar binnen.

12. De Slovansky Dum passage buigt scherp naar links en je ziet een vrij donkere en onopvallende ingang van de volgende winkelpassage. Ga naar binnen.

Deze passage is ouderwets en stamt duidelijk uit communistische dagen. Aan je linkerhand is Art and Cafe en bij de uitgang de Koh-i-Noor-winkel, bekend om potloden, kleurpotloden en alles wat met tekenen te maken heeft.

13. Ga rechtsaf Na Prikope in. Loop door tot de kruittoren, Prasna Brana, aan de linkerkant met daar meteen achter het Gemeenschaphuis, Obecni Dum, een prachtig gebouw in Art Nouveau stijl en het Republiky plein met winkelcentrum Palladium.

14. Loop onder de kruittoren door en houdt links aan. Je bent nu in Celetna.

Op nummer 19 is het huis van de zwarte madonna in kubistische stijl en de Kubista-winkel, even verderop is de marionettenwinkel Iva en rechts Museum Grevin en het Torture Museum. Een Swarowski winkel is op de hoek met het Oudestadsplein, Staromestske Namesti.

De belangrijkste bezienswaardigheid op het Oudestadsplein is de Astronomische klok. Op het hele uur kun je hier het schouwspel van de apostelen te zien. Knipper niet met je ogen want de voorstelling duurt minder dan een minuut.

Praag_wandeling_wenceslas_5.jpg
† † † † † † † † † † †Oudestadsplein met het Jan Hus-monument en de St Nicolaaskerk

Midden op het plein staat het standbeeld van Jan Hus, prediker en criticus van de Katholieke kerk en grondlegger van de Hussieten. Hij eindigde zijn leven in 1415 op de brandstapel.

Op dit plein staan twee kerken; recht voor je de Sint-Nicolaaskerk waar 's avonds vaak concerten worden gegeven. Achter je, verscholen tussen huizen, is de Tynkerk.

Het roze gebouw met rococo-gevel is het Kinskypaleis. In 1948 hield de communistische leider, Klement Gottward, vanaf het balkon een toespraak die zou leiden tot de uitroeping van de communistische staat. Het Kinskypaleis is nu een museum. Aan het eind van de negentiende eeuw was het paleis een gymnasium waar Franz Kafka leerling was. Zijn vader had een manufacturenwinkel op de benedenverdieping.

Het Storch huis op nummer 16, is een gebouw in neo-renaissancestijl met een gevelschildering van de H. Wenceslas.

15. Steek het Oudetadsplein schuin over. Houd de Sint-Nicolaaskerk aan je rechterhand. Je bent nu op het Frans Kafka plein waar Kafka's geboortehuis staat op nummer 6.

16. Steek de brede Maiselova straat over. Je bent nu in Kaprova. Loop rechtdoor tot metro station Staromestska.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.