praag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winter

Gratis stadswandeling door de wijk Vinohrady in Praag

Gratis stadswandeling door Vinohrady, een chique wijk in Praag met gezellige restaurants, leuke winkeltjes en woonstraten. Kortom Praag zonder toeristen. Je ziet een glimps van de telecommunicatietoren en de baby's die langzaam omhoog lijken te kruipen. Bij de Albert Supermarkt kun je inkopen doen alsof je thuis bent. Want Albert is gewoon onze Albert Heijn. Een interessante wandeling door een onbekend stukje Praag.

START: Metrostation Flora
EINDE: Wenceslasplein

1. Wanneer je boven de grond komt uit metrostation Flora houd je winkelcentrum Flora aan je rechterhand. Steek Jicinska over en loop Vinohradska in. Dit is een brede straat met een tramlijn in het midden.

De huizen tellen zeven verdiepingen en zijn niet bijzonder mooi van architectuur, sommige zijn fleurig opgeschilderd, andere zijn nog steeds even grauw als in het communistisch verleden. Je loopt langs allerlei kleine winkels en het is goed voor te stellen hoe het er in communistische dagen moet hebben uitgezien. Let op de uitstalling van waren in de etalages, hoe meer hoe beter. Het vak etaleren lijkt niet te bestaan. Een mooi voorbeeld is de firma Hochmann, een zaak in huishoudtextiel en matrassen.

Praag_shopping_Vinohradska_1.JPG

Op Vinohradska 125 zit Country Life met bio-levensmiddelen. Aan de overkant op nummer 90 is een Albert supermarkt. Dat is gewoon onze Albert Heijn met een aantal produkten die hetzelfde zijn als in Nederland. Ook kom je langs tweedehands kledingzaken waarvan er in Praag heel veel zijn. Even verderop zit Dum Nabytku, een meubelzaak. Loop even naar binnen want ze hebben hier mooie beeldjes van engeltjes.

Dan kom je bij een inham met een Trafika winkel waar je tramkaartjes kunt kopen. De Zlatnictvi verkoopt zilver en goud en is een soort lommerd. Je komt langs Hotel Taurus en dan bereik je een groen plein met een moderne kerk. Kijk naar links en je ziet de Telecommunicatietoren, maar van hieraf kun je niet de omhoogkruipende baby's zien.

Praag_wandeling_vinohradska_4.jpg

2. Steek nu Vinohradska over en sla de Ripska in, een typische woonstraat, steek Sleska over en loop tot Korunni, een straat met een tramlijn. Sla linksaf en loop rechtdoor tot je bij het politiebureau (aan je rechterkant) komt.

Twee mooie tableaux in realistische stijl sieren dit gebouw.


3. Houd het politiebureau aan je linkerhand en loop terug over Korunni.

Korunni is een winkelstraat met met een bonte mengeling van winkels van chic tot heel ouderwets. Op nummer 94 is een leuk winkeltje met tweedhands spulletjes met veel betere prijzen dan dezelfde winkeltjes in het centrum. Let op de watertoren aan je rechterhand. Loop door tot nummer 49, Maly Amsterdam Ė Klein Amsterdam, maar verwacht niet dat iemand hier Nederlands spreekt.

Praag_wandeling_vinohradska_7.JPG

4. Loop terug tot Chodska, loop deze straat links in. Steek Slezska over. Loop door het park tot je op Vinohradska staat. Sla links af.

Kijk omhoog want dit deel van Vinohradska heeft prachtige gevels.

5. Loop door over Vinohradska tot je aan de linkerkant bij een rood bakstenen gebouw komt.

Dit is de de vroegere markthal, nu een winkelcentrum met exclusieve design meubelzaken en een gezellig cafe.
Aan de overkant is Dum Porcelanu voor zeer betaalbaar porselein en Boheems kristal, altijd met een fikse korting. Loop door en let op het hoekhuis met prachtige realistische beelden. Stop even bij nummer 22 en kijk omhoog naar de prachtige gevel.

Praag_wandeling_vinohradska_8.jpg

6. Blijf rechtdoor lopen over Vinohradska tot je aan je rechterhand het Centraal Station van Praag ziet en voor je het oude en nieuwe gebouw van het Nationaal Museum.

De verkeerssituatie is hier wat lastig. Blijf rechtdoor lopen en neem het tunneltje onder de trambaan. Nog steeds rechtdoor en je staat op het Wenceslasplein.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.