praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

In de voetsporen van Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart woonde eind achttiende eeuw enige tijd in Praag. Treed in zijn voetsporen en maak een wandeling langs plekken waar hij woonde, componeerde en waar zijn werken werden en nog steeds worden uitgevoerd.

Praag_mozart_praag.jpg
† † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † † ††Johnann Nepomuk della Croce
Familieportret: Maria Anna Mozart, haar broer Wolfgang Amadeus Mozart, Moeder Anna Maria (medallion) en vader Leopolt Mozart. circa 1780

Van Wenen naar Praag

'Het publiek van Praag begrijpt mij', zei Mozart, toen in 1786 zijn opera Le nozze di Figaro met enthousiasme werd ontvangen in Praag. Kort daarvoor vond de eerste opvoering plaats in het Weense Burgtheater maar het publiek was niet bijster enthousiast. Mozart vertrok uit Wenen, ging in Praag wonen en was vaak te gast in Villa Bertramka, het Praagse zomerverblijf van de familie Dusek, toonaangevendeTsjechische musici en vrienden van Mozart.

In de voetsporen van Mozart†
De premiŤre van Mozarts opera Don Giovanni vond plaats in het Standen Theater (Stavoske Divadlo) en staat nog altijd op het repertoire.†Mozart bespeelde het orgel van de St Nicolaaskerk in Mala Strana. Hier werd drie dagen na zijn dood op 8 december 1791 zijn Requiem uitgevoerd. Nog veel meer plaatsen in Praag herinneren ons aan Mozart, sommige makkelijk te vinden andere liggen verscholen en zijn moeilijker te vinden.

Tip van de Redactie van Praag-Nu
Maak het je makkelijk en boek de excursie In de voetsporen van Mozart, een drie-uur durende wandeling met zo nu en dan een stukje in de tram. Niet alleen zie je Mozarts Praag, je komt ook alles te weten over de muziekgeschiedenis van TsjechiŽ.†

Boek met korting de wandeling In de voetsporen van Mozart

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.