karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Wandeling door winkelpassages

Wandel door een een netwerk van winkelpassages op de begane grond van gebouwen op en rond het Wenceslasplein in Praag. Hier vind je verrassende winkeltjes en gezellige cafe's.

Praag_lucerna_tesla.jpg

Shopping-wandeling door de winkelpassages van Praag. De mooiste zijn de Lucerna Passage met gelijknamige bioscoop en koffiehuis en Svetozor met een prachtig glas-in-lood mozaiek, een reclame voor Tesla, het oudste communistische electronica-bedrijf.

BEGIN: Wenceslasplein 56, metro Museum
EINDE: Narodni Platyz passage, metro Narodni Trida en tram 9, 6, 18 of 22 halte Narodni Trida
LENGTE: 2 kilometer

1. Wenceslasplein 56, Palac Fenix, is de eerste passage waar we naar binnengaan. Aan je linkerhand bij de ingang zie je Vytopa Trein Restaurant

Vytopa Trein Restaurant is heel speciaal omdat je bestelling naar je tafel wordt gebracht op de goederenwagen van een miniatuurtrein.

2. Aan het einde van de passage ga je rechts. Je bent nu in de Ve Smeckach-straat. Sla deze straat rechts in en loop door tot het Wenceslasplein.

3. Sla linksaf het Wenceslasplein op. Neem de eerste zijstraat links, Stepanska-straat. Vrijwel meteen rechts van de straat zie je de luifel van de Lucerna Passage. Ga naar binnen.

De Lucerna Passage werd begin twintigste eeuw gebouwd door de grootvader van Vaclav Havel, ex-president van Tsjechie. Let op de prachtige marmeren tegelvloer. Halverwege zie je een onderstebovenhangend paard aan de zoldering, de Heilige Wenceslas, kunstwerk gemaakt door de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Van zijn hand zijn ook de reuzenbaby's die tegen de telecommunicatietoren omhoogklimmen. Neem een kijkje in de modeboetiek van Jaraslova Prochazkova, een beroemde Tsjechische mode-ontwerpster. Lucerna Kavarna en Lucerna Kino, cafe en bioscoop maken ook onderdeel uit van deze passage.

Praag_lucerna_david_cerny.jpg

4. Wanneer je bent aangekomen bij Kavarna Lucerna ga je rechtdoor onder Kavarna Lucerna door. Je komt langs Nympf Fashion boetiek (aan je linkerhand). Je staat nu in de Vodickova-straat.

Draai je even om en bekijk de prachtige ingang van de Lucerna Passage.

5. Steek de straat en de trambaan over. Schuin rechts is de ingang van de Svetozor passage. Loop naar binnen.

Recht voor je uit zie een glas-in-loodraam van Tesla, het oudste communistische electronicabedrijf. Nikola Tesla studeerde natuurkunde, techniek en filosofie in Praag. Hij is de uitvinder van de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor. Zonder zijn uitvindingen hadden wij geen electriciteitsnet gehad. Aan de linkerkant is Cukrárna Ovocný Svetozor, een combinatie van banketbakker, ijssalon en cafe, een instituut in Praag. Houd je niet van zoet? Neem dan chlebicki, witte boterhammetjes besmeerd met aardappelsalade en gegarneerd met ei, augurk en ham.

6. Ga scherp rechts en loop even heen en weer door deze passage om de communistische sfeer op te snuiven. Loop dezelfde weg terug. Voor je zie het hek van de Fransiscanentuin.

Je vindt in deze passage een postzegel- en ansichtkaartenhandel. Aan het einde links is Abrex met modelautootjes – mooie Tsjechische politieautootjes en heel veel Skoda's. 

7. Verlaat deze passage door rechtsaf te buigen. Je staat nu voor een stalen hek met gestyleerde figuren, de toegang tot de Fransiscanentuin, het groenste plekje midden in Praag. Houd rechts aan, loop tot het kinderspeelplaatsje en ga dan links. 

Deze tuin is een oase van rust. Tussen de middag zijn de meeste bankjes bezet door winkelpersoneel en anderen die hier in de buurt werken en lunchen al fresco. Het kinderspeeltuintje is ook altijd druk bezocht. Midden tussen het groen is het modewinkeltje van Tribu met veel mode uit Parijs van Antoine et Lili. Er hangen ook creaties van jonge Tsjechische mode-ontwerpers.

Praag_franciscanentuin.jpg

8. Houdt het kinderspeelplaatsje aan je rechterhand. Loop rechtdoor, een beetje rechts aanhouden, door een hek en je staat op het Jungmannovo-plein. Houdt rechts aan, dan meteen rechts. Vlak voor het roze gebouw staat de kubistische lantaarnpaal.

Midden op dit plein staat het standbeeld van Josef Jungmann (1773-1847), dichter en linguist. Samen met Josef Dobrovsky wordt hij beschouwd als de grondlegger van het moderne Tsjechisch. Op dit plein maar iets verderop richting Wenceslasplein staat de enige kubistische lantaarnpaal ter wereld, gemaakt van gewapend beton met een zigzag motief.

9. Loop terug naar het standbeeld en steek de Jungmannova-straat over. Meteen links zie je de Divadlo bez Zabradli Passage.

In deze passage bevindt zich een van de vele theaters die Praag rijk is. Vele zijn enigszins noodlijdend omdat de Westerse cultuur en Amerikaanse tv-smaak hard toeslaan. Midden in deze passage is de prachtige ingang met veel tierelantijnen van een Italiaanse verzekeringsmaatschappij.

10. Loop de passage rechts uit en je bent op de Narodni-straat. Je staat nu vlak voor Kavarna Adria waar je een lunchmenu kunt nemen of steek Narodni over en op nummer 37, in de Platyz passage, is McQueen cafe met uitstekende koffie.

De Platyz passage was de eerste en duurste huurkazerne van Praag. Nu vind je op deze binnenplaats een aantal leuke winkeltjes.

Op Narodni kun je tram 9, 6, 18 en 22 of ga even winkelen in MY warenhuis met vijf verdiepingen shopping-plezier.
 
foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.