praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Wandeling van Metro Andel naar Wenceslasplein

Wandeling van ongeveer anderhalf uur van metrostation Andel in de wijk Smichov naar het Wenceslasplein in het centrum van Praag. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de Burcht van Praag, je loopt langs de Moldau, komt langs prachtig met Art Nouveau versierde gevels, langs een onderstebovenhangend paard met berijder en je ziet de enige kubistische lantaarnpaal in de wereld.

BEGIN: Metrostation Andel uitgang Novy Smichov
EINDE: Wenceslasplein metrostation Mustek
DUUR: Anderhalf uur

Praag_wandeling-andel-1.jpg

1. Wanneer je uit de metro komt zie je een modern glazen gebouw van de ING bank met daaronder een winkel van Paul, bakker en banketbakker. Met je rug naar het ING gebouw, steek je de straat over.

Je bent nu in de Lidicka straat. Op de ene hoek zie je de CSOB bank en op de andere hoek de Raiffeisenbank. Je bent in de wijk Smichov. Van ousdher woonden hier arbeiders en er waren veel fabrieken gevestigd waarvan er nu nog enkele over zijn. Lidicka is een straat met duistere verwaarloosde huizen. Zo zag Praag er in communistische dagen uit. Je vindt hier winkels met tweedehandskleding en winkels die goedkope kleding verkopen, zoiets als de Wibra of Zeeman. Er is ook een Belgische bakker maar die zit er nog niet zo lang. Hoe dichter je bij de Moldau komt, hoe beter de huizen onderhouden zijn.

2. Loop rechtdoor over Paleckeho brug.

Aan de rechterkant zie je in de verte de twee torens van de kerk van Vysehrad, de ijzeren spoorwegbrug en de Emmauskerk met twee moderne in elkaar verweven torenspitsen. Aan de linkerkant heb je een prachtig uitzicht op de Burcht van Praag en de Vituskathedraal. Ook zie je de watertoren die naast de Manes Galerie staat.

Praag_wandeling-andel-2.jpg

3. Aan het einde van de brug, ga je links. Je bent nu op Rasinovo Nabrezi.

Kijk goed naar het plaveisel van de stoep. Overal in Praag zijn de stoepen gemaakt van zwarte, witte en soms rode marmeren kinderhoofdjes die één voor één met de hand gelegd worden in prachtige figuren.

4. Houd de Moldau aan je linkerhand, steek de Jiraskuv brug over.

Kijk achterom. Op de hoek zie je een modern gebouw: het dansende huis dat bestaat uit twee zuilen van acht verdiepingen die een beetje doen denken aan een stijldansend paar.

5. Blijf rechtdoor lopen. Je bent nu op Masarykovo Nabrezi.

Links loop je langs de Manes Galerie met wisselende tentoonstellingen van moderne kunst. Kijk goed naar de prachtige details van de gevels van de huizen aan de rechterkant, nummer 6 en 16 zijn vooral de moeite waard. Let ook op nummer 26 met kalkoenen en ganzen op het dak en uilen boven de ingang. Nummer 30 is mooi met sgraffitto versierd. Het gele gebouw aan de linkerkant is het Zofinpaleis, nu een chic restaurant. Recht voor je zie het Nationale Theater.

Praag_wandeling-andel-3.jpg

6. Loop door tot Legii brug. Sla rechtsaf en loop voorlangs het Nationale theater. Je bent nu in de Narodni straat.

Tegenover het Nationaal Theater zie je Kavarna Slavia. In het begin van de twintigste eeuw was dit de plaats waar de Tsjechische avant-garde elkaar ontmoette. Tijdens het communistische regime kwamen dissidenten hier bijeen.

7. Loop rechtdoor over de Narodni straat.

Naast het Nationaal Theater staat Nova Scena, gebouwd in 1938, met een gevel geheel van glas. In dit gebouw vinden dagelijks laterna magika voorstellingen plaats, een spektakel van multimedia effecten en pantomime. Op de eerste verdieping is Café Nona, een goede plaats om even uit te rusten. Van hier heb je een goed gezicht op twee opmerkelijke gebouwen. De ramen op de bovenste verdieping spellen PRAHA. Het gebouw ernaast is het Topic gebouw versierd met uilen, guirlandes en zwierige reliefs.

8. Loop verder over de Narodni straat.

Je komt langs St Ursulakerk met ernaast in de gevel een beeld van de Heilige Nepomuk, de patroonheilige van Praag. Loop verder door een poort onder een geel gebouw. Aan het eind zie je een plaquette aan de muur van twee handen symbool voor de Fluwelen Revolutie. Verder kom je langs Café Louvre waar je ‘ouderwets’ koffie kunt drinken, langs Jazzclub Reduta bekend in het Praagse uitgaansleven en MY warenhuis met vijf verdiepingen winkelplezier. Aan de overkant is het LEGO-museum en de LEGO-winkel. Aan de linkerkant op nummer 37 is de Platyz passage met restaurants, cafes en winkels; de eerste woonkazerne in Praag.

Praag_wandeling-andel-4.jpg

9. Aan het eind van Narodni, houd je rechts aan.

Je loopt langs het standbeeld van Josef Jungmann op het Jungmannovo plein. Houd rechts aan. Je ziet de enige kubistische lantaarnpaal in de wereld.  

10. Loop rechtdoor, door een passage en je bent op het Wenceslasplein.

11. Sla rechtsaf en neem tweede straat rechts, Stepanska straat, dan weer rechts en loop de Lucerna passage in.

Midden in deze passage aan het plafond zie je een onderstebovenhangend paard met daarop Koning Wenceslas.

12. Loop rechtdoor, langs Kino Svetozor en je bent op de Vodickova straat die uitkomt op het Wenceslasplein, midden in het winkelgebied van Praag.

EINDE van de wandeling. Tram 3, 9, 14 en 24 hebben hun halte in Vodickova straat. Metro Mustek lijn A is op Wenceslasplein. Metro Mustek lijn B is op Jungmannova plein.

foto's Marianne Crone

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.