De ideale communistische woonwijk
Wandel door de Solidarity buurt in Praag 10, de wijk Strasnice. Deze woonwijk werd gebouwd tussen 1947 en 1951. Het was de eerste grote naoorlogse woningbouw in Praag. Het was ook voor het eerst dat prefab-elementen gebruikt werden. Later nam deze bouwmethode een hoge vlucht en werden veel woningen in Tjecho-Slowakije naar dit voorbeeld gebouwd.
De wijk wordt gekenmerkt door huizenrijen met woningen van twee verdiepingen, gelegen aan een voetpad. Achter de huizen bevindt zich een gemeenschappelijke tuin, zonder heggetjes en zonder omheiningen. Alles voor iedereen, het ideaal van het Communisme...
Wandeling
Deze wandeling leidt door de wijk Strasnice in Praag, langs communistische prefab huizen, langs vooroorlogse villa’s en eindigt in de winkelstraat van Strasnice. Onderweg is er volop gelegenheid uit te rusten met een kopje koffie of iets te eten in een van de vele buurtrestaurants.
Er zijn weinig straatnaambordjes in deze wijk en als ze er zijn, is het onduidelijk welke straat wordt bedoeld: de straat waar je in loopt of juist die om de hoek. Bij de beschrijving van de wandeling worden de straatnamen gebruikt, maar meestal zul je ze niet op de huizen vinden.
BEGIN: metro station Strasnicka
EINDE: tram 5 of metro station Strasnicka
DUUR: een tot anderhalf uur
1. Wanneer je uit het metrostation Strasnicka komt, loop je drie traptreden op, dan links aanhouden. Je loopt langs een pizzakiosk en een groot geel gebouw.
Dit negentiende-eeuwse gele gebouw is versierd met Art Nouveau details. Het was de muziekschool maar staat nu leeg.
2. Neem eerste straat links en dan meteen rechts, een pad achter de flatgebouwen.
3. Met de ingang van de markt achter je, steek je de straat over en loopt rechtdoor over een pad tussen twee rijen flatgebouwen door. Op het straatnaambordje staat: Detska.
4. Aan het eind van het pad zie je lage huizen voor je.
Dit soort huizen is heel bijzonder omdat de meeste inwoners van Praag in torenflats wonen. Lees meer over deze bijzondere huizen: Woningbouw in Praag: de Solidarity wijk in Strasnice.
5. Steek de straat over en houd de huizen aan de linkerhand.
6. Je ziet dat er telkens laantjes tussen de rijen huizen lopen. Loop een willekeurig laantje in.
Kijk naar de gemeenschappelijke tuin en de achterkant van de huizen aan de ene kant en het kleine voortuintje en voordeur aan de andere kant. Oorspronkelijk waren alle huizen hetzelfde. Maar nieuwe bewoners hebben de kozijnen vervangen en ook de voordeuren. Het is duidelijk te zien hoe deze wijk veranderde van collectief naar individueel.
7. Loop een willekeurig laantje weer terug.
8. Loop door tot de T-kruising. Sla linksaf. Je loopt nu op de Solidarity straat.
Let op de huisnummerborden. Dat komt omdat alle huizen twee nummers hebben: witte cijfers op een rood bord en witte cijfers op een blauw bord. Het rode bord is het kadasternummer en het blauwe bord het huisnummer.
9. Blijf rechtdoor lopen (steek een straat over) totdat je aan Strasnice divadlo, het Strasnice theater, komt. Rechts hiervan een café en links het Solidarita restaurant.
Dit complex voorzag in zelfredzaamheid van de wijk. De bewoners hadden alles bij de hand: winkels en ontspanning in de vorm van een parkje met veel zitbanken (die er nog steeds zijn) en het theater waar de buurtbewoners voorstellingen gaven en het restaurant waar ze elkaar ontmoetten. Dit was het communistische ideaal.
10. Steek het parkje over en je komt bij de winkels. Hier vind je een wijnbar, de kaaswinkel Cheesy met als specialiteit Nederlandse kaas en Carossello waar je Italiaanse koffie kunt drinken met Tsjechisch gebak erbij.
11. Sla linksaf. (Je ziet hier een bord aan de muur met Satlava 50 m).
Je loopt langs het voormalige communistiche winkelcentrumpje dat nu grotendeels leeg staat.
12. Neem de LAATSTE straat aan je rechterhand. Dit is een poort tussen twee gebouwen. De staatnaam is U Kombinatu.
Je loopt nu over een binnenplaats omgeven door grauwe flatgebouwen.
13. Blijf rechtdoor lopen. De flats maken plaats voor lage huisjes, zoals je al eerder gezien hebt. De straat heet nu Dvoletky.
Aan je linkerhand zie je een veldje met appelbomen. Ten tijde van het Communisme werden overal in Praag en in het hele land fruitbomen geplant. De bevolking kon daar vrij van plukken. Veel van deze fruitbomen staan er nog, maar er wordt nog maar weinig fruit geplukt.
14. Blijf alsmaar rechtdoor lopen tot het einde van de straat. Aan je linkerhand kom je langs de achteringang van Carosello, een Italiaans restaurant.
Veel van de flats zijn opgeknapt en hebben een fris kleurtje gekregen. Maar er ztten nog wat grauw-grijze flats tussen.
15. Sla rechtsaf. Je bent nu in Skvoretska.
16. Neem de eerste straat links. Deze brede straat met een tram in het midden heet Cernokostelecka.
Je komt langs een slager met gerookt vlees en heel veel andere soorten vlees en worst. Elke wijk heeft een aantal slagers want de Tsjechen zijn grote vleeseters. Je ziet hier ook een vecerka. Dat is een avondwinkel en zoals de meeste avondwinkels gedreven door een Vietnamees.
17. Bij de tramhalte oversteken (want daar is een voetgangersoversteekplaats). Blijf rechtdoor lopen. Deze straat heet Cernicka.
18. Je komt nu in een villawijk met vrijstaande huizen en vooroorlogse huizenblokken.
Veel van deze huizen hebben een aanbouw op het dak. Woningen zijn schaars in Praag. De zolders van flatgebouwen en grote villa’s werden niet gebruikt. Nu zijn de meeste verbouwd tot appartement.
19. Neem de tweede straat links: v Uzlabine. Je loopt langs villa’s met grote tuinen. Het hoge rode gebouw recht is Hotel Rhea. Aan de rechterkant is ook het medisch centrum van de wijk.
Let op de typisch Tsjechische stoepen: oneffen een een lappendeken van asfalt en natuursteentjes.
20. Neem links de Brezanska straat.
Hier staan gezellige kleine huizen met tuinen, vaak door meerdere families bewoond.
21. Neem de eerste straat rechts: Timicka.
Hier staan vrij grote villa’s die door de communisten in kleine appartementen werden verdeeld. Nu is men bezig om er weer grote appartementen van te maken.
22. Neem de eerste straat rechts: Rostoklasta.
23. Loop rechtdoor en steek de straat over. Je komt nu bij de ingang van Hotel Rhea. Je ziet een verkeersbord: geen doorgaande weg. Het weggetje maakt een bocht naar links. Je bent nu op het hotelterrein.
Dit twintig-verdiepingen tellende hotel werd in communistische dagen gebruikt voor lager personeel dat in Praag moest zijn voor het bijwonen van congressen en besprekingen. Tegenwoordig is het geliefd bij voornamelijk oost-Europese en Russische stedentrippers. Wanneer je hier logeert krijg je een slaapkamer, een zitkamer, een halletje, badkamertje en aparte toilet. Ontbijt is in een communistisch aandoende eetzaal (de koffie smaakt een beetje gaarkeukenachtig), maar voor een prijs van rond de € 35 voor een tweepersoonskamer is dit helemaal niet slecht.
24. Tegenover de ingang van het hotel is een trapje. Loop dat op en neem het hoge pad door het park. Je loopt langs kinderspeeltoestellen.
Kijk vooral even achterom naar het indrukwekkende gebouw van Hotel Rhea.
25. Aan het einde van het park kom je in een woonstraat. Je loopt langs een school aan je rechterhand. Volg de flauwe bocht naar links. Je bent nu in de straat Na Vinice.
Deze straat heeft aan weerszijden vooroorlogse eensgezinswoningen. Sta even stil bij nummer 3 , een prachtig pand met Art Nouveau versieringen.
26. Sla linksaf aan het einde van de straat. Je bent nu in een brede straat die Na Palouku heet.
Op de hoek zie je Restaurace U Kmotra waar het lunchmenu nog geen €5 kost.
27. Loop door tot Cernokostelecka straat, dit is een brede straat met een tramlijn in het midden. Hier kun je op tram 5 stappen die je naar het centrum brengt.
28. Steek Cernokostelecka over en loop rechtdoor. Je bent nu in Starostrasnicka, een winkelstraat met kleine winkels en volop restaurants.
29. Loop tot het eind van de straat en je bent weer bij metrostation Strasnicka.