praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldau

Wandeling: van Karelsbrug naar Strahov klooster

Wanneer je in Praag op weg bent naar het Strahov klooster en de Strahov bibliotheek, loop dan ook eens door de Nerudova straat. Een van de mooiste straten in Praag met prachtige barokke paleizen en indrukwekkende gebouwen. Dit is een leuk alternatief wanneer je tijdens je citytrip iets anders wil zien dan het Oudestadsplein en het Wenceslasplein. De Nerudova straat loopt geleidelijk naar boven. Hoe hoger je komt des te mooier wordt het uitzicht over de Petrinheuvel. Prachtige paleizen en imposante huizen in barokstijl staan te pronken en schitteren in de zon. Let op de gevelstenen waarvan er veel bewaard zijn gebleven.

Praag_Nerudova-straat-prague.jpg

Gratis stadswandeling Praag naar Strahov klooster

Bezienswaardig: 
Karelsbrug, Mala Strana bruggentoren, toren St Nicolaaskerk, gevelstenen in de straten Mostecka en Nerudova
Musea: St Nicolaaskerk, Strahov klooster, Strahov bibliotheek, Miniatuurmuseum
Eten en drinken: Strahov brouwerij, Bellavista restaurant

STADSWANDELING VIA DE NERUDOVA-STRAAT

BEGIN: Karelsbrug
EINDE: Strahovklooster
LENGTE: 2,2 km

Loopaanwijzing

1. Loop over de Karelsbrug
2. Loop onder de bruggentoren door.
3. Deze straat heet Mostecka en is vol souvenirwinkels en toeristen
4. Op de hoek van Mostecka en Malostranska Namesti (plein) staat de St Nicolaaskerk
5. Steek Malostranska namesti schuin over en je komt in de Nerudova straat
6. Blijf deze straat volgen.
7. Halverwege verandert de straat van naam en wordt Uvoz.
8. Neem aan het eind van Uvoz de Raoula Wallenberga promenade, te herkennen aan een soort wachthuisje aan je linkerhand en tegenover huisnummer 40. Blijf bij de splitsing rechtdoor lopen.
9. Je bent nu op Strahovske nadvori met het Strahov klooster en bibliotheek .
10. Loop rechtdoor de binnenhof over, onder een poort en sla rechtsaf Pohorelec straat, volg de bocht naar links en tramhalte tram 22.

Klik hier voor kaart met wandelroute

Bezienswaardigheden van de Nerudova-stadswandeling

1. De Karelsbrug is de beroemdste brug in Praag en verbindt de wijk Stare Mesto met de wijk Mala Strana. Op de brugleuningen staan heiligenbeelden, allemaal replica's omdat de originele verweerd raken door regen en wind. Midden op de brug staat het standbeeld van de Heilige Nepomuk, makkelijk te herkennen aan de sterrenkrans om zijn hoofd. Aan beide uiteinden van de Karelsbrug staan bruggentorens die beklommen kunnen worden.
Lees meer over de Karelsbrug.

2. St Vitus-uitzicht. Vanaf de Karelsbrug heb je één van de mooiste uitzichten op de burcht en de St Vituskathedraal. De Karelsbrug is onderdeel van de koninklijke route, dat is de weg die de koningen van Bohemenen liepen wanneer ze gekroond werden in de kathedraal.
Lees meer over de Burcht van Praag.

3. Mostecka straat, de Brugstraat, verbindt de Karelsbrug met Malostanske namesti. Recht voor je zie je de torens en koepel van de St Nicolaastraat. Meteen links na het bruggenhoofd staan een paar fraaie renaissance huizen. Kijk vooral omhoog bij nummer 4, 11, 15, een stadspaleis, nu de ambassade van Servië, en 20.

Gevelstenen in de Mostecka-straat

* Mostecká 4,
het Huis van Verlosser
Het huis op nummer 4 was oorspronkelijk twee kleinere huizen, gebouwd in de late middeleeuwen. In de zestiende eeuw werd het interieur van de huizen met elkaar verbonden tot één huis, maar met twee gevels. Het blauwe huis heeft een barokke uitstraling. Boven de deur bevindt zich een kleine nis met een standbeeld van de Verlosser. Het zachtgele huis, ook nummer 4, is het huis 'In de Beer aan de Ketting' zoals te zien op de gevelsteen. Volgens overlevering werd een rijke weduwe verliefd op een berentemmer, die stierf voordat ze konden trouwen maar de weduwe had al een gevelsteen laten maken. Na de dood van haar geliefde, liet ze een gouden ketting toevoegen, een symbolische trouwring.

* Mostecká 11, in de Zwarte Adelaar
Dit is een middeleeuws huis met een barokke gevel en boven de ramen op de tweede verdieping twee adelaars. Een adelaar was een keizerlijk symbool en zeer toepasselijk omdat in het huis een aartsbischop woonde. Op de dakrand staat een standbeeld van de heilige Florian, een Romeinse legerofficier die in de derde eeuw leefde. Hij bevrijdde tientallen tot slaaf gemaakte christenen en moest dit met de marteldood bekopen. Met een steen om zijn nek werd hij in het water geworpen. Hij is de patroonheilige van brandweerlieden en zijn standbeeld wordt vaak bovenop huizen geplaatst ter bescherming tegen brand.

* Mostecká 20, in de Drie Gouden Ringen
Boven de deur is een gevelsteen met drie in elkaar verweven ringen die een keten vormen. Een liefhebbende vader liet de gevelsteen maken nadat zijn drie dochters trouwden en het nest verlieten. Op deze manier sloot hij zijn dochters voor eeuwig in zijn hart. Anderen beweren dat de drie cirkels de mystiek van het leven symboliseren: geboorte, volwassenheid en dood.

4. St Nicolaaskerk Mala Strana, niet te verwarren met de St Nicolaaskerk op het Oudestadsplein. Het barokke interieur is versierd met schilderingen uit het leven van St Nicolaas. De toren deed vroeger dienst als uitkijkpost, ook was van hier de stadsomroeper te horen. De toren is 65 meter hoog en kan beklommen worden.
Lees meer over de Nicolaaskerk.

5. Nerudova straat is vernoemd naar de Tsjechische schrijver, dichter en journalist Jan Neruda (1834-1891) die op nummer 47, 'in de twee zonnen', woonde. Zijn bekendste werk is Povídky malostranské, een verhalenbundel over de wijk Mala Strana, waarin hij het dagelijks leven in zijn geboortewijk in Praag in de jaren veertig van de achttiende eeuw beschrijft, met zijn typische gedragscodes.

De gevelstenen van de huizen geven aan wie er vroeger woonde of welk beroep de eigenaar had. Let speciaal op de volgende huizen met de huisnummers:
2: U kocoura (In de kater)
4: U zlate kotvy (In het gouden anker)
5: het Morzin Paleis is nu de Roemeense ambassade.
12: U tri houslicek (In de drie violen)
16: U zlate cise (In de gouden beker)
18: Svateho Jana Nepomuckeho (Heilige Johannes Nepomuk)
20: het Thun Hohenstein Kolovrat Paleis is nu de Italiaanse ambassade.
28: U zlata kola (In het gouden rad)
33: Bretfeld Paleis, uit 1765 en gebouwd voor de aristocraat Josef van Bretfeld, een sociale hotspot waar hij beroemde gasten ontving zoals Mozart en Casanova.
39: U bile repy (In de witte knolraap)
47: U dvou sluncu (In de twee zonnen)

Lees meer over de Nerudovastraat

6. Uvoz straat heeft slechts aan één kant huizen met barokke gevels. De andere kant biedt een wijds uitzicht op de Petrinheuvel en de Petrin-uitkijktoren. Loop tegenover huisnummer 40 een pad op. Van hier een prachtig uitzicht op het Strahov klooster. 

7. Het Strahov kloostercomplex bestaat uit drie bezienswaardigheden: Strahov galerie, Maria Hemelvaart kloosterkerk en de Strahov bibliotheek. De bibliotheek heeft twee zalen, de Filosofische Zaal met historische boeken en de Theologische Zaal met bijbels. 
Lees meer over het Strahovklooster en de Strahov bibliotheek

8. In het miniatuurmuseum staan piepkleine kunstwerkjes die alleen door een microscoop gezien kunnen worden. Onder andere het kleinste boek ter wereld: 'De Kameleon' door Anton Tsjechov.
Lees over het miniatuurmuseum.

9. Kloosterbrouwerij Strahov, tegenover de Strahov bibliotheek, is een microbrouwerij. Zij brouwen ongefilterd St. Norbert-bier dat je in de biertuin kunt drinken. Wanneer je uitgebreid wil eten en tegelijkertijd van het uitzicht wil genieten ga je naar Restaurant Bellaviste, vlak voor het Strahovklooster.
Lees meer over de Kloosterbrouwerij Strahov.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.