praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Groene wandeling door de Hertengracht

De Hertengracht in Praag is perfect voor een gratis wandeling en doet je vergeten dat je midden in de stad bent. Je wandelt door een natuurlijke kloof uitgesleten door het Brusnice riviertje. De Hertengracht ligt vlak onder de Burcht, is een prachtig groen plekje en één van de rustigste plekken in Praag om te wandelen.

Praag_hertengracht_praag_ingang_tunnel.jpg
 
Hertengracht tunnelingang

De gracht maakt deel uit van de natuurlijke verdedigingswal van de Burcht. Kijk omhoog en je ziet de ranke spitsen van de St Vituskathedraal en de duistere Dalibortoren. Tijdens de wandeling loop je langs tal van sculpturen en ook door een bakstenen tunnel die de Koninklijke Tuinen met de Burcht verbindt. De weg zul je niet kwijt raken want er is maar één pad.

Hertengracht: wat te zien
* Beboste kloof, open grasvlakten en heel veel bankjes om rustig te zitten
* Berenkooien en huisje van de berenoppasser
* Bakstenen tunnel met een lengte van 84 meter
* Brusnice riviertje onder een vloerrooster
* Open in het zomerseizoen

WANDELING DOOR DE HERTENGRACHT

BEGIN: Chotkova straat (na Opyse)
EINDE: Brusnice straat
LENGTE: 1 kilometer

1. Aan de rechterkant hoog boven je, zie je het Zomerpaleis (Belverdere) dat in de Koninklijke Tuinen staat. Wanneer je de tuinen, de zingende fontein, de kaatsbaan en de Belvedere wilt zien, neem het eerste pad rechts dat naar boven leidt. Meer over de koninklijke tuin.

2. Vervolg het pad door de Hertengracht. Aan de linkerkant zijn de vestingmuren van het noordelijke deel van de Praagse Burcht met drie torens: Daliborka, Witte Toren en Mihulka. Daliborka is vernoemd naar Dalibor van Kozojedy, die hier gevangen zat. Ook de Mihulka-toren was een gevangenis. Tijdens het bewind van keizer Rudolf II was hier ook een laboratorium waar alchemisten de Steen der Wijzen trachtten te ontdekken, een substantie waarmee onedele metalen veranderd konden worden in goud. Meer over alchemisten in Praag

3. Loop door de bakstenen tunnel die door de vestingmuur gaat. Boven is een weg die toegang geeft tot de Praagse Burcht.

4. Aan het einde van de tunnel zijn grasvelden. Rechts is Jizdarna Prazskeho Hradu, de voormalige manage en nu een museum. Links is het Sternberg Paleis, ook een museum. Dan passeer je links het voormalige verblijf van de beren die hier waren ten tijde van de eerste Tsjechosowaakse Republiek toen Tomas Garrigue Masaryk president was. Het pad eindigt bij een kleine poort aan de Brusnice straat.

Praag_hertengracht_berenkooien.jpg
  Hertengracht berenkooien

Hertengracht: de geschiedenis in een notedop
De Hertengracht, Jeleni prikop in het Tsjechisch, was in de zestiende eeuw een beboste kloof waar Rudolf II op hertenjacht ging. Tegenwoordig zijn er geen herten meer omdat ze tijdens de bezetting van Praag in 1741, door het Franse leger afgeschoten werden. In 1918 schonken leden van het Tsjechoslowaaks legioen aan de toenmalige president Masaryk een aantal beren die tot in de jaren 1950 daar in kooien zaten. De beren zijn ook verdwenen. In het witte huisje aan de kant van Novy Svet woonde de berenopasser. Nu zijn alleen de kooien nog over.

De Hertengracht ging open voor het publiek na de Fluwelen Revolutie in 1989. Het communistisch regime bouwde in de kloof in de jaren 1950 een nucleaire bunker met geheime tunnels naar de Burcht van Praag. President Antonin Zapotocky liet na zes jaar de bouw stopleggen om financiele en strategische redenen. De ingang van de bunker is tegenover de Dalibortoren en in de bunker is een compleet appartement voor de president (niet te bezichtigen).

Praag_hertengracht_praag_sculptuur.jpg
  Hertengracht sculptuur

Foto's Verliefd op Praag    

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.