praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Naar de film met Engelse ondertiteling in Praag

Gezellig naar de film in Praag! Dat is geen probleem omdat een aantal bioscopen films met Engelse ondertiteling vertoont. In de meeste winkelcentra vind je multiplex-bioscopen. Er is in Praag één IMAX-theater en in het centrum  zijn kleinere bioscopen die art films vertonen. Voor het programma kijk je op de website van het winkelcentrum waar de bioscoop gevestigd is.

Praag_cinema_city_flora_praag.jpg

IMAX Flora
Het enige IMAX-theater in Praag met het grootste digitale scherm (25 x 14 m) in Tsjechie, bevindt zich op de bovenste verdieping van het winkelcentrum Palác Flora in de wijk Vinohrady. Makkelijk te bereiken met de metro,  station Flora op de groene  lijn A.

VIER MULTIPLEX-BIOSCOPEN IN PRAAG
1. Cinema City Letnany is in het gelijknamige winkelcentrum. Het onderscheidt zich van andere bioscopen door de grote zaal met panoramische scherm, en dat is een ervaring op zich.

2. Cinema City in het Novy Smichov winkelcentrum heeft twaalf zalen en is populair. Hier vind je het op  één na grootste filmscherm in Tsjechië (na IMAX) en een 4DX-bioscoop, die de zintuigen prikkelt met diverse speciale effecten zoals wind, bliksem, geur, beweging van stoelen in alle richtingen, enz.

3. Cinema City Slovanský dům is de enige bioscoop midden in het centrum van Praag.  Het beschikt over 10 bioscoopzalen, waarvan acht 3D-films vertonen.

4. Cinema City Zlicin in winkelcentrum Metropole Zličín is een multiplex bioscoop met tien zalen die zich bevinden op de 2e mezzanine.

Praag_cinema_imax_flora.jpg

ONDERTITELING OF NASYNCHRONISATIE?
AT -  anglické titulky en betekent Engelse ondertitels
ČV of ČD - Tsjechische versie of Tsjechische nasynchronisatie
Meestal worden alleen kinderfilms of grote actiefilms nagesynchroniseerd

ČT - Tsjechische ondertitels. Sommige bioscopen vertonen tegelijkertijd ook Engelse ondertiteling en zijn gemarkeerd als ČT/AT

Voor festivals staat soms  vermeldt dat alle films Engelsvriendelijk zijn, wat betekent dat ze in het Engels zijn of ondertitels hebben.

VO -  originele versie dus voor veel Hollywood- of Britse films betekent dit dat ze in het Engels zijn. Eén valkuil is echter dat als personages bijvoorbeeld een paar regels Spaans spreken, de ondertiteling alleen in het Tsjechisch is.

Handig is dat de bioscoopwebsites filteren op Engelse ondertiteling en vaak aangeven wanneer een populaire  film geen Engelse ondertiteling heeft.

Praag_cinema_aero.jpg

ART HOUSE BIOSCOPEN
Světozor, Aero, Bio Oko, en Přítomnost zijn bioscopen met Art House films.

Světozor, vlak bij het Wenceslasplein, is een 'echte' bioscoop, terwijl Aero en Bio Oko meer op lokale buurtcafés lijken waar je naartoe gaat voor een kopje koffie of een biertje en niet perse om een film te zien. In Bio Oko kun je kiezen uit standaardstoelen, maar er zijn ook banken, zitzakken en ligstoelen.

Přítomnost is een boetiekbioscoop in de wijk Žižkov waar je aan kleine tafeltjes zit met een drankje of een hapje terwijl je naar een film kijkt.

Aero in de wijk Zizkov vertoont alternatieve, hedendaagse en experimentele films en organiseert ook  filmfestivals, evementen en programma's voor kinderen, zoals Kid's Sundays en filmworkshops.

Bio Oko in de wijk Holešovice vertoont hedendaagse films maar ook klassieke zwart-wit films en live screening van muziekuitvoeringen in beroemde operahuizen zoals het Royal Opera House on Londen, La Scala in Milaan en de Opera van Parijs.

Kino Lucerna
De mooiste klassieke bioscoop is Kino Lucerna waarvan de grote zaal nog altijd de prachtige oorspronkelijke Art Nouveau details heeft behouden die stammen uit 1909 toen de bioscoop openging. Kino Lucerna is vlakbij het Wenceslaspelein.

Praag_cinema_lucerna.jpg

ADRESSEN
* IMAX in Atrium Flora, Vinohradska 151, metro lijn A station Flora
* Cinema City in winkelcentrum Letnany, metro lijn C station Letnany dan bus naar Tupolevova
* Cinema City in Novy Smichov winkelcentrum, Plzenska 8,
* Cinema City Slovanský dům, Na Prikope 22
* Cinema City Zlicin in Metropole winkelcentrum, metro lijn B station Zlicin
* Kino Svĕtozor, Vodičkova 41
* Kino Aero, Biskupcova 31
* Bio Oko, Františka Křížka 15
* Kino Přítomnost, Siwiecova 1
* Kino Lucerna, Vodičkova 36

Volgend artikel: Boutique cinema Pritomnost
Vorig artikel: Lucerna music bar met live bands

Praag_cinema_svetozor.jpg

Foto's Marianne Crone en Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.