praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praag

Rolstoel-vriendelijke theaters voor mindervaliden

Rolstoelvriendelijke theaters zijn vooral te vinden in het centrum van Praag. Een tiental theaters zijn geschikt voor mindervaliden en visueel gehandicapten. Het is aan te raden om voor een bezoek aan het Nationaal Theater, Standentheater en Staatsopera contact op te nemen met de kaartverkoopafdeling van het theater. Dit kan ook online wanneer je plaatsten reserveert, dan vul je een apart veld in.

Praag_rolstoel_vriendelijk_theater_praag.jpg

Het culturele seizoen loopt van september tot en met juni. Operavoorstellingen hebben een vertaling in de boventiteling, toneelstukken zijn alleen in het Tsjechisch zonder vertaling. Heel bijzonder zijn de voorstellingen van Laterna Magika en het voordeel is dat er geen gesproken woord is. Popconcerten vinden plaats in de O2 Arena, in de wijk Liben.

Theaters geschikt voor rolstoelgebruikers

1. Nationaal Theater / Narodni Divadlo, Narodni trida 2
Opera-, toneel- en balletvoorstellingen. De opera's zijn vaak van Tsjechische componisten als Dvorak en Smetana. Vrijwel elk jaar staan Cinderella en het Zwanenmeer op het repertoire.

2. Standentheater / Stavovske Divadlo, Ovocny thr 6
Voornamelijk operavoorstellingen maar ook ballet en toneel. Mozarts Don Giovanni staat elk jaar op het repertoire en wordt meerdere keren per maand opgevoerd. In 1783 ging deze opera in het Standentheater in premiere toen Mozart enige tijd in Praag woonde en werkte. In augusts wordt Don Giovanni vrijwel dagelijks opgevoerd.

3. Staatsopera / Statni Opera, Legerova 75
Opera- en balletvoorstelllingen, vrijwel altijd van niet Tsjechische componisten als Verdi, Tchaikovsky, Puccini, Rossini, Donizetti en Prokofiev.

4. Nova Scena, Narodni 4
Zowel cafe Nona als het theater zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De laterna magika voorstellingen zijn een combinatie van pantomime, lichteffecten en beeldprojectie. Geen gesproken woord, dus voor iedereen te begrijpen.

Praag_rudolfinum.jpg

Rolstoelvriendelijke concertzalen
De belangrijkste concertzalen voor klassieke muziek zijn het Rudolfinum en de Smetanazaal in het Gemeenschapshuis. Beide locaties zijn onlangs gerenoveerd en er zijn faciliteiten voor mindervalide muziekliefhebbers toegevoegd, zoals een speciale parkeergelegenheid en speciale plaatsen in de zaal voor rolstoelgebruikers.

1. Rudolfinum concertzaal, Alsovo Nabrezi 12
Rolstoelplaatsen zijn beschikbaar aan de uiteinden van de eerste rij op parterre in zowel Dvořák Hall als Suk Hall.
Dvořák Hall is bereikbaar met een lift bij de kaartjesloketten (ingang vanaf de 17. Listopadu straat) en gaat open een uur voor het begin van het concert. De lift is ook toegankelijk via de ondergrondse parkeergarage. Suk Hall is toegankelijk via een lift naast de ingang van de Rudolfinum-galerij vanaf ingang aan Alšovo nábřeží. Blinden en slechtzienden mogen hun hulphond meenemen.

2. Smetanazaal, Gemeenschapshuis, namesti Republiky 5
Ingang 10 cm obstakel met een hellingbaan, naar boven met (een kleine) lift of trap, toilet bereikbaar.
De thuisbasis van FOK het Praags Symphonie Orkest. Het programma is een samenstelling van bekende melodieën uit werken van bekende componisten.

3. Klementinum, Karlova 1
Concerten worden gegeven in de Spiegelzaal op de begane grond. Klassieke kamerconcerten, vaak orgelconcerten op het achttiende eeuwse orgel.

4. O2 Arena, Ceskomoravska 17
Goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers met zitplaatsen vlak bij het podium.
De O2 Arena telt 6 verdiepingen en biedt plaats aan ruim 18.000 bezoekers. Het is de thuisbasis van Hockeyclub Sparta Praha. Muziekliefhebbers komen hier voor de popconcerten.  

Lees verder
Lijst van musea voor rolstoelgebruikers
Shopping tips voor rolstoelgebruikers
Openbare toiletten voor rolstoelgebruikers
Rolstoelvriendelijke restaurants
Rolstoel-vriendelijke attracties in Praag
Rolstoel-vriendelijke wandelingen
Op pad in Praag met de rolstoel

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.