praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Jazzclubs en jazzconcerten: Reduta en AghaRTA

Praag heeft een lange jazztraditie. De stad biedt een podium aan nationale en internationale artiesten van wereldklasse. Het Internationale Jazzfestival van Praag is beroemd en wordt jaarlijks in de herfst gehouden. Maar je hoeft niet tot de herfst te wachten want je kunt bijna elke avond naar een jazzconcert gaan in een van de jazzclubs in de wijken Stare Mesto, Nove Mesto of Mala Strana. Bekende clubs zijn Reduta en AghaRTA. Of ga op een jazzcruise: vaar over de Moldau terwijl je naar jazz luistert en een pefect drie-gangen diner krijgt voorgeschoteld.

Praag_jazz_club_praag.jpg

1. Jazzclub Reduta, Narodni 20, Nove Mesto
Reduta Jazz Club zit in de kelder van een imposant gebouw waar ook het historische Cafe Louvre is gevestigd. Het podium is klein en staat vrij dicht bij het publiek. Ga vooraan zitten omdat je anders 'om de hoek' moet kijken. Er is geen bediening en je haalt je drankjes bij de bar die net buiten het zaaltje is. In 1957 richtte Jan Arnet de Reduta Jazz Club op. Sindsdien hebben hier grote namen in de jazz gespeeld, waaronder Wynton Marsalis, Dave Brubeck en Chick Corea. Aan het einde van de jaren 80 van de vorige eeuw wordt Reduta een centrum waar politieke en culturele personen elkaar ontmoeten, vooruitlopend op de Fluwelen Revolutie. In 1994 hield Bill Clinton, een goede amateur musicus, een jamsessie.

Openingstijden:
Bar: dagelijks vanaf 19.00 uur
Live jazz: dagelijks van 21.00 tot 01.00 uur, reserveren is mogelijk vanaf 15.00 uur.

2. AghaRTA Jazz Club, Zelezna 16, Stare Mesto
AghaRTA ligt onder straatniveau in een gotische kelder en elke avind is er live jazz. Terwijl jazz het hoofdthema is, komen hier ook musici met andere muziek. Het podium is vrij klein, het publiek zit als het ware ingeklemd tussen het podium en de muur. Het voordeel is dat je dicht op de musici zit en goed kunt zien en horen hoe ze spelen. Er is bediening en je hoeft niet op te staan om iets te gaan halen. Kom vroeg anders moet je de hele avond staan. Het publiek is een mix van alle leeftijden en nationaliteiten. De naam AghaRTA is geïnspireerd op het album uit 1975 van trompettist, componist en bandleider Miles Davis. Elk jaar in oktober en november organiseert de club het AghaRTA Jazz Festival.

Openingstijden: dagelijks 19.00-1.00 uur, live jazz vanaf 21.00 uur

3. U Maleho Glena Jazz Club, Karmelitska 374, Mala Strana
U Maleho Glena is een kleine jazzclub met artiesten van hoge kwaliteit. Jazz en blues wisselen elkaar de hele week af. Als je een jazz- of bluesmuzikant (amateur) bent, doe mee aan de jamsessie op zondag. Drankjes worden geserveerd in de bar op de bovenverdieping, een combinatie van Tsjechisch en Amerikaans design, wat logisch is omdat de eigenaar van de bar een Amerikaan is. Naast Tsjechisch bier, wijn en sterke drank is dit één van de weinige plaatsen in Praag waar je Guinness van de tap kunt drinken. De jazzclub is beneden en is de kleinste in Praag maar wel de gezelligste! De musici zijn Tsjechen, expats en buitenlandse bezoekers. Muzikale stijlen zijn onder meer moderne jazz, be bop, ritme & blues en jazz & blues pianomuziek. 

Openingstijden:
Bar: maandag - vrijdag 10.00-2.00 uur; Zaterdag - zondag 10.00 - 03.00 uur
Jazz Club: dagelijks vanaf 19.30 uur, live jazz vanaf 21.00 uur.

Praag_Jazz_boat_praag.jpg

4. Jazz Cruise, opstapplaats: Ingang 2 onder Cechuv Brug. De naam van de boot: Kotva, Prague Boats
Relax en luister naar de klanken van klassieke jazz terwijl je over de Moldau vaart. Je vaart onder de Karelsbrug door en je ziet de contouren van de verlichte Praagse Burcht tegen de skyline. Dit is een buitengewone ervaring: het zien van beroemde bezienswaardigheden in Praag, zoals het Dansende Huis en het Vysehrad-kasteel, terwijl je naar het ritme van jazz luistert. Beslis zelf of je alleen een drankje neemt of een authentieke Tsjechische maaltijd. Het muziekprogramma varieert van traditionele Jazz, Latin, Cubaanse, Braziliaanse en Ethno Jazz tot Swing en Blues. De boot wordt in de winter verwarmd en in de zomer is er airconditioning. Je kunt kiezen of je binnen aan een tafel eet of op het zonnedek. In beide gevallen heb je een gereserveerde plaats. De bar aan boord serveert een verscheidenheid aan bier, wijn, mousserende wijn, sterke drank en warme en koude frisdrank. 

Boek hier de Jazz Cruise.

5. Jazz- en bluesclub Ungelt, Tyn 2, Stare Mesto
Jazz en Blues Club Ungelt is verdeeld over twee verdiepingen en zit in een 11e-eeuwse keldergewelf maar met comfort uit de 21e-eeuws en dus is er airconditioning. De bakstenen muren zijn perfect voor de akoestiek. Elke avond is er live jazz en blues. Op straatniveau is er een jazzcafé met in de zomer een buitenterras. Op het menu staan Tsjechische en Italiaanse specilaiteiten. Verder is er Tsjechisch en internationaal bier, wijn, sterke drank en cocktails, waaronder absintcocktails. Ondanks de toplocatie, net achter het Oude Stadsplein, zijn de prijzen zeer redelijk.

Openingstijden:
Pub / restaurant dagelijks van 12.00 uur tot middernacht
Jazz en Blues Club dagelijks van 20.00 tot 1.00 uur, concerten vanaf 21.00 uur.

6. Jazz Dock, Janackovo nabrezi 2, Smichov
Jazz Dock is compleet anders dan de doorsnee Praagse jazzclubs. De meeste jazz-locaties zitten onder straatniveau in de gewelven en kelders van oude gebouwen, maar Jazz Dock zit boven de grond op een een ponton in de Moldau. Niet alleen de locatie, ook het programma valt op. Het eerste concert begint vroeg in de avond om 19.00 uur en om 22.00 uur nog een concert met een andere band. Naast jazz zijn er rockbands en akoestische concerten. Zangers en theatergroepen geven ook optredens.

Openingstijden: maandag t/m donderdag 15.00 uur - middernacht, vrijdag t/m zondag 13.00 uur - middernacht.

7. The Loop Jazz Club, Weilova 2, Hostivar
Deze stijlvolle jazzclub in de wijk Hostivar bevindt zich in CNSO-studio's in niet meer gebruikte waterwerken. Een deel van het gebouw is nu de thuisbasis van The Loop Jazz Club. Directe koppeling met de studio's maakt het mogelijk om concerten live op te nemen. De club was een idee van leden van het Tsjechische Nationale Symfonie Orkest. De Loop Jazz Club organiseert live optredens van Tsjechische en internationale artiesten.

Openingstijden: op de dag van het concert 20.00 uur - middernacht.

Lees ook: Cross Club hotspot voor alternatieve muziek

Lees verder:
De Jazz traditie in Praag
Kloosterbrouwerijen in Praag
Bars voor dansen, cocktails en wijn in Praag

foto's; wiki commons en Agartha

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.