praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Studentenfestival Majales in Praag

Studentenfestival Majales in Praag viert de lente en het studentenleven. Feesten worden gehouden gedurende de hele maand april. Het begint met de oprichting van een meiboom en het hoogtepunt is de Majales-optocht in Praag en in andere studentensteden in TsjechiŽ.

Majales (afgeleid van Maius - het latijnse woord voor mei) viert de komst van de maand mei en het hedonisme van het studentenleven. Naast de optocht wordt het Majales-festival gevierd met muziekoptredens van vooraanstaande artiesten uit de Tsjechische popmuziek en een openluchtfestival dat meestal plaatsvindt op het festivalterrein van Letnany. Popconcerten worden vaak gehouden in Stromovka. Tickets moeten van te voren worden gekocht. Er is geen kaartverkoop op het festivalterrein.

Praag_studentenfestival_praag.jpg

Studentenfestival Majales
Het Majales-festival in Praag betekent een hele maand plezier voordat de examens beginnen. Het begint met het† versieren van de meiboom met linten en guirlandes in de kleuren van de universiteit. Elke universiteit kiest een kandidaat om tot koning of koningin gekroond te worden. Een wedstrijd beslist wie de titel wint, maar het is gťťn schoonheidswedstrijd.

Kandidaten moeten een project introduceren dat het studentenleven verbetert en hun keuze verdedigen in een debat. De gekozen koning of koningin werkt dan samen met het stadsbestuur om hun project uit te voeren. Projecten kunnen van alles zijn, van ondersteuning van studenten start-ups tot aanwijzigingen voor een gezonde levensstijl of het koppelen van de generatie van studenten aan die van senioren. De voormalige president van TsjechiŽ, Vaclav Klaus, werd na de Fluwelen Revolutie tot de eerste Meikoning gekozen.

De Majales traditie
De Majales-traditie begon met de opkomst van universiteiten in de 15e eeuw. In nazi-dagen was het verboden en tijdens het communistische regime werd het festival vervangen door 1 mei-marsen en bijeenkomsten. De onderdrukking van Majales bevorderde juist de ontwikkeling van de tegencultuur in TsjechiŽ. In 1965 werd de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg tot Meikoning gekroond, maar de communisten schopten hem het land uit. Hij werd gedeporteerd omdat zijn provocerende poŽzie een slechte invloed zou hebben op de studenten.

Majales waar en wanneer?
Wanneer je in april in Praag bent, en je wil Majales fesiviteiten bijwonen, loop dan even langs bij het toeristenbureau op het Oudestadsplein (onder de astronomische klok) voor informatie.

Foto facebook

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.